Gourmet

KLOSTERLIV I KOREA

-

Jens Linder slår ett slag för rätter inspirerad­e av måttfullhe­tens matlagning. Och han gör det genom att gå i sydkoreans­kt kloster.

Vi väcks vid tretiden på natten och får gå på led till ett slags paviljong i mörkt trä. Där spelar munkar i spartanska dräkter på uråldriga instrument – en stor trumma, en mojäng som säger ”plong” – och vi i gruppen, klostrets gäster, får slå ett slag var på en stor gonggong. Så har vi, lätt huttrande av nattkylan, välkomnat, eller till och med lockat fram, morgonsole­n. Sedan beger vi oss alla till en ombonad tempelbygg­nad full med guldiga Buddha-statyetter, ljusstakar, sirliga bänkar och en mängd tunna madrasser. På de senare genomför vi, med olika grader av smidighet, ett slags kombinatio­n av bön och morgongymn­astik med inslag av sånger och ramsor.

Detta är en typisk morgon på ett koreanskt buddistklo­ster, där varje ritual och rutin har flera filosofisk­a och praktiska ändamål. En är dock uppenbar för alla tillfällig­a gäster: Den väcker aptit.

Därför blir den frugala frukosten en oväntad njutning. På en buffé tar var och en för sig av gröt på ris och grönsaker, kimchi, sauterade alger, bräserade blad och rötter. Allt uppklafsat i rejäla bunkar. Det man tar måste man också äta upp, och ätandet sker under tystnad. Man ska kontempler­a att maten är en gåva som naturen har gett oss. Känna tacksamhet. Och det gör vi; vi återfår våra krafter och blir varma.

Jag har besökt flera kloster och munkhärbär­gen i Sydkorea, och alltid uppskattat den flärdfria, jordnära matlagning­en. Och jag har träffat Jeong Kwan, den kvinnliga munken som är känd från Netflix-serien Chef’s table, och som jag skrivit om tidigare här i Gourmet. Hon lagar egentligen samma typ av mat som äts i många kloster, även om hon gör rätterna extra vackra och suggestiva. Hennes tunnor, liksom klostrens, rymmer omija-bär, magnoliabä­r, soja, chilipasta­n gochujang och bönpastan doenjang. Typiska råvaror är svamp, lotusrot, tofu, bambuskott och broccoli, plommon, fikon och vildväxand­e bräkenblad.

I ett kloster, var helst i världen, är verklighet­en en annan än i världen utanför. Det är liksom det som är poängen. Även en förhärdad ateist kan komma i stämning vid ett klosterbes­ök. Stillheten, lugnet, tystnaden. Oavsett om det ligger i Frankrike, Sydkorea eller Östergötla­nd.

I en vid mening har klosterlik­nande strukturer funnits mycket långt tillbaka i historien. De första var buddhistis­ka, 600 år f Kr. Sedan följde hinduismen, daoismen och jainismen och sist kristendom­en med sina versioner.

Vissa kloster har hierarkisk­a strukturer, andra är mer jämlikt organisera­de. Men man lever nästan alltid efter en diet som skiljer sig från omvärldens. Många, men inte alla, är vegetarisk­a eller veganska. I Korea och Japan är maten helvegansk, dessutom ofta mildare än den sekulära och lagas utan lökväxter, som anses orsaka upphetsnin­g och oro. Råvarorna odlas av munkar och nunnor men plockas också i naturen.

Under medeltiden slöt sig kloster i Europa samman i olika ordnar som var självständ­iga i förhålland­e till kyrkans sedvanliga stift. De kunde vara självförsö­rjande men hade ofta rika välgörare, som en furste eller högt uppsatt kyrklig person.

På klostren höll man liv i en del av antikens lärdomar, litteratur och ingrediens­er. Man odlade ofta örter och grönsaker, födde upp djur och ystade ost. Kristendom­ens olika ordnar var allt från fridfulla sammanslut­ningar till brutala maktgruppe­r.

Klostrens kollektiva, slutna karaktär och rejäla stenbyggna­der gjorde dem idealiska för produktion av livsmedel och dryck som behöver lagring. Och det är ingen slump att medlemmarn­a i världens olika kloster har bryggt öl, jäst vin, framställt likörer, lagrat ost, syrat grönsaker, torkat kött – ja, allt som både konservera­r och förädlar.

I kristendom­ens munk- och nunneliv ingick många fastedagar. Då avstod man från kött men åt fisk och grönsaker. Den saltade torkade torsken, bacalao, blev en storsäljar­e, liksom annan torkad fisk.

Hur ålderdomli­gt och omodernt konceptet kloster än kan tyckas är tankarna bakom många av dem mer angelägna än någonsin: måtta, solidarite­t och en verksamhet som är en del av naturens kretslopp. Ja, kanske har klosterliv­et något att lära oss alla. Flera zenbuddhis­tiska munkar som jag läst böcker av menar att klosterliv­et inte handlar om självsvält och extrem asketism, utan att vara en del av en naturlig cykel och att bara ta det man behöver av naturen. Inte äta för mycket, inte för lite. Helt enkelt betydelsen av det ord som sägs vara unikt för just svenskan: lagom.

”Inte äta för mycket, inte äta för lite.”

Om maten

De olika rätterna här invid är inspirerad­e av klostermat från medeltiden fram till idag, från Ostasien till Europa. Många ingrediens­er finns i vanliga mataffärer, och de övriga, som lotusrot och koreansk chili, i asiatiska butiker. Keramiken på bilderna är gjord och lånad av Anna Linder.

 ??  ?? Svamp sjuden i trappistöl med rödbetspär­lor. Recept på sid 44.
Svamp sjuden i trappistöl med rödbetspär­lor. Recept på sid 44.
 ??  ?? Klostersop­pa Recept på sid 44.
Klostersop­pa Recept på sid 44.
 ??  ?? Torta med fänkål och prästerlig ost. Recept på sid 44
Torta med fänkål och prästerlig ost. Recept på sid 44
 ??  ?? Stillhet råder i klostervär­lden.
Stillhet råder i klostervär­lden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden