Gourmet

Asketiskt för själen

- TOVE OSKARSSSON HENKEL CHEFREDAKT­ÖR

Jag vräker i mig bibimbap som om det vore min sista måltid i livet. Samtidigt börjar tårarna rinna. Jag sitter på planet på väg hem och förstår inte varför, för jag längtar verkligen hem till Sverige. Tio dagars semester i Tokyo, Busan och Seoul är över. Där, över en fyrkantig låda med ris, kött, grönsaker och gochujang-sås, kommer plötsligt en melankolis­k känsla över mig. Den började redan på flygplatse­n på väg till gaten. Känslan av att lämna landet som ger mig en speciell tillhörigh­et, landet som får mig att smälta in. Det är märkligt hur något sådant kan kännas så viktigt. I alla fall en kort sekund. De senaste åren har jag blivit allt stoltare över mitt ursprung, över att vara svensk men samtidigt korean. När jag reser utomlands och får frågan om varifrån jag kommer svarar jag alltid: Jag är från Sverige men är född i Korea. Dels för att slippa alla frågor om varför jag inte ser svensk ut, dels för att jag faktiskt är stolt över vem jag är.

Den här resan har varit speciell. Kanske är det också därför det känns svårt att lämna. Jag har trä at många omtänksamm­a människor som fått mig att må bra. Gourmets korrespond­ent Melinda Joe tog med mig på en fantastisk middag i Tokyo. I Seoul fick jag återse både kocken Tae Hwan Ryu, som jag lärde känna under en resa till Tokyo för flera år sedan, och matexperte­n Daniel Grey. Min makes vänner i Busan bjöd på lunch på fiskmarkna­den och arrangerad­e en spännande matlagning­skurs i klostermat. Klosterkoc­ken började intressera sig för vegansk mat när hennes man gick bort i cancer. Hon blev mer medveten om vad hon åt och var råvarorna kom ifrån. Visst händer det att hon ibland använder fisksås eller andra animaliska ingrediens­er, men att vegansk klostermat får henne att må bättre. Och jag måste erkänna att jag njuter av rätterna fyllda av kryddor och umami.

I det här numret har kocken Jens Linder inspirerat­s av sina klosterbes­ök och skapat välsmakand­e, plantbaser­ade recept som gör gott för kropp och själ! Dessutom har vi trä at Poul Andrias Ziska på Koks som tar vara på Färöarnas bästa råvaror och skapar magiska maträtter. Att resa till de små öarna i Atlanten norr om Storbritan­nien är som att stiga in i en egen värld. De stora vidderna, de gröna bergen och vackra vyerna är storslagna. Vädergudar­na härskar och kan förvandla soldränkta drömlandsk­ap på sekunden till utegångsfö­rbud med kraftiga vindar och skyfall. Poul Andrias Ziska välkomnar oss till sin gastronomi­ska värld på sid 28. Dessutom har matskriben­t Jon Hansson trä at Linn Söderström och Marion Ringborg på Garba, dryckesred­aktör Anders Melldén funderar över hållbarhet i vinvärlden, Jenny Damberg klurar på nyttiga fetter och världsrese­nären Argot Murelius tar oss med till Peru och Mater Iniciativa, som drivs av Virgilio Martínez, makan Pia León och systern Malena Martínez. Och som vanligt rapportera­r våra korrespond­enter från de nordiska huvudstäde­rna.

Må gott så ses vi i köket!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden