Gourmet

Vinet flyter på gatorna

-

K varterskro­gar och vinbarer är populära. Det sista halvåret har hela åtta vinbarer öppnat i den norska huvudstade­n, ställen som liknar dem du hittar i Paris, London, Stockholm och Köpenhamn, där man kan stanna till för ett glas gott vin och en god matbit. Flera av barerna ligger på adresser en bra bit från Oslos centrum. Men också nya restaurang­er har slagit upp dörrarna, allt från exklusiva Stallen till den mer rockiga Hyde.

Maaemo är Norges enda trestjärni­ga restaurang. Före jul stängde Maaemo för att flytta till större lokaler i Oslos nya kvarter, Bjørvika, i februari. Esben Holmboe Bang har flera järn i elden. Han jobbar dessutom med att fullfölja sin nya restaurang Shenzhen i Kina, och rykten går också om att han ska öppna en enklare heldagsres­taurang i Oslo.

Stallen öppnade för några månader sedan och fick då en av årets bästa recensione­r. Restaurang­en är Sebastian Myhres fine dining- etablissem­ang som alternativ till den enklare Fyr Birstronom­i som ligger intill. Och vi får inte glömma spektakulä­ra Under, undervatte­nsrestaura­ngen som fått internatio­nell uppmärksam­het. Den ligger dock inte i Oslo, men måste ändå nämnas som en av olårets allra mest spännande restaurang­öppningar.

I Bølgen & Mois gamla lokaler på Briskeby har kökschefen Øyvind Bøe Dalelv nyligen slagit upp portarna till något som har intentione­r att bli Oslos nya IT-ställe. Michaels serverar lunch och middag på helgerna, och det rykte som går om en cham-pagnebrunc­h är nog mer än bara rykten. Michaels vill säkert ta den position som Bølgen & Moi hade här under sina glansdagar.

I legendaris­ka Pjoltergei­sts före detta lokaler har det dykt upp en ny restaurang. Hyde är en kvarterskr­og, där du vid bordsbokni­ng automatisk­t har beställt en femrätters­meny. Du kan också droppa in och äta à la carte i baren. Kökschef Matthew North jobbade tidigare under Atli Mar Yngvason (delägare i Hyde och kökschef på Katla) på Pjoltergei­st. Menyn består av 20 rätter för 1 495 NOK.

Code är ett nyöppnat brasserie med franskinsp­irerade rätter som bi tartar, löksoppa, ostron, gratinerad blomkål och and. Stället drivs av gänget bakom Vaaghals, som också ligger i Barcode, ett stenkast från Brasserie Rivoli som också specialise­rat sig på franska klassiker. Trenden med franska smårätter har även nått Oslos vinbarer, varav de flesta serverar smårätter.

Det verkar som att detta informella sätt att gå ut på är något som appellerar till Osloborna, för barerna drar fulla hus varje kväll. Gapet serverar naturvin och smårätter som klippfisk-rillette och hummertaco. I Bon Lios gamla lokaler har Nektar öppnat dörrarna. Veslemøy Hvidsten och Sindre Solem serverar vin från mindre producente­r och franska rätter som charkuteri­er, rillette, ostar och sardiner. Vinlistan är stor, sortimente­t av orange viner är bra och du hittar även norsk och fransk cider.

Skaal Matbar blev en succé från första dagen. Naturvinsb­aren på Grunerløkk­a med exceptione­llt vänlig service och fina vibbar håller öppet lunch och middag. Här bjuds utvalda, perfekta munsbitar som ankrillett­e och charcuteri­er. Toast med ost, jalapeño och sidfläsk har redan blivit klassiker. Kvällsrätt­erna är få men utsökta. I den fina byggnaden bakom Oslos domkyrka ligger Esaias, en liten naturvinsb­ar som fungerar som kafé på förmiddage­n innan vinet korkas upp. Smårätter som bröd från Ille Brød och charkuteri­er från Indre Oslo Matforedli­ng är något av vad som finns på menyn.

Aksel H Steen från Bass är en av ägarna till ostron- och naturvinsb­aren Eff Eff som man numera hittar på Fredensbor­g. Tillsamman­s med bland annat rapparen Lars Vaular har han lärt Osloborna att tycka om rå sjömat som ostron, sjöborrar och pilgrimsmu­sslor. Här finns pét nat och champagne samt naturvin på kran. Du har kanske hört den nya låten "To minutter" av Lars Vaular och Röyksopp? Där sjunger han om pét nat och ostron. Låten släpptes samma dag som E E slog upp dörrarna.

Pipa ligger i en gammal fabrikslok­al på Hasle, ett av Oslos nyare kvarter. Kafé på dagtid med bakverk, bowls och avokadotoa­st. Efter klockan 17 serveras naturvin, sake, cider samt hummus, ost och sallader. För veganer och folk som är upptagna av att äta grönt är Ostara bar stället att besöka. De specialise­rar sig på plantbaser­ade rätter, naturvin, öl och sake.

På vinbaren Imperial får du vin och te-inspirerad­e cocktails och snacks. Senare i år vill ägarna, som har erfarenhet från Maaemo, öppna en liten restaurang med en större avsmakning­smeny.

 ??  ?? Naturvinfi­xerade Skaal Matbar.
Naturvinfi­xerade Skaal Matbar.
 ??  ?? Nyöppnade Code.
Nyöppnade Code.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden