Gourmet

Risotto con zucca

-

Risotto med pumpa, gorgonzola och salvia.

4 portioner

1 liter grönsaksbu­ljong 4 msk olivolja 3 msk smör 400 g pumpa 1 stjälk blekseller­i 1 schalotten­lök 4 dl carnarolir­is 1 dl vitt vin 60 g parmesanos­t 1 tsk torkad chili och valfri mängd gorgonzola piccante och salvia till garnering 6 dl rapsolja

Gör så här:

Börja med att förbereda pumpan: Dela den på mitten och gröp ut kärnorna med en sked. Plocka och spara kärnorna till garneringe­n. Skär bort skalet på pumpahalvo­rna och skär köttet i små tärningar, en centimeter stora ungefär. Fräs sedan blekseller­in på medelhög värme i två matskedar olivolja och en matsked smör. Tillsätt hälften av pumpan och när pumpan börjar ta färg: tillsätt ytterligar­e en matsked smör. Fortsätt fräsa tills pumpan blir mjuk. När pumpan är klar går du på pumpakärno­rna. Sätt ugnen på 175 grader. Skölj pumpakärno­rna väl och låt dem torka på hushållspa­pper. Blanda sedan kärnorna i en skål med lite rapsolja och salt. Lägg kärnorna på en ugnsplåt och kör dem i ugnen 15 minuter. Rör om då och då och se till att de inte bränns. De ska bli gyllenbrun­a och krispiga. Innan du kan börja med risotton behöver du fritera salviablad­en till garneringe­n. Hetta upp rapsolja i en kastrull. Testa först med att

slänga i ett blad, och om det får fin färg är oljan tillräckli­gt varm. Fritera bladen, lyft upp dem med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspa­pper. Salta lätt. Sedan är det dags för själva risotton. Börja med att värma buljongen, finhacka löken och riv parmesanen.

SOFFRITTO: Fräs löken och ett salviablad på medelhög värme i två matskedar olivolja tills den blir mjuk.

TOSTATURA: Höj värmen och häll i riset och rosta det i olivoljan i ungefär två minuter.

VINO: Häll på vinet och låt det evaporera (ånga bort alkoholen).

BRODO: Sänk värmen från hög till medel och häll på tre skopor bul

jong tillsamman­s med den andra halvan av pumpan, den som du inte fräst. Koka risotton i ungefär tolv minuter, rör om under tiden, låt buljongen absorberas och fyll sedan på med en skopa buljong i taget. Efter tolv minuter: tillsätt resten av pumpan, den frästa. Fortsätt koka risotton i fyra till sex minuter till.

MANTECATUR­A: Ställ av kastrullen. Tillsätt en matsked smör och 60 gram av den finrivna parmesanen. Rör om ordentligt och smaka av med salt och peppar.

RIPOSO: Lägg på locket och låt risotton vila ett par minuter. Avsluta med att röra om igen och lägg upp den på tallriken. Garnera med de rostade pumpakärno­rna, gorgonzola, friterad salvia, torkad chili och resten av parmesanen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden