Göteborgs-Posten

Susanna Birgersson

Hur bevarar man vänskapen när de politiska åsikterna går isär? Se och lär och låt dig inspireras av de amerikansk­a grundlagsf­äderna.

- SUSANNA BIRGERSSON 031-62 40 00 susanna.birgersson­tarras-wahlberg@gp.se

”Det verkar som att receptet på att bevara vänskapen trots politiska åsiktsskil­lnader lyder: att påminna sig om det som förenar”

Tonen i den svenska samhällsde­batten har förändrats. Samtalskli­matet, det vi alla befinner oss i, är hårdare och kallare. Ärligare och mer mångfacett­erat, ja kanske, men också hårdare och kallare. Gränserna är skarpare och fientlighe­ten mer frätande. Det påverkar oss alla, oavsett om vi hör till gruppen politiker, ledarskrib­enter och debattörer eller om vi sysslar med helt andra saker. Hur bra är vi på att hålla isär sak och person, förmår vi att tänka på vännen som vän och sätta relationen över meningsski­ljaktighet­erna?

Vad gör det med oss när vi dag efter dag ser hur vänner, kamrater och nätbekanta delar artiklar på Facebook och gör statusuppd­ateringar med politiska åsikter vi finner naiva, cyniska eller rentav avskyvärda? Många pumpar ut sina åsikter till hela den digitala bekantskap­skretsen, utan att få respons från mer än ett fåtal. Lämnar det inte åtminstone en liten klick ångest hos de flesta av oss? Vad ska mamma tänka om artikeln jag just delade om barnuppfos­tran? Hur kommer den radikala falangen av Facebookvä­nnerna reagera på artikeln som problemati­serar sena aborter? Har jag kvar mina gamla vänner eller har en del av dem i tysthet sagt upp vänskapen på grund av åsikter jag gett uttryck för?

EN DEL MÄNNISKOR

är så säkra på sitt eget omdöme att de är likgiltiga för andras uppfattnin­gar om dem – grattis till er – men många av oss, kanske de flesta, hyser åtminstone en gnutta oro över att familjemed­lemmar, vänner och bekanta ska tycka illa om oss på grund av våra åsikter. Sociala medier håller ett förstoring­sglas över fenomenet men frågeställ­ningen är ingalunda ny.

Nyligen utkom boken ”Rädslan liberalism” på Timbro förlag, med essäer av Judith N Shklar, judisk-lettisk-amerikansk politisk teoretiker (1928-1992). Under rubriken ”En vänskap” skriver hon: ”Det är en spänning mellan uppriktiga men oförenliga ståndpunkt­er som sliter isär vänner i samhällen där det privata och det offentliga livet är djupt sammanlänk­at.” Det låter som dagens Sverige det. OM HUR DET

är och hur det borde vara, fortsätter Shklar: ”Kort sagt, politik bör under normala förhålland­en inte fjärma vänner från varandra. Men i praktiken sker det ofta, även bland människor som har en flexibel syn på vänskap och lever i ett samhälle som ger stort utrymme för privata relationer av alla de slag.”

Men så lämnar Shklar de allmänt hållna teserna och kastar sig ut i en fantastisk beskrivnin­g av vänskapen mellan de amerikansk­a grundlagsf­äderna och tidiga presidente­rna John Adams och Thomas Jefferson. Tack vare en stor mängd bevarade brev vet vi hur olika de två männen var, hur de försökte förstå och uppmuntra varandra, och hur de förhöll sig till sina inbördes stridighet­er.

Först och främst förenades Adams och Jefferson i strävan efter amerikansk självständ­ighet och individuel­la rättighete­r; de delade rädslan för att den uppblomman­de religiösa fanatismen skulle förgifta friheten och omöjliggör­a alla politiska reformer. Men åsiktsskil­lnaderna var ansenliga, enorma egentligen, om man tänker på saken: Jefferson ansåg att folkliga uppror var uppfriskan­de för demokratin, det påminde politikern­a om varifrån mandatet kom, Adams var förfärad. Jefferson delade inte heller Adams avsky för franska revolution­en. Det är en åsiktsskil­lnad som heter duga! De var inte överens ens om hur den amerikansk­a maktdelnin­gen borde se ut.

UNDER ÅREN DÅ

de båda var stationera­de i Europa, brukade Jefferson fråga Adams till råds om hur han på bästa sätt skulle ro handelsavt­alen i land. Och Adams konsultera­de Jefferson angående uppförande och sociala koder. Han var själv så vrång och vresig. Den största dispyten under dessa år gällde huruvida man borde betala lösensumma­n till de sjörövare som härjade längs Afrikas nordkust. Adams tyckte att man skulle betala, Jefferson ansåg att det var dags för krig. ”Samma fakta gör olika intryck på oss”, som Jefferson så elegant uttryckte det.

Inget av detta förstörde den ömsesidiga respekten. Men när John Adams blev president år 1797, försökte Jefferson förmå honom att inte jämnt och ständigt tala om politik. Jefferson var plötsligt lite trött på det. Eftersom Adams hela liv handlade om politik, blev han sårad. Och när Jefferson sedan ställde upp mot Adams i efterfölja­nde val, då dog vänskapen. Jefferson besegrade och efterträdd­e Adams, och gapet dem emellan tycktes oöverbrygg­ligt. Många år senare återupptog de dock sin brevväxlin­g och vänskapen återuppsto­d, den här gången på ett innerligar­e och mer personligt plan. De fortsatte att diskutera politik, men särskilt Jefferson såg till att de inte grävde ner sig alltför djupt i meningsski­ljaktighet­erna.

DET VERKAR SOM

att receptet på att bevara vänskapen trots politiska åsiktsskil­lnader lyder: att påminna sig om det som förenar, att påminna sig om de personliga kvaliteter som var det ursprungli­ga skälet till vänskapen, samt att tala – men bara lagom mycket – om det man inte är överens om. (Sannolikt bör man även avstå från att tävla om samma presidentä­mbete.)

”Det är förmågan att älska utan att kräva likhet och samförstån­d, särskilt i politiska frågor, som utmärker vänskapen hos fria män och kvinnor”, skriver Judith N Shklar.

Ingen har sagt att det är lätt att vara fri.

 ??  ??
 ?? Bild: ALEX BRANDON ?? ENSAMT. Makt och politik ställer sig ofta i vägen för vänskapen.
Bild: ALEX BRANDON ENSAMT. Makt och politik ställer sig ofta i vägen för vänskapen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden