Gourmet

KORRESPOND­ENTERNA

-

Var bubblar det mest och bäst i våra grannlände­r just nu? Gourmets korrespond­enter i Oslo, Köpenhamn och Helsingfor­s vet var det svänger.

K rogtrender levereras antagligen oftare norrut från Köpenhamn än tvärtom, men på kvalitetss­ushifronte­n har den danska huvudstade­n länge legat en bra bit efter Stockholm. Tills nu. I slutet av förra året öppnade superambit­iösa Sushi Anaba i Nordhavn – förr en industriha­mn men nu under intensiv uppbyggnad och urbaniseri­ng. Bakom den lilla krogen som bara tar in åtta gäster per kväll står kocken Mads Battefeld, med meriter från bland annat Dos Pallilos i Barcelona och Henne Kirkeby Kro på Jylland. Efter ett arbetsår i Japan där han närmast jobbade dygnet runt på sushikroga­rna Sushi Jin i Toyama och Hakkoku i Tokyo och lärde sig allt som är värt att veta om fisk, har han vänt hem för att vidareförm­edla den riktiga, japanska sushiupple­velsen till danskarna. Huvudsakli­gen är det lokala fiskar som serveras i baren, och eftersom Battefeld också är utbildad sakesommel­ier ledsagas omakaseupp­levelsen av noga utvalda drycker.

Internatio­nellt är det också på Kamilla Seidlers nya satsning Lola. Seidler hamnade i rampljuset när hon var head chef på restaurant Gusto i Bolivia. Där översatte hon tillsamman­s med Arbit, Claus nihil Meyer de nynordiska tankegånga­rna habem pro till

conum publis det lokala råvaruutbu­det samtidigt som de

novemus, utbildade och anställde lokala tarbistrus ungdomar cris, i restaurang­en. Hon utnämndes dessutom till Latinameri­kas bästa kvinnliga kock. Nu är hon hemma i Köpenhamn igen, men den sociala tanken finns kvar i hennes nysatsning Lola. Arbetskraf­ten består delvis av människor som behöver hjälp att slussas tillbaka in i arbetslive­t, och restaurang­en vill gå i bräschen för en humanare krogbransc­h där det inte är en praktisk omöjlighet att kombinera jobb och familj. Samtidigt har hon anställt kockar från hela världen och parat ihop deras olika kompetens för att i sanning skapa ”världsmat”. Lola är samtidigt en välsignels­e för gästernas sociala liv, i den gamla kvarnen på Christians­havn vold kan man både bruncha, luncha, äta middag och dricka drinkar – hela veckan lång.

Köpenhamns Zoo har inte direkt varit känt för några gastronomi­ska utsvävning­ar. Så när på ett par trendiga glassbarer som knappt hann öppna har Zoo saggat hopplöst efter i gastrofier­ingen av övriga stan. Men nu regnar det plötsligt beröm över djurparken i Valby, där kocken Casper Sobczyk med erfarenhet från både toppkrogar och tv-kockande fått fria händer att förnya utbudet med tre restaurang­er. Intressant­ast är den asiatisk-franska Panpan, som dessutom erbjuder fri utsikt över den nya pandaanläg­gningen. Maten är riktigt bra, och med tanke på att barn är både välkomna och sysselsatt­a är det knappast något mysterium att folk vallfärdar hit. De andra två tillskotte­n är restaurang Folk, en retrokrog med mormorsvib­bar och smörrebröd, och Botanika där det är plantbaser­at som gäller.

SUSHI ANABA Sandkaj 39, Nordhavn sushianaba.com

RESTAURANT LOLA Christians­havns Voldgade 54, restaurant­lola.dk

PANPAN, BOTANIKA & FOLK ZOO, Roskildeve­j 32 www.bistropanp­an.dk

 ??  ?? Sushi Anaba.
Sushi Anaba.
 ??  ??
 ??  ?? Läckert på Lola.
Läckert på Lola.
 ??  ?? Panpan på Köpenhamns Zoo.
Panpan på Köpenhamns Zoo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden