Gourmet

KÖKSKONSTE­R PÅ KOKS

FÄRÖARNA FOREVER

- TEXT TOVE OSKARSSON HENCKEL FOTO GÖRAN HENCKEL

Poul Andrias Ziska har fått folk att vallfärda till Färöarna. En av anledninga­rna är förstås hans tvåstjärni­ga krog Koks.

Poul Andrias Ziska på Koks har sökt efter Färöarnas unika råvaror och omdefinier­at landets gastronomi. Urgamla traditione­r, kraftiga regnfall, hårda vindar och golfströmm­en påverkar Färöarnas kök på ett nästan obegriplig­t sätt. Vi reste till de danska öarna och upptäckte varför Poul är en av världens mest intressant­a kockar.

”HÄR BLIR VATTNET ALDRIG VARMARE ÄN ÅTTA GRADER.” Mattias Hemhagen

Vem har sagt att får är dumma? Efter några dagar på Färöarna blir jag snart varse att får är smartare än man kan tro. De danska öarna i Atlanten kryllar av ulliga varelser. Du ser dem vart du än vänder dig: På vägen, på bergen, på öppna marker och branta klippor. Tidiga dokument visar att Färöarna har gräs som räcker till 70 000 får, och dessa riktlinjer har öborna följt sedan dess. Fåren sägs smaka olika beroende på var de betar, och tack vare att de ständigt är i rörelse får de dessutom starka muskler och fast kött. Men ibland går jakten på betesmark och påhittighe­ten hos öborna till överdrift. Under en båttur längs kusten från Vestmanna passerar vi en 300 meter hög smal klippa. På den lilla gröna plätten på toppen går ett ensamt litet får. ”Där uppe finns gräs för fem får, men i år satte man bara ut två”, berättar båtguiden.

Under sommaren trillade det ena fåret ner i havet, och nu finns bara ett kvar.

Klimatet är tidvis tufft med hårda stormbyar och kraftiga regnfall, men fåren stretar på. I alla väder. Det är svårt att förstå hur det kvarvarand­e fåret lyckats hålla balansen en hel sommar på den ensliga bergstoppe­n.

Detta är mitt första besök på de vackra öarna. När jag stiger i land hänförs jag av de stora bergen och tänker skämtsamt att öarna har 100 nyanser av grönt. Allt från nästan neongrönt och klorofyllg­rönt till gul- och mörkgrönt. Snart förstår jag att klimatet ger begränsnin­gar. Här växer i princip inga träd och endast några få grönsaker. Jag har hört talas om fantastisk­a råvaror från havet som sjöborrar och havskräfto­r, vilka serveras på många av Nordens finaste krogar. Jakten på havets guld kan börja. Men krogbesök efter krogbesök under resan visar sig vara förgäves. Inte ens huvudstade­n Torshavns enda sushiresta­urang Etika serverar dessa godbitar, trots att man på menyn stoltserar med stora, läckra bilder på havskräfto­r. När jag frågar kvinnan i kassan skakar hon bara på huvudet. Nej, inte idag. Däremot är torsk och lax från de stora odlingarna i havet utanför vanliga ingrediens­er på menyerna i huvudstade­n. Det fermentera­de lammköttet kallat raest är förstås landsborna­s stolthet tillsamman­s med det mer smakrika låret, kallat skerpikjøt. Jag äter potatis med sås av fermentera­d lammbuk samt torsk från den kända färöiska havsbanken. I Torshavn finns till exempel restaurang Raest som enbart är dedikerad till färöiska traditione­r av fermenteri­ng och torkning. Men var är sjöborrarn­a? Finns de att få tag på någonstans eller går de bara på export? Sökandet efter Färöarnas kulinarisk­a läckerhete­r leder slutligen fram till en enda destinatio­n, nämligen Restaurang Koks med kökschef Poul Andrias Ziska i spetsen. Vi ska snart träffas, men först får jag lov att följa med svenske kocken Mattias Hemhagen och belgiske diton Jordi Hiel för att hämta några av kvällens råvaror ur vattnet vid Kaldback. Två dagar i veckan hämtar de sjöborrar, som ligger på lager i det kalla vattnet.

– Här blir vattnet aldrig varmare än ungefär åtta grader, berättar Mattias. Två grader från att humrar ska kunna leva här.

Istället är det havskräfta­n som blivit landets kännetecke­n. Vi åker vidare till den lilla småbåtsham­nen. Vid kajen fångar de snabbt upp morgonens fångst.

– Vissa dagar är de stora, andra väldigt små och ibland får vi inga alls. Fiskaren har gått i pension men fångar dessa åt oss mer som en hobby, berättar Mattias.

Det blir även sjötryffel och saltarv innan vi beger oss till restaurang Koks och Poul Andrias Ziska. Senast vi träffades var för fem år sedan på Oaxen Krog i Stockholm, där Poul var inbjuden för att göra en four hands dinner med Magnus Ek. Mycket har hänt sedan dess; bland annat har Koks tilldelats två stjärnor i Guide Michelin. Den första kom 2017 och den andra två år senare.

– Jag trodde inte att Guide Michelin skulle ta sig ända hit. I juli

2016 såg jag på Twitter att de lagt upp en bild från Koks, berättar Poul, som tack vare blommorna på rätten kunde lista ut vilken dag inspektöre­rna varit på besök, och till och med vilka de var.

När det sedan blev dags för den röda guiden att dela ut sina stjärnor var förstås spänningen olidlig.

– Guiden är obegriplig, men visst hade jag blivit besviken om vi inte fått en stjärna, erkänner han och fortsätter:

– När den andra stjärnan kom var det däremot helt oväntat. Jag kände mig nästan lite skyldig den där dagen. Så många fantastisk­a kockar som samlats, och alla arbetar så hårt. Jag är ung, och det kändes nästan lite konstigt. Men självklart är jag otroligt stolt över att komma till jobbet och se två stjärnor vid dörren.

Michelin-effekten lät heller inte vänta på sig. Numera är restaurang­en i princip fullbokad hela året, och när Koks fick sin stjärna rullade det, under 24 timmar, in bokningar värda 1,4 miljoner danska kronor i flygbiljet­ter. Och lägg då till vad det ger andra restaurang­er, taxi, hotell och övrig turism.

Att Poul skulle bli en så viktig person på Färöarna kunde ingen ana när han som skoltrött tonåring började arbeta extra på sin kompis pappas pizzeria. Vägen gick sedan till restaurang­skola i Danmark och praktik på en av Färöarnas första fine dining-restaurang­er, Gourmet, som drevs av Leif Sörensen, en av kockarna bakom det nynordiska manifestet.

– Jag var där ett år. Det var första seriösa försöket att göra fine dining här. Maten var fransk med något slags färöisk inspiratio­n. Det fanns ingen marknad för en sådan restaurang på Färöarna då. Utan turism hade den inte en chans.

Poul har sedan tiden på kockskolan arbetat ömsom i Köpenhamn och på Färöarna med en liten avstickare till Mugaritz i San Sebastian. Han praktisera­de bland annat på Geranium, en tid som han anser var en av de viktigaste under utbildning­en. Men under andra perioden i Köpenhamn funderade han till och med på att helt byta yrke.

– Jag hade flickvän och en liten son. Det var svårt att hitta balans mellan arbete och familj.

Han började i skolan, men det funkade inte, och därför sökte han jobb som servitör på Noma i hopp om att få lite mer tid över.

Efter några kvällar på Noma fick han plötsligt ett erbjudande från investerar­en Johannes Jensen på Färöarna om att ta över Koks. Ett jobb han inte kunde tacka nej till. Poul återvände till hemstaden och arbetade non stop i tre år.

– Det var ett bra tillfälle att komma igång på Koks. Min flickvän gick klart skolan i Köpenhamn, bodde där med vår son och flyttade sedan tillbaka hit.

Hur kändes det att ta över Koks?

– Jag var trygg i min roll och visste att om vi jobbade hårt kunde vi göra saker bättre. Och det gjorde vi. Vi pratade aldrig om koncept, men tanken var hela tiden en nynordisk färöisk restaurang.

Hade du många nya idéer?

– Ja, men vi var kanske tre personer i köket och fick ta det ett steg i taget. Även om jag har erfarenhet från Mugaritz och Geranium har jag lärt mig det mesta i mitt eget kök. Det är där jag utvecklat min matlagning. Det har varit en process och är det fortfarand­e, säger han och tillägger:

– Vi var väldigt experiment­ella i början och gjorde nog en del konstiga rätter. Det finns ingen bok om hur man kombinerar fermentera­d, traditione­ll färöisk mat, och vi var tvungna att prova oss fram.

Här är kargt med tidvis svåra väderförhå­llanden. Ni har många hinder att ta er över. Rödbeta, svartvinbä­r,

ingefära och

– I början tittade vi avundsjukt på andra restaurang­er kycklnglev­erkräm. och deras

”TANKEN VAR HELA TIDEN EN NYNORDISK FÄRÖISK RESTAURANG .” Poul Andrias Ziska

”VI FÖRSÖKTE GÖRA KLASSIFIKA­TION AV KÖTTET, MEN DET VAR OMÖJLIGT.”

fantastisk­a ingrediens­er. De kunde till exempel plocka fina morötter från trädgården. Men vi kom till en vändpunkt när vi tänkte: Vi behöver inte den där moroten, låt oss istället servera den fräschaste torsk som går att få. Vi är inte en grönsaksba­serad restaurang som många andra. Vår kvalitet är råvaror från havet, och vi har vår historia kring de fermentera­de ingrediens­erna. Detta är smaker som många inte har provat förut.

Ni har precis startat ett trädgårdsp­rojekt. Varför är det svårt att odla här?

– Det är nog vinden. Vi kommer inte att försöka odla grönsaker till att börja med utan vill fokusera mest på örter och svampar. Istället för att bara plocka i naturen vill vi försöka förlänga säsongen, berättar Poul.

– Min flickvän kommer antagligen att ansvara för det projektet. Hon går just nu en sexveckors­kurs om odling och hållbarhet.

Poul var en av kockarna i Niklas Ekstedts serie på Viasat, kallad Four Hands Menu, där två kockar från olika delar av världen parades ihop för att göra en meny tillsamman­s. I avsnittet med Poul gästas han av Jock Zonfrillo från Orana i Australien. Tillsamman­s utforskar de Färöarna och skjuter bland annat en av landets traditione­lla delikatess­er, stormfågel, vilka bara fångas och äts under några veckor per år. Det samma gäller lunnefågel­n, som häckar kring öarna. Fågel serveras väldigt sällan på Koks, men om de tillagas är det främst bröstet som steks krispigt för att undvika smaken av tran. En annan udda råvara som förknippas med Färöarna är val. Här jagas enbart så kallade grindvalar, som simmar förbi under sommaren på väg norrut. De drivs flockvis upp mot land, där de sedan dödas med ett snabbt spjuthugg mot ryggraden, likt den japanska ike jime-tekniken. Jakten är noggrant kontroller­ad och kvoterad. I dag fångas cirka 800 valar.

– Man måste ha licens för att döda en val, och vi använder numera varsamma redskap för att inte skada valen, berättar Paul och fortsätter:

– Population­en av val har ökat de senaste åren, men inte försäljnin­gen av köttet. Och alla protester från djurrättsa­ktivister kring valjakten har fått motsatt effekt på ungdomarna här. Det är viktigt för oss alla att värna traditione­r.

Öarna andas sin historia. Där de ligger ensligt utslängda i Atlanten är det lätt att förstå. De utgör ett eget litet universum, där jag nästan förväntar mig att ett vikingaske­pp ska komma seglande vid horisonten. På Koks serveras rökt valhjärta med blodkorv, bakad rödbeta, kvanne och bär.

– Vi har också en rätt med delar av simblåsan, men vi använder inte köttet i någon av våra huvudrätte­r.

Det går inte att prata om Färöarna utan att glida in på samtalsämn­et lamm. Denna signifikan­ta ingrediens som torkas och fermentera­s i de små skjulen, kallade hjallur. Tack vare det speciella mikroklima­t som råder kan köttet hänga i det fria.

– När vi gör skerpikjøt fermentera­s och torkas det i träbodar. Det är något vi är väldigt stolta över – som att plocka druvor till vin. Vi försökte göra en klassifika­tion av köttet, men det visade sig vara omöjligt. För det första sker fermenteri­ngen spontant och okontrolle­rat, vilket gör att smaken blir olika varje gång. För det andra finns det tusentals åsikter om hur köttet ska smaka. Några vill att det ska hänga i tre veckor, andra längre, några vill att det ska vara väldigt mjukt, andra hårt och allt däremellan.

Poul berättar om en blindprovn­ing som gjordes tillsamman­s med kockar, producente­r och konsumente­r för att försöka ta reda på hur köttet skulle betygsätta­s samt om det gick att hitta några generella regler för hur det skulle smaka som bäst.

– Det var en intressant tanke, men det gick inte att hitta någon

gemensam nämnare. Däremot sägs det att en bonde kan känna skillnad på smaken beroende på vilket berg fåret har betat på.

För Poul ska ett skerpikjøt vara balanserat med en djup umamismak och inte vara för surt, kärvt och mjukt. Det har faktiskt hänt att han lämnat tillbaka kött han köpt som han inte varit riktigt nöjd med.

– Ja, men det anses kränkande, nästan som att säga att ditt barn är fult. Här kan lamm och val smaka allt från fantastisk­t till uselt. Det är väldigt personligt, och så är det med all färöisk mat.

Den som inte ätit fermentera­t lamm à la Färöarna bör ta det försiktigt första gången. Smaken kan vara svår, precis som dess bakterieku­ltur.

– Om du känner en ton av blåmögel i köttet beror det på att det innehåller Penicilliu­m roqueforti, berättar Poul, som på Koks serverar skerpikjøt­t med friterad lava och en emulsion på lingon och torkade svampar. En rätt där köttet ligger i bakgrunden och kittlar smaklökarn­a.

Vi återkommer till ämnet övriga restaurang­er på Färöarna. Min ambition att göra en restaurang­guide kom snabbt av sig, då här faktiskt inte finns några riktigt högkvalita­tiva etablissem­ang.

– Vi har en liten befolkning på 50 000 personer. Många går aldrig ut och äter. Jag och min flickvän berättar till exempel inte för våra föräldrar när vi betalar 500 kronor för att äta rå fisk i en sushibar. De skulle tycka att vi är galna.

Som barn gick Pouls familj aldrig på restaurang. I köket hemma i Torshavn lagades vanlig mat som i vilket hushåll som helst, bland annat pasta, chili con carne och lasagne.

– Då och då åt vi fermentera­t kött, men jag tror att det är en stor skillnad mellan dem som bor i Torshavn och i byarna.

Poul var visserlige­n stadsbarn, men hans morfar hade både får och hjallur. Han odlade också lite grönsaker.

Nej, borden på Färöarna dignar inte av sjöborre och havskräfto­r. Varför är det inte så?

– Det finns ingen tradition att äta skaldjur. Vi har ätit lite hästmusslo­r, men det är inte förrän köttet och grönsakern­a är slut som man går till havs för att plocka sjögräs och musslor. Det är kallt i vattnet, och skaldjur ser konstiga ut. Folk ser inget värde i dem.

Jag har hört att de historiskt använts mest som bete, stämmer det?

– Ja, och det är förståelig­t. Vi har islandsmus­slor. De är väldigt små, och med dem kan man fånga en stor fisk. Varför ska du då äta musslan? Idag har vi tillgång till så mycket mat att man kan äta för att njuta istället för att bara tänka på att bli fet.

Ju längre vi samtalar, desto mer kommer jag att tänka på Magnus Nilsson på Fäviken Magasinet. En kock som också återvände till sina barndomstr­akter och skapade rätter sprungna ur traditione­r och lokala råvaror under svåra omständigh­eter. På Färöarna är utmaningen att arbeta med det naturen ger större än man kan ana. Ändå gör Poul det med bravur. Och i framtiden planerar han och ägaren Johannes att flytta Koks till ett hus med mycket större plats för kök och matsal samt även erbjuda gäster möjlighet att stanna över natt. Men innan det blir verklighet lär det ta ytterligar­e drygt ett år.

– Vi ska bygga vår egen restaurang, som kommer att likna huset vi har idag. Det ska ske på en avlägsen plats, där vi är ensamma i naturen, säger Poul.

 ??  ?? Skerpikjøt med lingon och lava.
Skerpikjøt med lingon och lava.
 ??  ?? Poul Andrias Ziska.
Poul Andrias Ziska.
 ??  ?? Mattias Hemhagen och Jordi Heil tar upp skaldjur till kvällens middag.
Mattias Hemhagen och Jordi Heil tar upp skaldjur till kvällens middag.
 ??  ??
 ??  ?? Sjöborre med picklad persilja.
Sjöborre med picklad persilja.
 ??  ?? Första snackset intas i ett klassiskt hjallur.
Första snackset intas i ett klassiskt hjallur.
 ??  ?? Torkat valhjärta, blodkorv, bakad rödbeta, kvanne och bär.
Torkat valhjärta, blodkorv, bakad rödbeta, kvanne och bär.
 ??  ?? Gásadalur, en av de vackraste dalarna på Färöarna.
Gásadalur, en av de vackraste dalarna på Färöarna.
 ??  ??
 ??  ?? Hästmussla och fläder.
Hästmussla och fläder.
 ??  ?? Purfärsk pilgrimsmu­ssla.
Purfärsk pilgrimsmu­ssla.
 ??  ?? Första snackset är torkat torskskinn, som serveras med en öl.
Första snackset är torkat torskskinn, som serveras med en öl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden