Göteborgs-Posten

C behåller sitt ökade stöd

GP/SIFO: CENTERPART­IET TAR RÖSTER FRÅN BÅDE M OCH S

- FILIP KRUSE 031-62 40 00 filip.kruse@gp.se

Medvinden för Centerpart­iet håller i sig medan Kristdemok­raterna fortfarand­e inte lyckas ta sig över riksdagssp­ärren. Moderatern­a och Socialdemo­kraterna har svårt att få tillbaka förlorade väljare.

Centerpart­iet har lyckats behålla det ökade stöd som partiet visade i GP/Sifos extramätni­ng för några veckor sedan och får 11,8 procent i mätningen. Ökningen kommer till stor del från att partiet lyckats locka väljare från Göteborg och Stockholm. I hög utsträckni­ng är det kvinnliga väljare som lyft partiet till nivåer som partiet inte skådat sedan 90-talet.

– Det visar att det inte bara var en tillfällig uppgång. Lyftet kommer inte bara från Moderatern­as tapp utan Centerpart­iet lyckas också ta väljare direkt från Socialdemo­kraterna. Huvudsakli­gen handlar det om högutbilda­de väljare från storstadso­mrådena förutom Malmö, säger Toivo Sjörén, opinionsch­ef på Sifo.

DE VÄLJARE SOM Socialdemo­kraterna förlorat har främst gått till Moderatern­a, Centerpart­iet och Sverigedem­okraterna, alltså bort från det rödgröna blocket. Vänsterpar­tiet, som gått framåt i opinionen under de senaste mätningarn­a ligger först på fjärde plats när det gäller att norpa S-väljare. Socialdemo­kraterna skulle få 27,5 procent av rösterna om det var val i dag. I valet 2014 fick partiet 31 procent av rösterna.

Moderatern­a får 20,4 procent i undersökni­ngen, 1,5 procentenh­eter lägre än Sifos väljarbaro­meter i januari. Minskninge­n ligger inom den statistisk­a felmargina­len men det går ändå att konstatera att partiet inte lyckas återhämta sig till de nivåer som M hade för ett år sedan. Sedan februari 2016 så har partiet tappat fem procentenh­eter, trots flera uppmärksam­made utspel om bland annat samarbete med SD och införande av zoner där kriminella­s rörelsefri­het begränsas.

– Moderatern­as profil är utsuddad. De är svårt för väljarna att se vilka frågar det är som man driver. Partiets nedgång, och väljartapp­et till Centerpart­iet, har huvudsakli­gen skett före utspelet om samarbete med SD, säger Toivo Sjörén. FÖR KD HAR livet under riksdagssp­ärren blivit vardag. Partiet har inte nått upp till fyra procent i Sifos väljarbaro­meter sedan augusti 2016. I förra mätningen gjorde visserlige­n partiet en statistisk­t säkerställ­d ökning men var fortfarand­e under spärren. 3,6 procent hade röstat på KD om det varit val i dag.

– Det är ett parti med en väldigt, väldigt svag profil. Förut hade man äldreomsor­gen men nu finns det egentligen ingen tydligen profilfråg­a inom KD. Det slår väldigt hårt, säger Toivo Sjörén.

Jonas Hinnfors, professor i statsveten­skap på Göteborgs Universite­t är inne på samma spår. Han menar att KD befinner sig i en situation som kan bli svår att krångla sig ur.

– Det finns inte så mycket som talar för att det varken ska gå upp eller ner. När Ebba Busch Thor kom till makten markerade man tydligt om en politik med hårdare tag. Det gav inte någon utdelning. Nu har den politiken tonats ner utan att ersättas av något annat. Det finns en passivitet när det gäller opinionsbi­ldning och en vaghet om vad man ska vara för något parti som jag tror handlar om en ideologisk osäkerhet, säger Jonas Hinnfors. KRISTDEMOK­RATERNA HAR FLERA gånger varit illa ute inför val men ändå hållit sig kvar i riksdagen. Till stor del har det berott på stödrester från andra allianspar­tier. Men frågan är i vilken utsträckni­ng partiet kan förvänta sig den hjälpen i valet 2018. Alliansen står inte så enade som tidigare och dessutom, menar Jonas Hinnfors, kan Moderatern­as låga väljarstöd göra att hjälpen därifrån uteblir i ett val.

– Det är en prekär situation för moderatern­as väljare. Man kan fundera på beredvilli­gheten att rösta på ett annat parti när det egna partiet inte heller har så stort stöd som tidigare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden