Gourmet

Något gammalt, något ny

-

M edan vinbarerna i Helsingfor­s växer upp som svampar efter regn har topprestau­rangerna skärpt greppet. Stadens klassiska finrestaur­anger, Savoy och Palace, har båda gått igenom ansiktslyf­tningar. Efter en totalrenov­ering av 1950-talsrestau­rangen Palace kammade köksmästar­en Eero Vottonens team hem en välförtjän­t Michelinst­järna förra året. Menyn har nordiska förtecken, men Vottonen kombinerar det nordiska med utländska råvaror som try el, fransk duva och skaldjur.

Några kvarter mot centrum har Savoy funnit sin nya stil med Helena Puolakka som kökschef. Efter en 20-årig köksmästar­karriär i London lockades Puolakka tillbaka till Helsingfor­s för att ge Savoy ett nytt lyft. Nu tar man fram det klassiska med en ren och avskalad stil för att framhäva råvarorna från handplocka­de producente­r. Det kan vara en gyllenbrun pithivier fylld med viltfärs och anklever, ryska pelmeni fyllda med vorschmack serverade med rödbetsbul­jong. Det är inte endast maten som lockar på Savoy. Restaurang­en är iklädd den ursprungli­ga inredninge­n av Aino och Alvar Aalto från år 1936 som restaurera­ts med varsam hand och fått en guldkant av självaste Ilse Crawford. En klassiker i modern stil som säkert kommer att skapa rubriker.

Tittar man bort från de gamla etablissem­angen och vinbarerna är det många som pekar på lilla Inari i en undangömd källarloka­l på Nylandsgat­an. Här är det Noma-alumnen Kim Mikkola och sommeliere­n Johan Borgar som serverar en lite udda men alltid lika kul upplevelse med finska och koreanska förtecken, naturviner och sake. Grillad rotselleri med smör och sjögräs, kallrökt shiitakesv­amp med kvittenpon­zu och signaturrä­tten confiterad tomat med sichuanpep­par. En egen och vass stil som aldrig lämnar gästerna kalla.

Det nya bistrot Espa ligger strategisk­t vid Salutorget, och menyn innehåller det mesta man kan tänkas vilja äta, som Gillardeau-ostron, skagen-buns, grillat bröd med dipp, laxsashimi, carne cruda, tacos och älggryta. Vinlistan fokuserar på europeiskt med både klassiker och naturviner. Fredagskvä­llar öppnas det flaskor av rariteter, som säljs per glas till självkostn­adspris. Inredninge­n går i ljust nordiskt trä, och utsikten över hamnen är bland de bästa i stan. Perfekt både för en vinfylld långkväll och en sen lördagslun­ch.

SAVOY www.savoyhelsi­nki. /en/restaurant

PALACE www.palacerest­aurant.

INARI www.ravintolai­nari.

ESPA www.espahelsin­ki.com

 ??  ?? Nya kökschefen Helena Puolakka på uppdaterad­e finkrogen Savoy.
Nya kökschefen Helena Puolakka på uppdaterad­e finkrogen Savoy.
 ??  ?? Nyasketisk­t på Palace.
Nyasketisk­t på Palace.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden