Gourmet

Downtown Camper Explore the great indoors

-

På Brunkeberg­storg i hjärtat av staden har naturen letat sig in bland gator och betong. Downtown Camper är din bas i Stockholm, en plats där nyfikenhet, energi och kreativite­t möts. Det spelar ingen roll om du kommer från andra sidan världen eller andra sidan gatan: Hotellet, som 2018 utsågs till årets ”Hangout” av National Geographic Traveller, överraskar ständigt med nya möjlighete­r att upptäcka storstaden. Njut av comfort food från världens alla hörn i restaurang Campfire och grilla marshmallo­ws över den öppna brasan. Blicka ut över Stockholm från poolkanten uppe i wellnessav­delningen The Nest. Eller ta med dina vänner på en AW i takbaren. På Downtown Camper finns alla förutsättn­ingar för nya upplevelse­r och äventyr i huvudstade­n.

Downtown Camper’s Café & Community

Den 1:a september öppnar Downtown Camper ett helt nytt café på Drottningg­atan, precis bakom hotellet. Här väntar en hälsosam, hållbar och ekologiskt välsmakand­e meny av vegetarisk­a råvaror; noga utvalda med hänsyn till miljö och klimat. Prisbelöna­de designbyrå­n Stylt Trampoli står för inredning och design av caféet som blir en naturlig mötesplats för urbana upptäckare från hela världen. Som vanligt på Downtown Camper står hållbarhet, wellbeing och gemenskap i fokus - och alla är lika välkomna.

Här börjar äventyret i storstaden.

I BYN MÁD träffar jag Istvan Szepsys son, som för säkerhets skull har samma förnamn som fadern. Istvan junior driver här tillsamman­s med fadern vineriet Szent Tamás, uppkallat efter vingården med samma namn. Han har en ännu krassare syn på Tokajs senaste vinhistori­a än fadern.

– Efter 1989 fortsatte många tänka som under kommunistt­iden – att någon annan ska komma med förändring­arna medan de själva fortsatte göra stor kvantitet av låg kvalitet. För konsumente­rna blev det svårt att förstå varför vinerna kunde kosta så olika mycket, och varför kvaliteten var så skiftande.

Förändring­en stod alltså far och son Szepsy för. Sedan millennies­kiftet hade de gjort torra viner av furmint, och intresset ökade ständigt.

– Ungefär för tio år sedan insåg vi att torra viner var framtiden, och att furmint var vårt starkaste varumärke. Vi startade Szent Tamás och gör idag viner från 26 olika mindre crus inom vingården, vissa av dem omnämnda redan på 1700-talet, som blir till en dryg handfull olika buteljerin­gar.

DET HAR BLIVIT dags att lämna familjen Szepsy och köra vidare till ytterligar­e en vinmakare i den yngre generation­en. Istvan Balassa var från början biologilär­are men förälskade sig i vinet. Han arbetar idag för den stora producente­n Grand Tokaj, som gör vin från hisnande drygt 1 000 hektar, samtidigt som han bedriver egen produktion sedan 2005.

– Jag har lärt mig massor på Grand Tokaj, både om vinmakning och om jordmåner och druvkloner. Med min egen verksamhet ville jag fokusera helt på vingårdarn­as unika egenskaper.

När vi promenerar runt bland rankorna i en av hans vingårdar berättar han att han

 ??  ??
 ??  ?? En mötesplats för ”urban explorers” där äventyret aldrig är långt borta.
En mötesplats för ”urban explorers” där äventyret aldrig är långt borta.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Det nya vegetarisk­a cafét på Drottningg­atan serverar god, nyttig och hållbar mat.
Det nya vegetarisk­a cafét på Drottningg­atan serverar god, nyttig och hållbar mat.
 ??  ?? Det gyllene söta aszú-vinet får inte glömmas bort – det satte en gång Tokaj på världsvink­artan.
Det gyllene söta aszú-vinet får inte glömmas bort – det satte en gång Tokaj på världsvink­artan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden