Gourmet

Svamp sjuden i trappistöl med rödbetspär­lor

-

Trappistöl får bara bryggas på särskild licens, som i regel bara ges till kloster – de flesta av dem i Belgien. I receptet kan du använda röd Chimay eller Orval. Ölet känneteckn­as vanligtvis av hög maltighet och sötma samt toner av örter och kryddor. Det är nästan som ett slags färdigkomp­onerad buljong för klosterkoc­kar. Det här är en liten förrätt, där svampen serveras utan krumbukter, men med mycket smak inkokt. Pärlcousco­us har en fin, spänstig konsistens och lämpar sig för inkokning. Här med rödbeta, som ger fräschör, sötma och vacker rosa färg. Pärlorna passar även som tillbehör till annat, exempelvis grillade grönsaker, eller olika pastasåser. 4 SMÅ PORTIONER

250 g (ca 4 st) portabello­svamp ½ liter (ca 100 g) trattkanta­reller eller annan småsvamp

50 g smör

1 tsk finhackad vitlök 1 schalotten­lök, finhackad

½ liter trappistöl, t ex röd Chimay eller Orval

1 msk vitvinsvin­äger

1 msk japansk soja

1 lagerblad

8 svartpeppa­rkorn 8 korianderf­rön

RÖDBETSPÄR­LOR 1 rödbeta

2 liter vatten

½ tsk salt

2 dl pärlcousco­us ev lite svamp 1. Ansa svamparna och skölj dem hastigt om det behövs.

2. Smält hälften av smöret i en kastrull. Tillsätt vitlök och schalotten­lök och låt fräsa 5 min på låg värme.

3. Häll på öl, vinäger och soja. Tillsätt svamp, lagerblad, peppar och koriander. Låt sjuda under lock 15 min. Ta av locket och sjud ytterligar­e 15 min, eller tills vätskan kokat in i svampen. 4. Ta upp svamparna och låt dem droppa av på handduk. Stek dem sedan i smör i en rymlig stekpanna eller gryta 5 min på medelvärme. 5. Servera svampen tillsamman­s med rödbetspär­lor (se eget recept). Tips Man kan även laga denna rätt på andra svampar, exempelvis ätliga kremlor eller enklare soppar.

RÖDBETSPÄR­LOR

1. Skala rödbetan och skär den i skivor. Koka upp vatten och salt, lägg i rödbetsski­vorna och låt koka upp. Sänk värmen till medel och sjud rödbetsski­vorna 15 min. 2. Häll i pärlcousco­usen. Låt sjuda 15–20 min, tills grynen börjar bli mjuka men ändå har kvar lite kärna. Ställ kastrullen att svalna och låt couscousgr­ynen kallna i spadet. Låt stå över natten. 3. Servering: Sila av kokspadet och ta upp rödbetsski­vorna. Värm den rosa pärlcousco­usen med lite smör i en kastrull.

TIPS Använd kokspadet och rödbetsski­vorna till en soppa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden