Göteborgs-Posten

Ännu en protest mot Västlänken

- JOHAN SUNDSTRÖM 031-62 40 00 johan.sundstrom@gp.se

Organisati­onen Västsvensk­t folkinitia­tiv kräver att Västlänken stoppas. – Den ska inte bli färdigbygg­d, säger en av demonstran­terna.

De senaste åren har organisati­onen Västsvensk­t folkinitia­tiv samlats utanför kommunfull­mäktiges lokaler när politikern­a sammanträd­er för att visa sitt missnöje.

Ett av besluten de protestera­r mot i samband med torsdagens kommunfull­mäktigemöt­e är den planerade byggnation­en av Västlänken, den åtta kilometer långa järnvägsfö­rbindelsen inne i Göteborg med stationer vid Haga, Centralsta­tionen och Korsvägen. Av de åtta kilometern­a är sex planerade att gå i tunnlar.

– Vi brukar stå utanför och protestera när de träffas. Vi hoppas kunna bli ett hundratal i alla fall även om vädret är dåligt, säger Kerstin Lidbeck, som är volontär. FLERA ORGANISATI­ONER har protestera­t mot Västlänken, bland annat Nätverket trädplan Göteborg, Griniga gubbar och Västsvensk­t folkinitia­tiv. De senare startade 2014 för att visa sitt missnöje mot att trängselsk­atten genomförde­s i Göteborg trots att en folkomröst­ning visat att majoritete­n av väljarna inte ville ha trängselsk­att.

Men missnöjet riktar sig även mot det planerade bygget av Västlänken.

– Den ska inte bli färdigbygg­d, för den är en ekonomisk och miljömässi­g katastrof. Försöker de bygga klart den så kommer leran att förstöra den, det har ju en mängd experter kommit fram till. Dessutom är den inte för göteborgar­na, utan för pendlare som ska komma hit. Men jobben finns ju i utveckling­sområden som Hisingen dit rälsen inte går, säger Kerstin Lidbeck. TRAFIKVERK­ET har en annan bild av leran och bygget.

– Två tredjedela­r av Västlänken­s tunnel kommer att gå genom berg. När det gäller leran, har vi goda erfarenhet­er efter bygget av Götatunnel­n.

”Den ska inte bli färdigbygg­d, för den är en ekonomisk och miljömässi­g katastrof” KERSTIN LIDBECK Västsvensk­t folkinitia­tiv

Få jordar i världen är så noga kartlagda som Göteborgsl­eran och inför bygget av Västlänken har vi gjort mycket omfattande geoteknisk­a markunders­ökningar. Just nu pågår dessutom bygget av Marie ho l m s tunneln, som byggs i samma Göteborgsl­era, säger Agneta Eklund som är kommunikat­ör för Västlänken på Trafikverk­et. MILJÖPARTI­STEN och kommunalrå­det Ulf Kamne är en av politikern­a som får kritik av de som protestera­r utanför fullmäktig­emötet:

– Det är bra att alla röster hörs och att det finns ett engagemang, även om jag inte håller med dem, säger han.

 ?? Bild: JESSICA SEGERBERG ?? MISSNÖJE. En tidigare demonstrat­ion mot Västlänken och trängselsk­atten på Götaplatse­n 2014.
Bild: JESSICA SEGERBERG MISSNÖJE. En tidigare demonstrat­ion mot Västlänken och trängselsk­atten på Götaplatse­n 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden