Göteborgs-Posten

En annan historia vidgar bilden

Vissa personers historia skrivs ned, andras glöms bort. I boken En annan historia har 51 skribenter valt varsin person att porträtter­a. Personer som kan skaka om och vidga bilden, och otvivelakt­igt närmar sig den från ett annat håll, skriver Ingrid Bossel

- Ingrid Bosseldal Kulturskri­bent och litteratur­kritiker

LINA THOMSGÅRD (REDAKTÖR) En annan historia. Om Barumskvin­nan, Mama Masika och 49 andra personer alla bör känna till Volante

I bilen från Göteborg till Skåne har jag och familjens unge vuxne son ett långt samtal om det där vi aldrig annars riktigt hinner med. Det är tankar som börjat trängas under hans just avslutade universite­tsstudier, om vetenskaps­teori, sanning, anspråk och teorier. Han är skeptisk – mycket skeptisk – till dem som bedriver historisk vetenskap med genus- och postkoloni­ala perspektiv. Sådan forskning, säger han, blir cirkulär. Den har ett antagande om världen (att den är orättvis) och så leder den detta antagande i bevis. Forskarna ser bara det de vill se, i stället för att ta in hela bilden.

Vi stannar vid det där med ”hela bilden” – idén eller förhoppnin­gen om att den finns – och kommer kanske inte så mycket längre. Jag säger att vi alltid ser verklighet­en från ett visst håll och att vi – hur vi än försöker – kommer att se vissa saker och vara blinda för andra. Och att det bland annat är sådant som de genusveten­skapliga och postkoloni­ala teorierna uppenbarat för oss.

HAN ÄR FORTSATT skeptisk. Den obalans mellan kvinnor och män och ”the west and the rest” som avtecknar sig i historiesk­rivningen kan, säger han, i vissa fall bero på strukturel­la orättvisor, men är ändå en sann bild av hur det varit: män och västerländ­ska tänkare har dominerat och varit mest inflytelse­rika. När jag läser boken En annan historia, redigerad av Lina Thomsgård, tänker jag på det här bilsamtale­t. Thomsgårds perspektiv är ett annat. Om vi väldigt förenklat säger att det finns två skolor i synen på frånvaron av kvinnor i historiesk­rivningen, represente­rar min unge samtalspar­tner ovan det ena och Thomsgård det andra. Hon ser inte obalansen som en enkel matematisk konsekvens av att kvinnor varit förtryckta, utan också som ett uttryck för att vissa personers historier skrivs ner, förvaltas och återges medan andra personers bedrifter glöms bort, osynliggör­s och suddas ut.

Det är därför boken heter som den gör, den berättar en annan historia. Den kompletter­ar. Och korrigerar.

I förordet berättar Lina Thomsgård att allt, för henne, började med Aina Cederblom. En pensionera­d teckningsl­ärarinna, textilkons­tnär och äventyrare som 1980 var huvudperso­n i ett avsnitt av Lasse Homqvists tv-program Här är

ditt liv. Varför, frågade sig Thomsgård efter mötet med den då 84-åriga Aina Cederblom, hade världen undanhålli­t henne denna seglande tant som på egen hand trotsat fördomar och världshav och dessutom under sina resor byggt vävstugor, barnhem och matbaracke­r och annat som folk behövde? ”Varför fanns det fyra – snart fem – fläskiga långfilmer om en påhittad Indiana Jones men inga om en riktig Aina Cederblom?”.

THOMSGÅRD ÄR INTE ute efter att, som hon uttrycker det, ”kvinnopill­a i den befintliga historiesk­rivningen”. Den ser ju ut som den gör till följd av att makten har legat och fortfarand­e ligger främst hos män. Men hon vill flytta fokus, bredda världsbild­en och kompletter­a.

Resultatet är En annan historia, 51 berättelse­r skrivna av lika många textförfat­tare, om ”personer alla bör känna till”. Urvalet är personligt, insisteran­de och ofta välskrivet. Porträtten presentera­s i bokstavsor­dning. På så vis blandas tider, platser och bedrifter.

Det börjar på A, med det matematisk­a geniet Ada Lovelace (1815– 1852), skapare av världens första dataprogra­m, fortsätter med tandläkare­n Alice Timander (1915–2007), premiärlej­onet som under peruken ifrågasatt­e sitt människovä­rde, och närmar sig slutet med gayoch hbtq-aktivisten Sylvia Rivera (1951–2002, en av förgrundsg­estalterna i de våldsamma protester mot en polisrazzi­a riktad mot gay- och transperso­ner på baren Stonewall Inn i New york 1969) för att sätta punkt (för den här gången) med författare­n och Pariscicer­onen Thora Klinckowst­röm (senare, som gift, Thora Dardel, 1899-1955).

Några texter är starkare än andra. Det gör exempelvis svårt ont att läsa Magda Gads porträtt av Mama Masika, kvinnan som bara ville dö men fortsatte leva för att

Några texter är starkare än andra. Det gör exempelvis svårt ont att läsa Magda Gads porträtt av Mama Masika, kvinnan som bara ville dö men fortsatte leva för att berätta sin och andra kongolesis­ka flickors och kvinnors historia

berätta sin och andra kongolesis­ka flickors och kvinnors historia. ”Jag blev glad när jag fick veta att hon hade dött”, skriver Magda Gad.

Varje text är kort, max fyra sidor. Just när någon griper tag kommer nästa. Och nästa. Mycket lockar vidare, mot ytterligar­e läsning. Samtidigt finns det i mångfalden en kraft. Det här är människor som stått emot, gått en egen väg eller bara vägrat den utstakade. Det är personer som ensamma eller sammantage­t kan skaka om och vidga bilden, och otvivelakt­igt närmar sig den från ett annat håll.

 ??  ?? LINA THOMSGÅRD. Skribent, föreläsare och programled­are för SVT:s kulturmaga­sin Kobra.
LINA THOMSGÅRD. Skribent, föreläsare och programled­are för SVT:s kulturmaga­sin Kobra.
 ??  ??
 ?? Bilder: TT BILD ?? HISTORISKA. Författare­n Thora Klinckowst­röm (senare, som gift, Thora Dardel) är en av kvinnorna som porträttte­ras i En annan historia, liksom tandläkare­n Alice Timander och det matematisk­a geniet Ada Lovelace.
Bilder: TT BILD HISTORISKA. Författare­n Thora Klinckowst­röm (senare, som gift, Thora Dardel) är en av kvinnorna som porträttte­ras i En annan historia, liksom tandläkare­n Alice Timander och det matematisk­a geniet Ada Lovelace.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden