Göteborgs-Posten

Trendigt och effektivt att cykla med watt

Det har varit en av våra mest populära träningsfo­rmer i snart tre decennier. Och längs vägen har spinning blivit så mycket mer än att bara trampa på motionscyk­lar i grupp. Spinningut­budet är större än någonsin – och på den trendigast­e varianten ligger fok

- MAGNUS CARLSSON 031-62 40 00 puls@gp.se

”För oss som cyklister har effektbase­rad träning länge varit det naturliga” JIM BERG

Få träningsfo­rmer är lika beprövade som spinning. Spinningen kom till världen i slutet av 80-talet, då den sydafrikan­ske cyklisten Johnny Goldberg låg i hårdtränin­g inför ett 500 mil långt cykellopp. Under träningen blev han dessvärre nästan ihjälkörd, vilket gjorde att han drog sig för att fortsätta träna utomhus.

Men som bekant finns det inget ont som inte har något gott med sig, och när Johnny Goldberg, eller Johnny G som han brukar kalllas, började cykla inomhus insåg han att det faktiskt var roligt. Han ville få fler att testa, snart var spinningen född – och sedan dess har den varit en viktig hörnsten i hela fitnessvär­lden.

FÖR ATT STÅ sig i konkurrens­en av andra träningsfo­rmen har spinningen behövt moderniser­a sig – och det råder inte direkt några problem med kreativite­ten.

Sedan länge är pulsbasera­d spinning standard hos i princip alla gymkedjor. Här bär deltagarna pulsband, vars värden ofta visas på storbildss­kärm i träningssa­len, och där fokus för deltagarna är att ligga inom givna pulsinterv­all. Sedan några år tillbaka är dock inte puls det mest intressant­a man kan mäta i en spinningsa­l – puls står sig nämligen svagt jämfört med spinning där man mäter watt.

WATT ÄR FÖR den som inte känner till det den fysiska SI-enheten för effekt, i cykelvärld­en därmed ett mått på hur hårt man trampar.

Wattspinni­ng finns i dag hos många olika träningsan­läggningar, men en av de första i Göteborgso­mrådet var STC Rollsbo i Kungälv. Initiativt­agare till satsningen var elitcyklis­ten Marcus Larsson och hans träningska­mrat Jim Berg.

– För oss som cyklister har effektbase­rad träning länge varit det naturliga, säger Jim Berg. Effekt är helt enkelt ett väldigt bra sätt att styra sin träning. Samtidigt har wattmätare varit väldigt dyrt, vilket gjort att det inte är så många som har skaffat det. Men någonstans runt 2013 eller 2014 började det släppas cyklar med wattmätare till hanterbara prisnivåer. Då försökte vi övertala STC att köpa in ett gäng sådana cyklar. De var med på tåget, och det blev succé direkt.

ATT SPINNINGKL­ASSER anpassas efter personer som faktiskt cyklar utomhus är också något som märks tydligt i spinningut­budet just nu.

På Sats finns till exempel det 90 minuter långa passet The Race som beskrivs som ”så nära utomhuscyk­el inomhus du kan komma”. Motsvarigh­eten på Friskis & Svettis i Göteborg heter Giro 4, som är framtaget av elitcykelt­ränaren Mattias Reck. Det 90 minuter långa passet körs i fyra block om sex veckor per block, där fokus ändras var sjätte vecka för att öka intensitet­en.

– Helt klart kommer allt fler spinningkl­asser som faktiskt är riktade till cyklister, där upplägget är anpassat för att man ska bli bättre på att cykla. Många spinningkl­asser har annars utgått från musiken, är refrängen 28 sekunder lång står man upp och trampar i 28 sekunder. Man står upp, sitter ner och flyttar händerna, men det är också i princip det enda man förändrar. Det som nu händer är att allt fler gör träningspa­ss som utgår från att man vill ha ut något specifikt av passet, säger Jim Berg, och fortsätter:

– Hos oss har vi ett säsongsbet­onat upplägg, med en periodiser­ad plan. Under delar av året är det fokus på grundträni­ng, ofta med fokus på långa uthållighe­tsinterval­ler. Vi har kört massa olika varianter, det kan vara allt från åttaminute­rsinterval­ler till en enda lång 40-minutersin­tervall. Under andra delar av året kan det i stället vara korta intervalle­r på 30 sekunder eller en minut som är i fokus.

ATT MÄTA PULS när man tränar är ofta intressant, men när det kommer till cykling är det aldrig lika intressant som att mäta effekt. Anledninge­n till det är att pulsen kan variera med dagsformen, medan effekten inte gör det.

– Jag brukar säga att en watt aldrig bryr sig. Watten bryr sig inte om du har en bra dag eller en dålig dag, om du har sovit dåligt eller inte hunnit äta. Här har vi i stället ett mätinstrum­ent som säger hur mycket du tar i just nu, säger Jim Berg, och fortsätter:

– Det är precis som ute i gymmet: så här många kilo lyfter du just nu.

Det gör att watt blir ett mer stabilt mätvärde än puls. Och precis som om du lyfter 50 kilo i dag och vill lyfta 55 kilo nästa pass, kan du sträva efter att pressa ut några fler watt nästa gång.

INOM WATTBASERA­D cykling utgår man ofta från något som heter FTP. Det står för Functional Threshold Power och är ett mått på den högsta effekt du klarar att hålla under en timmes cykling. Det bästa sättet för att mäta det här är genom att göra ett så kallat laktattest, där man mäter hur mycket mjölksyra som finns i blodet under olika effekter. Vill man komma billigare undan gör man i stället ett mer uppskattan­de test på egen hand.

– Är man ny på det här får man testa sig fram. Efter några veckor brukar man ha hittat sitt värde. Men vi gör också rena FTP-tester på passen ungefär var tredje månad, säger Jim Berg, och fortsätter:

– Det mest vedertagna sättet att testa det här är att först göra en fem minuter lång intervall på max. Därefter gör man en 20 minuter lång maxinterva­ll. Tanken är att de här två intervalle­rna tillsamman­s ska simulera en timmes jobb. För att få fram sin FTP tar man sedan 95 procent av den effekt man kunde hålla under 20-minutaren.

NÄR MAN VET sin FTP anpassas sedan intervalle­r utifrån det värdet. Det kan vara intervalle­r som till exempel ska utföras på 120 procent av FTP.

Det här kanske kan låta avancerat, men Jim Berg försäkrar att så inte har fallet:

– Det är en vanlig missuppfat­tning, man tror att det här är jättekrång­ligt. Men det handlar bara om att man får ett mätvärde, och det är guld värt. Jag har gamla herrar och damer på mina pass som tycker det här är helt fantastisk­t. De kanske inte trycker ur sig så många watt, men de gör allt för att pressa ur några fler till nästa gång. När man väl har börjat träna med effekt är det svårt att sluta.

”Är man ny på det här får man testa sig fram. Efter några veckor brukar man ha hittat sitt värde” JIM BERG

 ??  ??
 ?? Bild: ANDERS HOFGREN ?? BÅDE WATT OCH VATTEN. På Jim Bergs spinningpa­ss är det watten som står i fokus. Genom att mäta effekten kan deltagarna på ett enkelt sätt hålla koll på sin utveckling. Det är Jim som har näsan mot kameran på bilden uppe till vänster.
Bild: ANDERS HOFGREN BÅDE WATT OCH VATTEN. På Jim Bergs spinningpa­ss är det watten som står i fokus. Genom att mäta effekten kan deltagarna på ett enkelt sätt hålla koll på sin utveckling. Det är Jim som har näsan mot kameran på bilden uppe till vänster.
 ??  ?? SVETTEN LACKAR. Det är tuffa tag när Jim Berg leder spinningpa­sset.
SVETTEN LACKAR. Det är tuffa tag när Jim Berg leder spinningpa­sset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden