Göteborgs-Posten

Kasper Collin kämpar för en Oscar

- JAN ANDERSSON jan.andersson@gp.se 031-62 46 11

En bra film är viktigast. Men det räcker inte för att ha en chans i Oscarsrace­t. Det vet göteborgar­en Kasper Collin.

Förra helgen kom regissören Kasper Collin hem till Göteborg efter tre intensiva veckor i USA. Där har han i princip pendlat mellan Los Angeles och New York för att lyfta fram sin dokumentär­film I called him Morgan, om jazzmusike­rn Lee Morgan. – JUST NU är jag extremt jetlaggad. Men det är ett jättevikti­gt jobb! Man måste verkligen synas där borta om man ska ha en chans.

I called him Morgan premiärvis­ades redan vid filmfestiv­alen i Venedig 2016, och turnerade därefter runt på festivaler­na i New York, London, Toronto och Telluride i Colorado. Men filmen gick upp på de amerikansk­a biografern­a först i slutet av mars i år, och kan därför vara aktuell för en Oscar vid galan 2018. Om den blir utvald vill säga. Första steget tas om två veckor då 15 av 170 dokumentär­filmer tar plats på Oscargalan­s så kallad short list.

– Det har aldrig varit så många dokumentär­filmer anmälda tidigare. Självklart blir det svårt att vara en av de 15 filmer som går vidare men jag försöker verkligen att göra mitt bästa, säger Kasper Collin. DÄRFÖR HAR KASPER Collin varit i USA de tre senaste veckorna och flugit som en tok fram och tillbaka mellan Los Angeles och New York. Där har han betat av flera intervjuer, visat upp sin film och deltagit i olika paneldebat­ter. Allt för att hans hyllade dokumentär­film inte ska falla i glömska.

– Jag medverkade härom veckan som första svensk i Marc Marons podd (WTF with Marc Maron) vilket är en av världens största podcasts, kanske den allra största. Han har ju haft gäster som Barack Obama där så det känns väldigt kul att få vara med där. AVSNITTET SÄNDS I veckan och väl tillbaka i Göteborg fortsätter nu arbetet för Kasper Collin. Här gör han telefonint­ervjuer och försöker på alla sätt att lyfta fram sin film och hålla ”grytan kokande”.

– I called him Morgan är ju faktiskt en av årets bäst recenserad­e filmer, men det är svårt att veta hur

”Det har aldrig varit så många dokumentär­filmer anmälda tidigare. Självklart blir det svårt att vara en av de 15 filmer som går vidare men jag försöker verkligen att göra mitt bästa.”

KASPER COLLIN, regissör långt det räcker. Ett första bevis får vi om två veckor.

Det vore väl kul med två Oscarsnomi­nerade göteborgar­e, du och Ruben Östlund?

– (skratt) Ja, det vore såklart helt underbart! Men först ska vi bli en av de femton. Därefter sållas de fem Oscarsnomi­nerade dokumentär­filmerna fram och presentera­s i början av nästa år. Det är en lång resa.

 ?? Bild: PRIVAT ?? PODDSNACK. Kasper Collin, Marc Maron och Bennie Maupin efter att podcasten WTF with Marc Maron spelats in i Marons garage i Los Angeles. Bennie Maupin, som medverkar i Collins dokumentär och var bästa vän med Lee Morgan de sista åren, spelade bland...
Bild: PRIVAT PODDSNACK. Kasper Collin, Marc Maron och Bennie Maupin efter att podcasten WTF with Marc Maron spelats in i Marons garage i Los Angeles. Bennie Maupin, som medverkar i Collins dokumentär och var bästa vän med Lee Morgan de sista åren, spelade bland...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden