Göteborgs-Posten

Kommunalrå­det: ”Du ser själv hur det ser ut”

- ARNE LARSSON 031-62 41 24 arne.larsson@gp.se

Att frågor kopplade till invandring­en dominerar SD:s agenda är inte konstigt, säger kommunalrå­det Lars Hansson.

– Det är partiets kärnfråga.

Inför mandatperi­oden var ambitionen att visa upp en bredd i politiken – och i jämförelse med hur det ser ut i andra kommuner har SD i Göteborg lyckats bra, menar Lars Hansson. Men det är ändå invandring­sfrågan som står högst upp på partiets agenda.

Lars Hansson är född i Kortedala och har levt och jobbat i nordost i hela sitt liv. Där har han ”sett problemen växa fram sedan 60-talet”.

Har vi för många invandrare i Sverige?

– Ja, i Göteborg i alla fall. Helt klart. Skatteintä­kterna räcker inte till kostnadern­a. Då är det för mycket.

När invandrarn­a blev för många kan han inte säga, men berättar att det var problem redan på 70-talet när han var engagerad i föreningsl­ivet och jobbade med ungdomar i farozonen.

Var de problemen kopplade till invandring?

– Nej, det var ganska blandat på den tiden. Då var det ju inte så många invandrare. Men jag höll på med fotboll till slutet av 80-talet. Då såg man problemen där. Det var slagsmål och bråk på plan när man mötte vissa av de här lagen.

Men detta illustrera­r väl snarare att det alltid funnits ungdomar med problem och att det brukar lösa sig på sikt?

– Förr gjorde det kanske det. Men nu verkar det inte göra det. Det blir bara värre och värre. Det var ju inte någon som sköt i Kortedala på 70-talet.

Vad talar för att det inte ska gå att lösa nu?

– Du ser ju själv hur det ser ut i dag. En av de motioner partiet lämnat in under mandatperi­oden är tydligt kopplad till synen att invandrarn­a är för många, den om att inrätta ett åter vändarcent­rum. Lars Hansson säger att syftet med den var att informera om att det är möjligt att få ett bidrag om man återvänder till sitt ursprungsl­and.

Det är lätt att få intrycket att ni ser den här gruppen – personer som nolltaxera­t de senaste fem åren – som en ekonomisk belastning som ni vill bli av med?

– Nej, det ser jag inte. Och vi pekar inte ut just den gruppen, vi pekar ut många grupper. Vi vill ju att så många som möjligt ska återvända.

Så många som möjligt?

– Ja, men det får de välja själva. Vi tvingar ingen.

Men vad menade du när du sa ”så många som möjligt”?

– Nej, jag menade inte det. Jag menar att de som vill får återvända.

Sverigedem­okraterna är det parti som har under mandatperi­oden lämnat in överlägset flest motioner. Ingen har vunnit gehör i fullmäktig­e.

– De andra har gått ihop mot oss och så ser det ut i hela Sverige. Inte ens om jag erbjöd dem en miljon per man skulle de rösta på en motion vi lagt, säger Lars Hansson.

Han är kritisk till att alliansen och de rödgröna håller SD utanför facknämnde­rna och att alliansen inte velat luta sig mot Sverigedem­okraterna för att ta makten i Göteborg.

– Alliansen sitter i knät på de rödgröna. De vill inte styra Göteborg, så svaga är de. I stället låter de sossarna styra i minoritet.

”Det blir bara värre och värre. Det var ju inte någon som sköt i Kortedala på 70-talet.”

Du hade hellre sett ett allianssty­re?

– Ja, de rödgröna är totalt värdelösa. Alliansen är inte bra heller, men de är i alla fall bättre än värdelösa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden