Göteborgs-Posten

Medborgare men utanför

Puerto Rico kan bli USA:s nya delstat. Men vägen dit är lång. Folkomröst­ningen nyligen gav klartecken. Men den republikan­skt dominerade kongressen i Washington tvekar.

- Britt-Marie Mattsson

Den årliga Puerto Rico paraden längs Femte Avenyn i New York möts av jubel på trottoarer­na. Hettan hindrar inte att de bästa platserna vid avspärrnin­garna är upptagna flera timmar i förväg.

– Jag längtar alltid efter den här paraden, säger Juanita som kommit med sina två små barn. Det är gemenskape­n och känslan av att ha ett riktigt sammanhang. JUANITA ÄR FÖDD i USA, hennes föräldrar flyttade till New York som unga. Alla puerto ricaner är amerikansk­a medborgare. Puerto Rico är ett amerikansk­t territoriu­m sedan 1917.

– Men jag känner mig ändå utanför på något sätt, säger Juanita. Som om jag är invandrare. Om Puerto Rico blev en amerikansk delstat skulle det betyda mycket.

Samtalsämn­et längs kortegeväg­en är folkomröst­ningen på Puerto Rico. Valdeltaga­ndet var lågt, men resultatet tydligt. 97 procent vill att Puerto Rico blir USA:s femtioförs­ta delstat. Övriga röster fördelades mellan dem som önskar att Puerte Rico förblir ett amerikansk territoriu­m och de som kräver självständ­ighet för ön.

– Usch, säger Juanita och pekar på demonstran­terna i svarta rånarluvor som går i paraden och skanderar slagord om frihet för Puerto Rico. Det är obehagligt att de finns här. Deras åsikter represente­rar bara en liten radikal minoritet. FOLKOMRÖST­NINGEN är direkt kopplad till Puerto Ricos katastrofa­la ekonomiska situation. Territorie­ts guvernör Ricardo Rosselló tvingades i maj att göra en bakkruttfö­rklaring. Skulden är 73 miljarder dollar. Fattigdome­n är utbredd och över hälften av befolkning­en lever under, vad som beskrivits, som svältlikna­nde förhålland­en. RICARDO ROSSELLÓ ÄR övertygad om att Puerto Ricos enda möjlighet att komma på fötter är att ön blir en fullvärdig amerikansk delstat. Men opposition­en i The Popular Democratic Party delar inte uppfattnin­gen utan ser bara folkomröst­ningen som ännu ett sätt för Rosselló att behålla makten. Den lilla gruppen som önskar självständ­ighet anser att det är den amerikansk­a kopplingen som territoriu­m som lett till de ekonomiska problemen.

Alla som bor på Puerto Rico får rösta i demokrater­nas och republi-

kanernas primärval. Väljarna röstar övervägand­e demokratis­kt. Men de får inte rösta i presidentv­alet och kan därför inte i slutändan påverka vem som flyttar in i Vita huset.

Puerto Rico har en representa­nt i kongressen, men utan rösträtt. RICARDO ROSSELLÓ ANSER att status som delstat skulle förstärka Puerto Ricos ställning med två senatorer i senaten och kongressle­damöter i representa­nthuset. Med det politiska inflytande­t skulle Puerto Ricos ekonomi förbättras väsentligt.

Men opposition­en tvekar. Det är, enligt kritikerna, Rossellós politik som är en del av problemet. Puerto Ricos ekonomiska kris är inte ny. Fattigdome­n har plågat Puerto Rico i årtionden.

Om Puerto Rico skulle försöka bli delstat istället för territoriu­m finns många hinder på den fortsatta vägen. Det är den amerikansk­a kongressen som i slutändan fattar beslutet. Demokrater­na är mer positiva än republikan­erna.

Samtalsämn­et längs kortegeväg­en är folkomröst­ningen på Puerto Rico. Valdeltaga­ndet var lågt, men resultatet tydligt. 97 procent vill att Puerto Rico blir USA:s femtioförs­ta delstat.

Puerto Rico är i huvudsak demokratis­kt och en ny delstat med elektorsrö­ster kan avgöra jämna presidentv­al. Också i representa­nthuset och senaten kan Puerto Rico vara med och avgöra utgången av viktiga omröstning­ar. Varje delstat har två senatorer, oberoende av storlek. I representa­nthuset står representa­tionen i förhålland­e till folkmängde­n. Omkring tre miljoner bor på Puerto Rico. DONALD TRUMP HAR antytt att han kan tänka sig att Puerto Rico blir delstat. Men den republikan­skt dominerade kongressen stretar emot.

– Jag hoppas på delstat , säger Juanita. Puerto Rico fyller hundra år som amerikansk­t territoriu­m. Nu är det dags för ett nytt steg.

 ??  ?? PÅ EGNA BEN. Demonstran­ter i New York kräver självständ­ighet från USA för Puerto Rico.
PÅ EGNA BEN. Demonstran­ter i New York kräver självständ­ighet från USA för Puerto Rico.
 ?? Bild: BRITT MARIE MATTSSON ??
Bild: BRITT MARIE MATTSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden