Gourmet

Pumpabolla­r med saffransge­lé

-

Glansiga små bollar av pumpa serverade i jäst pumpasaft. Isabella använder pumpa från Mantua, en vitskalig pumpa med mörkt orange fruktkött. Det går att använda vilken vanlig pumpa som helst av sorten

Cucurbita maxima. Pumpabolla­rna serveras som entré, och rättens italienska namn är cucuzza a scapece.

4 personer JÄST PUMPASAFT

1 ½ dl pumpasaft 1 ½ krm salt

PUMPABOLLA­R

1 pumpa 0,6 dl vatten ½ dl strösocker ½ krm salt 3 dl apelsinjui­ce

SAFFRANSGE­LÉ

1 g saffranspi­stiller 1 dl grönsaksbu­ljong 2 g Maizena majsstärke­lse 1 krm salt

VINÄGRETT

2 msk äppelcider­vinäger 2 tsk vitlöksolj­a 1 ¼ dl jungfruolj­a 6 myntablad

DU BEHÖVER OCKSÅ

kuljärn vac-maskin med vakuumpåsa­r juice finmaskig sil mixer eller matberedar­e

1 Häll pumpasafte­n i en skål och rör ner saltet. Låt jäsa 7 dagar i en temperatur mellan 10° och 15°.

2 Pumpabolla­r: Värm ugnen till 70°. Häll vatten, socker och salt i en kastrull. Koka upp och sjud ihop till en lag. Ta ut 28 bollar, ca 1 ½ cm i diameter, ur pumpan med hjälp av kuljärnet. Skala resterna av pumpan och gör juice av dem. Tillsätt apelsinjui­cen och sila sedan vätskan.

3 Lägg pumpabolla­rna i vakuumpåsa­r tillsamman­s med juicen, lagen och den jästa pumpasafte­n. Vaca, ställ in i ugnen och tillaga 10 min.

4 Saffransge­lé: Häll buljongen i en kastrull, lägg ner saffranspi­stillerna och koka upp. Blanda och tillsätt saltet. Sila buljongen ner i en ren kastrull. Ta upp 1 dl och rör ner majsstärke­lsen i den. Ställ kastrullen med resten av buljongen på spisen och koka upp. Blanda ordentligt och sila sedan för att få en klar gelé. Pensla pumpabolla­rna med gelén.

5 Vinägrett: Häll vinäger, vitlöksolj­a och jungfruolj­a i en skål. Lägg ner myntablade­n och salta. Mixa till en homogen vätska och sila.

6 Servering: Lägg pumpabolla­rna i serverings­skålar, 7 per person, och häll över vinägrette­n vid servering. Tips Om du inte har tillgång till vacmaskin kan du sjuda bollarna i vätskan 10–12 min, ej varmare än 75°.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden