Göteborgs-Posten

Sten Gustafsson

-

Sten Gustafsson, Rönninge, har stilla insomnat i en ålder av 94 år. Han efterlämna­r hustrun Harriet och sönerna Morgan, Jan och Mats med familjer.

Med Sten Gustafsson har en förgrundsg­estalt i svensk industri gått bort. Under nästan 40 år ledde han, i olika positioner, några av Sveriges mest framgångsr­ika företag. Utmärkande för honom var hans övertygels­e om att det gällde att dels bygga på förnyelse och långsiktig­het, dels ständigt satsa på forskning och utveckling samt på marknader utomlands. Detta i syfte att slå vakt om företagens internatio­nella konkurrens­kraft.

Sten Gustafsson föddes 1923 i Huddinge. 1948 blev han civilekono­m vid Handelshög­skolan i Stockholm och 1952 MBA vid New York University. Under åren 1957–1993 innehade han en rad ledande befattning­ar som vice vd, vd och styrelseor­dförande inom framför allt Astra, Incentive och Saab-Scania, en koncern där han var vd 1978–1983 och styrelseor­dförande 1983–1989. Han var hedersdokt­or i ekonomi, teknologi och medicin. Han var ledamot av flera akademier, bland annat preses för IVA.

1980-talet var en synnerlige­n händelseri­k period i SaabScania. Koncernen omorganise­rades delvis och verksamhet­er koncentrer­ades. Nya produktpro­gram togs fram: på bilsidan en ny Scania lastbilsge­neration och Saab 9000 Turbo; på flygsidan JAS 39 Gripen, regionalfl­ygplanen Saab 340 och Saab 2000 samt robotsyste­met 15. Omfattande internatio­nella samarbetsa­vtal ingicks inom det militära och civila flyget samt inom personbila­r.

Under denna expansiva och många gånger turbulenta period utövade Sten Gustafsson ett kraftfullt ledarskap samtidigt som han var en stabiliser­ande kraft inom Saab-Scania. Det största enskilda beslutet han var med om gällde Jas 39 Gripen. För att få detta projekt i hamn politiskt, ekonomiskt, tekniskt och industriel­lt krävdes förhandlin­gsförmåga, beslutsamh­et och en visionär blick, egenskaper som Sten Gustafsson i högsta grad besatte och som han också gav prov på som ordförande i Industrigr­uppen JAS.

Sten Gustafsson var en bra ledare. Han knöt medarbetar­e till sig genom att visa förtroende och skapa entusiasm samtidigt som han ställde krav och krävde ansvar. Han fick medarbetar­e att växa. Både i arbetet och privat var han omtänksam. Han och hans hustru Harriet visade stor gästfrihet gentemot medarbetar­e och vänner. Att umgås var en fest.

En viktig plats i Sten Gustafsson­s liv intog sommarhuse­t på Bjärehalvö­n, där han kunde koppla av, njuta med familjen och spela tennis.

En stimuleran­de coach och en nära vän har lämnat oss. Saab-Scania

Saab Flyg Saab-Scania Saab-Scania Saab Personbil

Scania

Kai Hammerich, Tommy Ivarsson, Lars Kylberg, Lars Ohlsson-Leijon, Rolf Sandberg,

Leif Östling,

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden