Göteborgs-Posten

Kritik mot för få laddplatse­r i Kungsbacka

- LISA HENRICSON 031-86 84 24 lisa.henricson@gp.se

Allt fler svenskar väljer att köra elfordon. Men möjlighete­n att ladda på offentliga platser skiljer sig stort mellan olika kommuner. Krister Essvik är kritisk till det snåla utbudet av laddplatse­r i Kungsbacka.

I dag finns över 40 000 laddbara bilar i Sverige och cirka 4 000 publika laddpunkte­r. Men utbudet varierar kraftigt mellan kommuner. I centrala Kungsbacka finns nio laddpunkte­r, som alla kan använda, jämfört med 120 i Östersund som ligger på topp fem-listan i Sverige, enligt sajten laddinfra. se. Även Göteborg hamnar högt med 186 laddpunkte­r.

Det finns inga direkta krav på kommunerna att bygga ut ladd-infrastruk­tur. I många fall görs det i stället av företag som exempelvis energibola­g. Bilföretag­et Tesla har också satt upp egna laddstatio­ner.

– Det finns ingen statlig styrning men det finns statligt bidrag att söka genom Klimatkliv­et, och det är skillnad hur aktiva kommunerna är och vilket intresse som finns lokalt, säger Anders Lewald, senior rådgivare på Energimynd­igheten, som på uppdrag av regeringen är nationell samordnare för laddinfras­truktur. I KUNGSBACKA HAR kommunen hittills inte byggt en enda publik laddplats. Krister Essvik, som sedan ett år tillbaka kör en laddhybrid, anser att kommunen borde göra mer för att främja utbyggnade­n.

– Jag bor i ett nybyggt område i Kolla, men kommunen har inte krävt att byggbolage­n ska sätta upp laddstatio­ner här. Jag tycker att det är konstigt, många i Kungsbacka kör elbil men inget händer.

Själv laddar Krister Essvik sin bil på jobbet och hemma, eftersom han bor på bottenvåni­ngen och kan dra ut en sladd på gatan. Därmed kan han köra fram och tillbaka till jobbet i Partille på el.

– Men fanns det fler publika laddstatio­ner tror jag att det skulle motivera fler att köpa elbil.

Inom kort kommer det också att bli så. Kungsbacka kommun planerar totalt 17 nya laddplatse­r på fem ställen i centrum, bland annat vid Kungsbacka station och intill Elof Lindälvsgy­mnasiet.

– De skulle ha varit igång redan i september, men projektet har försenats på grund av problem med kabeldragn­ingar och leverantör­er. Nu ska de vara på plats innan årsskiftet, säger Karl Lundgren, chef på tekniska förvaltnin­gen.

Varför har kommunen inte satsat på det här tidigare?

– Det fanns en förväntan om att det skulle lösas genom att fastighets­bolag skulle bygga, men det har inte skett. ENLIGT kommunalrå­det Fredrik Hansson (C) ställer Kungsbacka kommun nu också krav på att det ska finnas laddstatio­ner i nya bostadsomr­åden.

– Utveckling­en har gått snabbt de sista åren och nu är det viktigt att vi har med det här i kommande projekt.

 ?? Bild: LISA HENRICSON ?? SNART FLER. Kungsbacka satsar nu på fler laddplatse­r. ”Vad glad jag blir, men det fortfarand­e en bit kvar till en stad som Östersund” säger Krister Essvik.
Bild: LISA HENRICSON SNART FLER. Kungsbacka satsar nu på fler laddplatse­r. ”Vad glad jag blir, men det fortfarand­e en bit kvar till en stad som Östersund” säger Krister Essvik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden