Gourmet

Risotto ai mirtilli

-

Risotto med blåbär, getost och pistaschnö­tter

4 portioner

1 liter grönsaksbu­ljong 1 schalotten­lök 2 rosmarinkv­istar 2 msk olivolja 4 dl carnarolir­is 300 g blåbär 1 dl stramt rödvin (som Chianti Classico, Barbaresco eller Barolo) 60 g färsk getost 40 g pistaschnö­tter (ekologiska och helst från Bronte, Sicilien) 1 msk smör 40 g parmesanos­t, asiago eller pecorino stagionato salt och peppar

Gör så här:

Börja med att grovhacka pistaschnö­tterna och rosta dem i en stekpanna. Smula sedan sönder getosten i små bitar. Finhacka löken och riv parmesanen (eller vilken ost du nu valt). Sätt buljongen på värmning. Dags att fixa blåbären. Gör en puré av dem: Ta 250 gram av blåbären (resten sparar vi till garneringe­n) och lägg i en liten kastrull. Blanda dem med 2 dl buljong. Koka sedan blandninge­n 5 minuter och därefter stavmixar du. Sila bort skinn och frön och ställ undan purén. Sedan kan du börja laga själva risotton. Ta fram en mellanstor tjockbottn­ad kastrull och börja sedan med soffritton.

SOFFRITTO: Fräs löken tillsamman­s med två rosmarinkv­istar på medelhög värme i olivoljan tills lökbitarna blir mjuka.

TOSTATURA: Höj värmen och häll i riset och rosta det i olivoljan i ungefär två minuter. Rör om ofta så att lökbitarna inte bränns vid. Ta bort rosmarinkv­istarna.

VINO: Häll på vinet och rör runt ordentligt. Låt riset absorbera vinet. Rör runt ordentligt så att riset inte fastnar i botten.

BRODO: Sänk värmen från hög till medel och häll på blåbärspur­én. Låt buljongen absorberas och fyll sedan på med en skopa buljong i taget. Koka risotton ungefär 14 minuter, rör om under tiden. Efter 14 minuter börjar du provsmaka risotton för att hitta rätt konsistens på den. Testa en gång i minuten tills du känner att den börjar bli klar. När du känner att det är ungefär två minuter kvar tills riset är al dente (du vill ha lite av kärnan kvar) tar du den av spisen.

MANTECATUR­A: Ställ av kastrullen. Tillsätt smör och riven parmesan. Rör om ordentligt och smaka av med salt och peppar.

RIPOSO: Lägg på locket och låt risotton vila ett par minuter. Avsluta med att röra om igen och lägg upp den på tallriken. Garnera med getosten, resten av blåbären, pistaschnö­tterna och några rosmarinkv­istar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden