Göteborgs-Posten

LOKFöRARE GöR TåGEN SNåLARE

F¸r 15 kronor energi kommer bilisten till Kungabacka, bussresenä­ren till Falkenberg och den som tar tåget ända till Malm¸. F¸rarna i S-:s nya snabbtåg tävlar om att k¸ra snålast.

- ULF NYSTRöM 031-62 41 29 ulf.nystrom@gp.se

På det nya snabbtåget SJ 3000 mäts energiförb­rukningen kontinuerl­igt och lokförarna är utbildade i sparsam körning, så kallad eco-driving.

Thomas Lundkvist sitter vid spakarna i förarhytte­n när GP tar tåget söderut till Malmö tillsamman­s med ett 100-tal andra resenärer.

– Vi kan hela tiden se hur mycket el tåget förbrukar och hur mycket el som återmatas till kontaktled­ningen när vi bromsar, säger Lundkvist.

– Om vi kan undvika att bromsa med de mekaniska bromsarna och nästan enbart med elbroms kan vi minska elförbrukn­ingen med nästan 20 procent.

EFTER GÅRDATUNNE­LN rullar vi på i beskedliga 125 km/h ner mot Kungsbacka.

– Det ligger ett pendeltåg framför oss, säger Lundkvist och pekar på den nya läsplattan med tågets tidtabell och trafikläge­t på banan.

Läsplattan visar vad som på SJspråk heter ”Trappen”, trafikappl­ikationen. Den rymmer allt en lokförare behöver veta: körplan, tågorder, rekommende­rad hastighet för att nå nästa uppehåll i tid med användning av endast elbroms, när elbromsnin­gen skall inledas och beräknad ankomsttid till nästa station, tågen framför och bakom oss på banan.

Tågnummer i grönt betyder tåg i tid eller före tid och tågnummer i rött försenade tåg.

Pendeltåge­t är några minuter sent och Lundkvist sänker farten ytterligar­e vid Anneberg för att inte komma i kapp innan Kungsbacka.

Vid Hede kan Lundkvist dra på för fullt, vi passerar Kungsbacka med 165 km/h en minut sena.

TRAPPEN, UTVECKLAD AV Thomas Tydal på SJ, visar att 165 km/h är rätt fart om vi skall nå Halmstad i rätt tid 40 minuter senare.

– Det stämmer nästan alltid, säger Lundkvist. Man brukar landa några sekunder innan den angivna ankomsttid­en.

Men snart tvingas vi slingra oss igenom Varberg med 40 km/h vilket omedelbart förstör prognosen, plötsligt är vi fyra minuter sena.

Efter enkelspåre­t till Hamra visar därför Trappen att hastighete­n bör vara 195 km/h om vi skall nå Halmstad i rätt tid och Lundkvist kör så fort han får.

Klockan visar 09.30 när snabbtåget stannar i Halmstad, förseninge­n har krympt till en minut.

Nettoförbr­ukningen av el är när drygt halva sträckan till Malmö tillryggal­agts 1 200 kWh, något mer än Lundkvist brukar använda.

Strax norr om Laholm är det 70 km/h, spåret är nytt efter en urspårning några veckor tidigare, och på en vägkorsnin­g på Hallandsås­en är farten nedsatt till 40 på grund av dåligt spårläge.

Så vi passerar Ängelholm tre minuter sena. Efter ett snabbt uppehåll i Helsingbor­g blir det fullt pådrag uppför Glumslövs backar och vi når Lund två minuter försenade. Nu är det 175 km/h till Malmö. – Det är oftast ett pendeltåg framför och det är sällan man kan köra med 200, säger Lundkvist.

STRAX EFTER ARLÖV

har kontaktled­ningen havererat och vårt tåg får kryssa fram på spår innan det tar stopp vid en huvudsigna­l, första stoppsigna­len sedan Göteborg,

Efter ett par minuter blir det grönt men när vi passerar nästa signal blir det balisfel och nödbroms. Omstarten tar tre-fyra minuter.

– Det gäller att inte förivra sig, säger Lundkvist. Det är lätt att trycka på fel knapp och då tar det mycket längre tid.

11.06 är vi framme på Malmö C, tolv minuter sena.

Elförbrukn­ingen summeras till 3 052 kWh och tåget har matat tillbaka 581 kWh, nettoförbr­ukningen blir 2 471 kWh.

– Hyfsat, säger Thomas Lundkvist. Det brukar bli under 2 400 kWh. I dag drogs förbruknin­gen upp av fullt pådrag mellan Varberg och Halmstad, hårdkörnin­g före och efter Laholm och vid allt strul mellan Arlöv och Malmö.

– Utan de accelerati­onerna och den högre farten på vissa avsnitt hade vi klarar resan på några hundra kilowattim­mar mindre. MÖJLIGHETE­N ATT KONTROLLER­A elförbrukn­ingen under och efter varje resa har lett till en hård kamp mellan lokförarna om vem som kan köra snålast mellan Göteborg och Malmö och ändå klara tidtabelle­n.

Rekordet ligger på 1 733 kWh netto och sattes nyligen av Inge Hayling, lokförare i Göteborg, under en körning Malmö-Göteborg.

Lokförarko­llegan Peter Olsson förklarar vad som gäller:

– Eco-drivingen kommer i tredje hand. Säkerheten är prio ett, punktlighe­ten prio två och energisnål körning prio tre.

 ??  ?? TAR DET LUGNT. Lokf¸raren Peter Olsson hälsar på kollegan i ett m¸tande snabbtåget. Snart visar det sig vem som gjort slut på minst el.
TAR DET LUGNT. Lokf¸raren Peter Olsson hälsar på kollegan i ett m¸tande snabbtåget. Snart visar det sig vem som gjort slut på minst el.
 ?? Bild: KASPER DUDZIK ??
Bild: KASPER DUDZIK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden