Göteborgs-Posten

”Ajax har fått tron tillbaka”

Dennis Bergkamp beundrade honom och Johan Cruyff sägs ha legat bakom att han kom till Amsterdam. I morgon ser Stefan Pettersson­ett Ajax som påminner om det han själv spelade i. – Man tror på vad man gör, säger han.

-

När Bergkamp, numera assisteran­de tränare i Ajax, hyllades med en avskedsmat­ch 2006 valde han ett möte mellan Arsenal och Ajax. Bergkamp bjöd in några av de spelare som betytt mest för honom. Bland Ajax veteraner fanns Johan Cruyff, Marco van Basten, Edwin van der Sar, bröderna Frank och Ronald de Boer, Frank Rijkaard, Edgar Davids – och Stefan Pettersson.

Under de sex åren (1988–1994) i Ajax vann Pettersson ligan, cupen och Uefa-cupen och gjorde ett avtryck inte ens en ung Zlatan Ibrahimovi­c kunde leva upp till. DET ÄR 23 år sedan Pettersson flyttade hem till Sverige, men han är fortfarand­e ihågkommen i Amsterdam. Den nederländs­ke journalist­en Mike van Damme skriver som bäst en biografi om Pettersson­s långa karriär och själv håller han kontakten med klubben.

– Det blir per automatik med tanke på det jag håller på med (spelaragen­t). Vi hade en återträff med laget som vann Uefacupen 1992 och då träffade jag nästan alla igen. Nu kommer många upp och förhoppnin­gsvis träffar jag rätt mycket folk då också, säger Pettersson. DEN HÄR VINTERN och våren har ett gäng unga Ajax-spelare tagit Europa League med storm och nått finalen mot Manchester United. Stefan Pettersson är inte förvånad. – I grunden försöker man hålla i det man är bra på och kända för, den filosofi som gällt länge, att bygga ungdomar, få dem att blomma upp och ge dem chansen. Det är en stark kultur, det är Johan Cruyffs anda som vilar över klubben och den har levt i alla år.

Hur skulle du beskriva laget?

– Om man tänker sig att Ajax spelar bra fotboll med individuel­la prestation­er, så är det ett sånt lag i sina bästa stunder. De spelar med övertygels­e. ”Amsterdams bluff” är ett uttryck, ett självförtr­oende med utsträckt bröst, som att man leder med ett mål innan man går ut på planen.

Amsterdams bluff?

– Ja, man kan översätta det direkt till svenska. Man har som lag, som grupp, en sån utstrålnin­g och karisma att motståndar­en backar lite. Så har det varit tidigare, men inte på senare år. Nu känns det som den tron är tillbaka. Stämmer det, kommer Ajax att göra det svårt för United.

Kan det vara en ny storhetsti­d på väg för Ajax?

– Någon storhetsti­d som varar över ett par år, tror man nog inte på. Killarna som kommer upp och gör det bra blir attraktiva för större klubbar och större ligor. Det blir svårt att hålla dem kvar, trots att Ajax kan betala höga löner, eftersom de stora ligorna är mer attraktiva för en fotbollssp­elare som vill prova sina vingar.

– Samtidigt är det väldigt kul att spela fotboll i Ajax som det sett ut den senaste tiden. Förhoppnin­gsvis tycker killarna det också och lämnar inte bara för en större liga och en större pengapåse.

Hur var det nu, var det Cruyff som låg bakom att du hamnade i Ajax 1988?

– Cruyff visste vem jag var, men han försvann innan jag kom dit. Beslutet var inte Cruyffs, men han kanske gav en rekommenda­tion, det vet jag inte, säger Petterson.

Din magkänsla inför finalen?

– Det är otroligt ovisst. United har

 ?? Bild: PETER DEJONG ?? KAXIGA. Stefan Pettersson menar att Ajaxspelar­na fått tillbaka självförtr­oendet som genomsyrad­e klubben under storhetsti­den.
Bild: PETER DEJONG KAXIGA. Stefan Pettersson menar att Ajaxspelar­na fått tillbaka självförtr­oendet som genomsyrad­e klubben under storhetsti­den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden