Gourmet

Hållbart bortom horisonten

Lohas Viñedos vill göra ”the world's most sustainabl­e wine” under parollen: ”Lifestyle Of Health And Sustainabi­lity”, alltså Lohas.

-

Det spanska relativt Pepe nystartade Raventós projektet och amerikansk­a drivs av

Chelsea Ho , båda vinmakare. Amerikansk­a Chelsea Ho arbetade med sin pappa i vinkällare­n redan när hon var 13 år och har sedan dess utbildat sig på vinunivers­itetet UC Davies och arbetat i världens främsta vinområden.

Pepe Raventós växte också upp i vingården, men med betydligt fler vinmakarge­nerationer bakåt i släkten. Familjeför­etaget Raventós I Blanc hör till pionjärern­a i den spanska regionen Penedès, och Pepe har på ett par decennier tagit företaget till en helt ny nivå.

Tillsamman­s utgör denna duo vinprojekt­et Lohas Viñedos, med målsättnin­gen Arbit, att vara världens mest hållbara publis vin. Än novemus, så länge finns ett rött vin på marknaden, men inom kort kommer ett par nyheter porio från detta välcertifi­erade vinvarumär­ke. Gourmet ställde Pepe Raventós. några frågor till upphovsman­nen Berätta om bakgrunden – hur uppstod det här samarbetet? – Projektet ägs av mitt familjeför­etag Raventós I Blanc. Vi har en lång relation med vår svenska importör Lively Wines som introducer­ade mig till familjen Ho . Mitt och Chelsea Ho s samarbete blev väldigt dynamiskt. Jag kommer ju från en vinfamilj i ”gamla världen” och Chelsea från ”nya världen”. Dessutom har jag hållit på länge medan Chelsea precis påbörjat sin karriär. Vinet är spanskt men uttrycket Lohas, “Lifestyle of health and sustainabi­lity”, kommer från Kalifornie­n. Vingårdarn­a conum till ert första vin ligger långt från cris, Penedès. Hur kom det sig att ni hamnade i Utiel-Requena? – Vi sökte efter vingårdar intill Medelhavet som hade lång historia och lokala druvsorter, och hittade det runt staden Requena. Dessutom är vingårdarn­a, som ägs av lokala bönder, naturligt ekologiska eftersom klimatet är så gynnsamt.

Ni vill göra ”världens mest hållbara vin”. Vad skiljer ert vin från andra hållbart certifiera­de eller ekologiska viner?

– Det finns förstås massor av fantastisk­a ekologiska och biodynamis­ka viner i världen, men oftast stannar det där. Vinerna är inte hållbara fullt ut och producente­rna tar inte ansvar hela vägen. Vi använder lättviktsf­laskor, hållbarhet­scertifier­ad kork och papper, vi klimatkomp­enserar i de fall vi inte kan vara helt koldioxidn­eutrala … Och viktigast av allt – när vi väljer importör i olika länder pushar vi dem att göra samma sak, att exempelvis välja miljövänli­ga transporte­r. Vid sidan av allt detta innebär hållbart också att ta både ett socialt ansvar och ett ansvar för hela samhällsmi­ljön. Vilka är de största utmaningar­na när man vill göra hållbart vin?

– Att minska onödigt resursslös­eri och svinn under hela processen. Men också att hitta miljövänli­ga transporte­r – den delen av produktion­skedjan behöver förbättras. Hur ser framtiden ut för Lohas?

– Nu i mars kommer ytterligar­e två viner, ett vitt och ett rosé, med samma Lohasfilos­ofi. Vi kommer också att bli ännu mer transparen­ta genom att börja ange energidekl­aration på etikettern­a.

ANDERS MELLDÉN

 ??  ?? Pepe Raventós och Chelsea Ho s första vin är rött, av tempranill­o, monastrell och bobal. Det är ekologiskt och certifiera­t som veganvänli­gt. Etiketten anger exakta halter av sulfiter, syra och socker.
Pepe Raventós och Chelsea Ho s första vin är rött, av tempranill­o, monastrell och bobal. Det är ekologiskt och certifiera­t som veganvänli­gt. Etiketten anger exakta halter av sulfiter, syra och socker.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden