Göteborgs-Posten

Fjällrädda­rna får inga svar

- MATS RÖRBECKER och PONTUS AHLKVIST

Fortfarand­e saknas omkring 30 personer, varav flera barn, sedan en lavin med full kraft slagit in i ett hotell i Farindola i mellersta Italien. Merparten av den fyra våningar höga byggnaden har kollapsat och räddningsa­rbetet försvåras av kraftigt snöfall.

– Hotellet är nästan helt förstört. Vi har ropat men vi har inte hört några svar, inga röster, säger Antonio Crocetta vid fjällräddn­ingen i regionen Abruzzo till nyhetsbyrå­n Reuters.

En enda kropp har hittills hittats i ruinerna, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP med hänvisning till lokala myndighete­r. Enligt flera källor fanns uppemot 30 gäster och anställda på hotellet när katastrofe­n inträffade.

Två personer, som befann sig i en bil utanför hotellet när lavinen slog till, klarade sig med livet i behåll. DET VAR I onsdags kväll som snöskredet inträffade. Några timmar tidigare hade flera kraftiga jordskalv, alla med en magnitud över fem, skakat regionen.

Räddningsa­rbetare fick ta sig till platsen på skidor, med ficklampor fastsatta på hjälmarna, och nådde fram först tidigt på torsdagsmo­rgonen.

Även om det inte finns någon officiell dödssiffra så har räddningsa­rbetare gjort klart att många har dödats av lavinen.

Det förstörda hotellet ligger på berget Gran Sassos östra sluttninga­r, i provinsen Pescara. Enligt lokala medier var hotellet, Hotel Rigopiano, fyrstjärni­gt och hade 43 rum. PROVINSEN PESCARAS ledare Antonio Di Marco skriver på Facebook att lavinen var ”enorm” och att den drog med sig hela hotellbygg­naden, som flyttades tio meter. Det är fortfarand­e oklart hur många som omkommit, enligt Di Marco.

Utrikesdep­artementet har inga uppgifter om skadade svenskar.

– Ambassaden i Rom följer situatione­n och står i kontakt med den italienska räddningst­jänsten, säger Rasmus Eljanskog på UD:s presstjäns­t.

Räddningsa­rbetare fick ta sig till platsen på skidor, med ficklampor fastsatta på hjälmarna, och nådde fram först tidigt på torsdagsmo­rgonen.

 ??  ??
 ??  ?? SNÖMASSOR. Uppemot 30 personer ska ha befunnit sig på Hotel Rigopiano när katastrofe­n inträffade.
SNÖMASSOR. Uppemot 30 personer ska ha befunnit sig på Hotel Rigopiano när katastrofe­n inträffade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden