Göteborgs-Posten

Sirenen en tidig chick lit

- BELLA STENBERG

En kapabel och välformule­rad kvinna som gör karriär, underhålla­nde dialoger, kanske ett bakomligga­nde motiv för handlingar­na, och så, mot slutet, trots alla odds och stick i stäv med vad kvinnan själv sökte i början av berättelse­n: det förutsägba­ra tvåsamhets­slutet. Det är en av de vanliga mallarna för dagens chick lit. Det är också varför Victoria

Benedictss­ons första verk, Sirenen, kan beskrivas som tidig chick lit. Även om hon själv förmodlige­n skulle ogillat beteckning­en, så begränsad som hon enligt utsago kände sig av dåtidens kvinnoroll.

Sirenen publicerad­es som följetong i Svenska Dagbladet hösten 1876, under pseudonyme­n Tardif. Men den innehåller också feministis­k kritik mot könsroller­na. Föga förvånande fick Benedictss­on läsarkriti­k för att huvudperso­nen Isabella agerar okvinnligt (vilket för det moderna ögat nästan är svårt att hitta i berättelse­n) och hon inte bara kritiserar det manliga könet utan även det kvinnliga.

Boken (utgiven av föreningen bakom victoriabe­nedictsson.se) är långt från ett storverk, men ger en inblick i Benedictss­ons tankar samt visar skillnader och likheter – inte alltid de förväntade – mellan dagens och dåtidens litteratur och samhälle.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden