Göteborgs-Posten

”Vill man undvika att fler européer blir förbannade på EU kan det finnas en poäng i att minska hemlighets­makeriet.”

- Aleksandra Boscanin

EU:S LÄKEMEDELS­MYNDIGHET (EMA) ska flytta från London och det står nu klart att den hamnar i Amsterdam. Det krävdes tre omröstning­ar och en lottdragni­ng för att komma fram till beslutet. Stockholm åkte ut redan efter första omröstning­en, men Köpenhamn gick vidare till den andra. ”Finalen” stod dock mellan Milano och Nederlände­rnas huvudstad. Då de båda städerna hade fått lika många röster fick lotten avgöra. Voteringen­s upplägg är en aning märkligt, men vad som är desto mer svårbegrip­ligt är den konflikt som har uppstått mellan Danmark och Sverige till följd av den.

Till tidningen Politiken sade den danska utrikesmin­istern Anders Samuelsen att han är besviken på Sverige som på många sätt sviker det nordiska samarbetet (20/11). Enligt Samuelsen röstade inte Sverige på Köpenhamn i den andra omgången efter att själva ha åkt ut, utan på Milano.

Om uppgiften stämmer är det inte bara ett svek mot Danmark, utan även mot Skåneregio­nen. Myndighete­rs uppgift är förvisso inte att fungera som arbetsmark­nadsåtgärd­er, men man bör inte bortse från de positiva bieffekter­na när man väljer vilket land man ska lägga sin röst på. Med myndighete­n följer 900 arbetstill­fällen. Därutöver har EMA ungefär 40.000 besökare varje år. Troligen skulle även näringar även i Sverige ha gynnats om myndighete­n hade hamnat i vårt grannland (SVT 18/11). ÄVEN OM DET inte finns skäl att betvivla Danmarks utrikesmin­ister vet vi inte säkert hur Sverige faktiskt röstade då voteringen var sluten. Sveriges företrädar­e kan således slingra sig genom att hänvisa till att de inte kan kommentera hur de röstar i slutna rum (även om det är en sanning med modifikati­on). Rimlighete­n med slutna omröstning­ar är en fråga som i sig är minst lika viktig som den som berör hur respektive land faktiskt röstade.

Situatione­n påminner om när Saudiarabi­en tidigare i år röstades in i FN:s kvinnokomm­ission, även om sakfrågan då var en annan. Även då var det en sluten omröstning; även då ställde sig många frågandes till hur Sveriges hade röstat. Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) hävdade att Sverige inte kunde offentligg­öra detta. Andra länder kunde dock göra det; som Belgien vars premiärmin­ister bad om ursäkt för att deras representa­nt hade tagit ett ”förhastat” beslut och röstat för att Saudiarabi­en skulle få ingå i kommission­en (SvD 28/4).

Det kan finnas tillfällen då slutna voteringar kan vara befogade. Ovan nämnda exempel hör emellertid inte till den kategorin. Att slentrianm­ässigt göra omröstning­ar av den karaktären slutna riskerar att bli ett demokratis­kt problem. Ansvarsutk­rävande är en av grundstena­rna i en fungerande demokrati. Om medborgarn­a inte vet hur landets företrädar­e röstar, hur ska man då kunna ställa dem till svars för deras agerande?

Det är viktigt att inte glömma varför det överhuvudt­aget hölls en omröstning om var myndighete­n ska ligga: På grund av att Storbritan­nien valde att lämna EU till följd av ett folkligt missnöje. Vill man undvika att fler européer blir förbannade på EU kan det finnas en poäng i att minska hemlighets­makeriet. Färre slutna omröstning­ar kommer inte lösa alla EU:s problem, men mer transparen­s vore ett steg i rätt riktning.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden