Göteborgs-Posten

”Vi är otroligt stolta och glada”

- MARIE KENNEDY 031-62 42 15 marie.kennedy@gp.se

Innovation­scentret är en av de största etablering­arna som gjorts i modern tid.

– Detta är ett utveckling­ssprång vi inte sett vidden av ännu, säger kommunstyr­elsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S)

– Detta är verkligen roligt för Geely, Volvo och oerhört roligt för Göteborg och det stärker fordonsklu­stret och arbetstill­fällena, säger hon.

Patrik Andersson, vd för Business region Göteborg håller med. BRG har varit djupt involverad­e i arbetet med att förbättra och fördjupa relationer­na mellan Göteborg och Geely under två års tid. Tidigare kinesisk kritik om ett inte särskilt välkomnand­e företagskl­imat har stat och kommun tagit på djupaste allvar – och gammalt groll är nu bortblåst.

– Det mycket tack vare BRG, Mikael Damberg och Stefan Löfven. De ser ju fördelarna. Det handlar inte bara om Göteborg, utan Innovation­ssverige som stärks, säger Ann-Sofie Hermansson. SEDAN TYCKER HON att det är viktigt att visa Geely uppskattni­ng, utan att för den skull fjäska.

Ett förhållnin­gssätt som verkar ha fungerat,

– Detta är stort och vi är otroligt stolta och glada och det visar också på den enorma utveckling som fordonsklu­stret i Göteborg och Västsverig­e har. Detta är en i raden av tunga intressent­er som kommer hit, säger Patrik Andersson.

Det är inte bara Geelys Innovation­scenter som kommer att landa här. Enligt Patrik Andersson kommer det även att etableras något som kallas Chinese Automotive Innovation.

– Det är en förberedel­se för att andra kinesiska företag ska kunna etablera sig i Göteborg och Västsverig­e. Detta är fortsättni­ngen på något väldigt stort och strategisk­t mycket intressant. Industrin befinner sig i ett enormt teknologis­kt språng och de här företagen ligger långt framme, säger Patrik Andersson.

”Det är en förberedel­se för att andra kinesiska företag ska kunna etablera sig i Göteborg och Västsverig­e” PATRIK ANDERSSON BRG

” De har ett stort förtroende och respekt för att den svenska myndighets­utövningen är långsammar­e än den kinesiska” PATRIK ANDERSSON BRG

FRÅN GEELY HAR man framfört önskemål om att kunna börja bygga anläggning­en så fort som möjligt. Helst igår.

– BRG har arbetat med att få ihop stadens olika förvaltnin­gar och myndighets­utövare om att få upp detta på prioritets­ordningen. Detta är en otroligt viktig strategisk positioner­ing som Geely gör och vi arbetar ”the Swedish way”. De har ett stort förtroende och respekt för att den svenska myndighets­utövningen är långsammar­e än den kinesiska, säger Patrik Andersson. ETABLERING­EN KOMMER OCKSÅ att locka hit den bästa och skickligas­te arbetskraf­ten i världen.

– Min bedömning är det ytterligar­e sätter lystet på Göteborg och att vi verkligen är med i den här automatise­ringen och digitalise­ringen som bygger på vår befintliga industris ryggrad, säger han.

 ??  ??
 ??  ?? ANN-SOFIE HERMANSSON (S).
ANN-SOFIE HERMANSSON (S).
 ??  ??
 ??  ?? PATRIK ANDERSSON.
PATRIK ANDERSSON.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden