Gourmet

HÄRLIGA HUSGERÅD

Daniella Illerbrand tipsar om måsteha-redskap i köket.

- DANIELLA ILLERBRAND ÄR DIRECTOR OF CONTENT PÅ SWEDEN FOODTECH. HAR ETT FÖRFLUTET PÅ RESTAURANG­ER SOM MATHIAS DAHLGREN, BAGATELLE I OSLO OCH AQUAVIT I NEW YORK.

Daniella Illerbrand hyllar kökshyllor­nas hjältar: kaffekvarn­ar och mortlar – och avslöjar proffskock­arnas personliga laster.

Visst är det roligt med en massa fantastisk­a köksgrejer? Och man kan nörda ner sig i precis hur många som helst. Jag själv (och min partner) kommer ofta på saker som vi behöver, som vi önskar att vi hade, och när vi går in i en butik med bra köksutrust­ning slutar det sällan billigt. Jag har även en grej för de äldre köksprylar­na, till exempel gamla pajformar i ministorle­k som har vackra mönster och kommer från Paris, inhandlade på Stadsmissi­onen (aldrig använda), eller mina kopparkärl, aldrig använda heller. Men de är vackra, och jag inbillar mig att de har en vacker och god historia. Kanske är det någons farmors farmor som har ägt dem och lagat fina kakor i sitt lilla röda torp i Dalarna. Varför Dalarna vet jag inte, kanske är det en kulinarisk högborg som jag har missat. Så går mina tankar.

Men dåliga inköp har jag nog allt gjort då och då. En grunka som lovade att hålla färska örter fräscha och fina, totalt värdelös. Ostknivar, egentligen väldigt bra och fina, men tyvärr ligger de mest oanvända i vår låda, och vi använder vanliga knivar istället.

Och så de saker som jag aldrig vill vara utan.

Vår otroligt fina Zazzenhaus kaffekvarn, inköpt på Stadsmissi­onen för 100 kr. En bra stickblend­er vill jag alltid ha, och där tycker jag man ska investera i kvalitet. Min kära kära mortel. För att det finns inget bättre än att mortla, allt smakar bättre när det har fått sig en omgång i morteln.

OCH VAD SÄGER våra kockar? Vad kan de inte vara utan, och vad tipsar de om för att vi ska bli lite bättre i köket?

Joakim Almqvist från Punk Royale klarar sig helst inte utan sitt rivjärn, och han är ju lite rivig av sig!

Olle T Cellton älskar precis som jag sin mortel, så nu har ni två som säger det. Mera mortlar till folket!

Björn Frantzén anser att det absolut viktigaste är diskmaskin­en! En 3-stjärnig sådan såklart.

Magnus Ek är inte så petig utan tycker att en bra kastrull kommer man långt med.

Frida Ronge håller med Magnus och tycker att en bra kastrull är hemlighete­n bakom god matlagning.

Johan Gottberg från restaurang Labbet tycker att en bra skärbräda, en bra kastrull och en bra mandolin täcker det mesta av behoven i köket!

Så summan av kardemumma­n är väl att ni inte behöver så mycket för att laga lika god mat som en proffskock! Glöm sous videmaskin­en och Vitamixern – och laga mat med hjärtat och en bra kastrull.

”MIN KÄRA KÄRA MORTEL. DET FINNS INGET BÄTTRE ÄN ATT MORTLA.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden