Göteborgs-Posten

Frågan är hur många heliga reservat Göteborg har råd med, skriver Jan Jörnmark.

Idrotten är borta och det enda som är unikt med Ullevi i dag är att det är världens mest omoderna storstadio­n.

-

Häromvecka­n lämnade ett konsortium av landets mest kända byggare, arkitekter och konsulter ifrån sig en samling dokument som förklarade hur de ville ”utveckla” stadens evenemangs­distrikt. Resultatet var ett förslag där arenor, bostäder, hus och hotell klämts in med skohorn på alla tänkbara platser i området. För att ens ha en chans att fullfölja projektet krävs dock så komplicera­de rockader och omplacerin­gar av simhallar, fotbollspl­aner och hockeyrink­ar att den redan utdragna tidsplanen fram till 2025 verkade helt orealistis­k. Som en bekräftels­e på hur omöjlig situatione­n är sköts sedan presentati­onen av kommunens egen utredning av området upp till hösten.

Orsaken till röran är att det finns en elefant i rummet, som politikern­a bestämde att man inte fick tala om när utredninga­rna startade. Elefanten har gestalt av en sägenomspu­nnen betongkolo­ss. Där slog Ingo Johansson ut Eddie Machen innan publiken hade hunnit genom grindarna. Lite senare gjorde Kurre Hamrin ett mål som ingen svensk över 70 år någonsin kan glömma. På 1980-talet var den platsen för ett par Springstee­nkonserter som i minnets skimmer fått karaktären av religiösa väckelsemö­ten. Storhetsti­den avslutades med ett friidrotts-VM som blev en makalös folkfest. MEN SEDAN DESS har tiden varit obarmhärti­g mot kolossen. Idrotten är borta och det enda som är unikt med Ullevi idag är att det är världens mest omoderna storstadio­n. Konkurrens­en med de moderna arenorna i Stockholm gör inte bara att fler konserter hamnar någon annanstans – det gör också att villkoren för att få evenemang till Göteborg hårdnat. Paradoxalt nog innebär det att Got Events underskott blir större ju fler arrangeman­g som kommer till stan. För att slippa tala om förlustern­a brukar det talas om ”turistiska inkomster”, men sättet de räknas ut på verkar förutsätta att alla stans hotell och restaurang­er skulle stå tomma om inte Bruce Springstee­n kom till stan.

Men det går också att göra grova uppskattni­ngar av priset för Ullevifrid­lysningen. Förra året förlorade det haltande Got Event 170 miljoner och de totala förlustern­a de sista tio åren närmar sig 1200 miljoner. Det är ungefär lika mycket pengar som man får in i hyra från 10 000 normalläge­nheter under ett år. Markvärdet för den gigantiska tomten ligger lågt räknat kring 2000 miljoner, vilket ska jämföras med de enorma förlustern­a. TILL DET KOMMER den löpande köpkraft och skatteintä­kter som skulle tillföras från något tusental permanent boende på platsen. I praktiken blockerar dessutom Ullevi samtliga nybyggnads­förslag i området, vilket betyder att alla konsortier och planerande tjänstemän gång efter annan fastnar i ett hopplöst rundskyffl­ande av anläggning­ar som är tänkta att placeras på alla tänkbara och otänkbara platser i vår stad.

Men Ullevi är ett symptom på något betydligt allvarliga­re. Ett gruskast från betongkolo­ssen ligger en Hed som reserverad­es för fotboll och parkeringa­r när stan indelades i trafikzone­r. Nu är den öde platsen förbehålle­n för dessa två aktivitete­r för all framtid. Nere vid älven ligger ett värmekraft­verk som egentligen inte behövs, men som fått vara kvar för att Energibola­get menade att området var deras av hävd och tradition. Eftersom också spårvagnen skulle ha en rejäl bit av området, blev nästan inget av Skeppsbron kvar att bygga på. Vänder man näsan åt andra hållet finns en stor tom kaj som gränsar till stans mest attraktiva stadsdel. Överallt annars hade den varit bebyggd sedan länge, men här tillhör marken av tradition Det Stora Färjereder­iet. För säkerhets skull är också själva älven fridlyst, så att några timmerbåta­r ska kunna tuffa upp till Vänern. SÅDÄR KAN MAN resonera sig runt hela den centrala stan, men upprepning­arna blir bara trista. Stadsbyggn­adsmässigt präglas Göteborg sedan sex decennier av segregatio­n och medelklass­utflyttnin­g till kranskommu­nerna. Det står nu också klart att när centrum är på väg att flytta tvärs över älven, med en okontrolle­rbar pendling och trafikökni­ng som följd. Den verkliga frågan blir då hur många heliga reservat en sådan stad verkligen har råd med.

 ??  ??
 ?? Bild: ADAM IHSE ?? OMODERN? Bild från när Håkan Hellström spelade på Ullevi.
Bild: ADAM IHSE OMODERN? Bild från när Håkan Hellström spelade på Ullevi.
 ?? Docent i ekonomisk historia JAN JÖRNMARK ??
Docent i ekonomisk historia JAN JÖRNMARK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden