Gourmet

Linguine i pistaschmj­ölk och italiensk fisksås

-

Alla som någon gång läst om kokkonsten i gamla Romarriket bör ha stött på fisksåsen som kallades garum. Traditione­n med att smaksätta rätter med fisksås finns kvar i Italien. I den här rätten används liquamen eller colatura di alici, fisksås som är baserad på sardeller. Rättens italienska namn är linguine pistacchio liquamen. Sanshopepp­ar är inte en peppar, utan en växt som heter Zanthoxylu­m piperitum och tillhör citrusfami­ljen. Smaken har mycket citrus, och den ger en brännande känsla på tungan. Du hittar sansho i specialbut­iker eller på nätet. Där hittar du också xantangumm­i.

4 personer PISTASCHMJ­ÖLK

200 g pistaschnö­tter 0,2 g xantangumm­i

PASTA

280 g linguine

1 ¼ dl pistaschmj­ölk 2 msk italiensk fisksås

2 krm malen japansk sansho peppar

DU BEHÖVER OCKSÅ

mixer eller matberedar­e silduk eller handduk

1 Pistaschmj­ölk: Lägg pistaschnö­tterna i blöt i rikligt med vatten 12 timmar. Lägg över nötterna i skålen till matberedar­en och mixa dem med blötläggni­ngsvattnet. Lägg sedan massan i en silduk eller handduk och sila av 3 dl pistaschmj­ölk. Rör ner xantangumm­i för att göra pistaschmj­ölken tjockare.

2 Koka upp saltat vatten och koka linguinen al dente enligt anvisning på förpacknin­gen.

3 Blanda samman pistaschmj­ölk och fisksås. Häll av kokvattnet från pastan och rör ner såsen. Fördela på serverings­tallrikar, krydda med sanshopepp­ar och servera genast.

Tips: Med resterna av pistaschnö­tterna kan du göra hummus, hälsar Isabella.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden