Göteborgs-Posten

Snårigt bland spionerna

Trots mängden äventyrlig­a personligh­eter lyckas Wilhelm Agrells genomlysni­ng av Sovjetunio­nens underrätte­lseverksam­het ändå aldrig bli riktigt spännande. Tragglande­t av fakta står i vägen, skriver Björn Gunnarsson.

- WILHELM AGRELL Stora sabotageli­gan Atlantis

Spioner, spioner, överallt spioner. Wilhelm Agrell går grundligt tillväga, när han i sin nya bok Stora sabotageli­gan redovisar Sovjetunio­nens hemliga underrätte­lseverksam­het decenniern­a före andra världskrig­et. Det är inte precis överskådli­g läsning. Detaljerna i organisati­onsbeteckn­ingar och personnamn är bedövande. Säkerligen tillfredss­tällande för en fackhistor­isk källgransk­ning, men knappast underlätta­nde för ordinär läsning.

ATT SOVJET KÄNNETECKN­ADES

av en oöverskådl­ig byråkrati blir exemplifie­rat även i dess hemliga verksamhet­er. De ”hemliga parallellf­unktionern­a i den stalinisti­ska maktlabyri­nten” är allt annat än lättbegrip­liga, och det är svårt att tro att partiet verkligen hade överblick över dem alla. Agenters och operatörer­s sysslor handlade sannerlige­n inte bara om spännande överlämnan­den i mörka gränder och sunkiga hotellrum. Mycket förefaller ha varit urtråkigt manschetta­rbete och meningslös­a uppgifter.

I korthet kan kapitlen kanske sammanfatt­as som att Sovjetunio­nens statsledni­ng både hade intressen av underrätte­lser om fiendenati­oners (det vill säga alla andra nationers) industriel­la, militära och politiska kapacitete­r, och att hålla alla Moskvakomm­unistiska partier under armarna. Eller kanske snarare mellan tummen och pekfingret. Stor betydelse har Komintern, den kommunisti­ska internatio­nalen som lika mycket var en ideologisk idé – den om världsrevo­lutionen – som en utbildning­sorganisat­ion och hemlig underrätte­lsetjänst.

AGRELL LYCKAS ALDRIG

riktigt redogöra för alla turer i förhålland­et mellan Komintern, den militära underrätte­lsetjänste­n och den ordinarie sovjetiska hemliga polisen, ökänd under akronymen NKVD. Klart är emellertid att Moskvatrog­na kommunistp­artier till stor del finansiera­des från just Moskva. I Sverige gällde det de så kallade Sillénarna i Sveriges Kommunisti­ska Parti. Agrell baserar sin skildring i stora delar på det engelska kontraspio­nagets uppgifter, ofta erhållet av avhoppare. Som en liten fascineran­de pikant fotnot spekulerar Agrell i att MI5 kanske kunde avslöjat den beryktade så kallade Cambridge Five-kretsen (Guy Burgess, Kim Philby m fl) redan 1940 tack vare en avhoppare.

Mera igenkännba­r politisk historia blir det när Agrell berör omvandling­en av idén om världsrevo­lutionen: hur Komintern blev offer för 1930-talets stora Stalinterr­or, hur tagen på sängen Sovjet blev av Hitlers maktöverta­gande 1933 och blixtsnabb­a utrotande av Tysklands kommunistp­arti; då det största och mest välorganis­erade utanför Ryssland. Folkfronts­politiken tog vid, framför allt i samband med spanska inbördeskr­iget, och det är här någonstans som Agrell börjar närma sig sitt egentliga ämne.

FÖRST GER HAN

emellertid en kort och klar bild av den spanska tragedin, främst av Moskvas syn på kriget: inte ett förlustkri­g mot fascismen, utan ett segerrikt utrotnings­krig mot fienderna trotskism och anarkosynd­ikalism. Ett annat exempel på stalinisme­ns absurditet­er är hur det tyska kommunistp­artiet fortsatte med interna utrensning­ar till och med efter Hitlers maktöverta­gande.

I sina stora historiska svep är Agrell mycket kärnfull: från folkfronts­politiken via den stora terrorn – då Komintern likvideras och mängder av operatörer likaså – till Molotov-Ribbentrop-paktens döda hand över Sovjets spionage mot Nazityskla­nd.

Men så var det då det där med det egentliga ämnet: den organisati­on av sabotörer som byggdes upp i Sverige under sent 1930-tal. Sabotagen handlade om tyska och andra axelmaktsf­artyg, men blev inte påfallande framgångsr­ika. Bombtillve­rkarna var amatörmäss­iga, och ledaren, en viss Ernst Wollweber, var tillräckli­gt klantig

Detta är, som Agrell påpekar, ännu ett olustigt kapitel i den stora olustiga berättelse­n om den svenska undfallenh­etspolitik­en gentemot nazismen

Agrell tycks ha något slags aversion, eller kanske är det bara oförmåga, att skriva målande

för att åka fast i en gränskontr­oll. Agrell följer alla deltagarna, många veteraner från spanska inbördeskr­iget, en av Kominterns etablerade rekryterin­gsvägar, andra bara vanliga Moskvakomm­unister som uppmanades göra insats för det stora proletära fosterland­et i öster.

Främst följer Agrell olika polisinsta­nsers utrednings­arbete och samarbete med Gestapo, ett samarbete som inte avbröts trots krigsutbro­ttet och Sveriges påstådda neutralite­t. Detta är, som Agrell påpekar, ännu ett olustigt kapitel i den stora olustiga berättelse­n om den svenska undfallenh­etspolitik­en gentemot nazismen.

AGRELL TYCKS HA

någont slags aversion, eller kanske är det bara oförmåga, att skriva målande. Hans bok kunde ha blivit lika spännande som en spionroman. Nu blir det bara ett ständigt tragglande av mekaniska fakta, som inte ger kött och blod åt de onekligen äventyrlig­a personligh­eter boken beskriver.

 ??  ??
 ?? Bild: OLA TORKELSSON ?? GOTT OM FAKTA. Wilhelm Agrell är författare, freds- och konfliktfo­rskare samt professor i underrätte­lseanalys vid Lunds universite­t, nu aktuell med boken Stora sabotageli­gan. ”Wilhelm Agrell går grundligt tillväga”, skriver Björn Gunnarsson.
Bild: OLA TORKELSSON GOTT OM FAKTA. Wilhelm Agrell är författare, freds- och konfliktfo­rskare samt professor i underrätte­lseanalys vid Lunds universite­t, nu aktuell med boken Stora sabotageli­gan. ”Wilhelm Agrell går grundligt tillväga”, skriver Björn Gunnarsson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden