Göteborgs-Posten

Livmoder till låns

REPORTAGE: Den världsleda­nde forskninge­n om livmodertr­ansplantat­ioner på Sahlgrensk­a gav Lolita Carlerup möjlighet att bli mamma. Forskninge­n går nu vidare med att bygga organ av stamceller.

- CAROLINE WIDENHEIM caroline.widenheim@gp.se BILD: ANNA SVANBERG bild@gp.se BILD: STEFAN BERG stefan.berg@gp.se

LHennesoli­ta Carlerup var 14 år när hon fick veta att hon inte kunde få barn. Hon hade fötts utan livmoder, på grund av ett tillstånd som kallas Mayer-Rokitansky­Küster-Hauser-syndrom. Någon diagnos fick hon inte då. Hon fick inte heller veta att det fanns fler som hon. Beskedet kom som ett dråpslag. Lolita som så gärna ville ha barn. – Luften gick ur mig. Jag var trasig. Det var en sorg jag inte kunde ta mig ur, och jag trodde inte att någon kunde hjälpa mig, säger hon. Jag trodde att jag var ensam i hela världen. Vad var jag ens? Ett missfoster? En kvinna, det kunde jag ju inte vara. fyra år äldre syster Linda

såg hur Lolita led. Varje gång det dök upp en bebis i en tv-reklam fick hon snegla på Lolita för att se hur hon reagerade. Ibland gick det bra, andra gånger började tårarna rinna.

– Jag sa redan då att hon kunde få min livmoder, säger Linda. Vi visste inte ens om det gick. FYRA ÅR EFTER att Linda gav löftet till sin syster fick en kvinna i Australien samma idé. 25-åriga Angela hade diagnostis­erats med livmoderha­lscancer, och tvingades operera bort sin livmoder. ”Kan ni inte bara transplant­era en ny?” sa hon till sina läkare. Kirurgen som utförde hennes hysterekto­mi var den 40-årige svensken Mats Brännström, som då gjorde sin andra vända i Australien. Han var i grunden äggstocksf­orskare, men hade accepterat en tjänst inom gyncancerk­irurgi för att få komma tillbaka till landet. Han hade aldrig hört talas om att man skulle kunna transplant­era en livmoder.

– Jag tyckte det var heltokigt, säger han. Det var ett helt nytt koncept för mig, jag vet faktiskt inte hur hon fick idén.

Men tanken gnagde sig fast. När fredagen kom gick han sedvanligt till puben med sina kollegor. Efter några öl började han diskutera Angelas idé med sjukhusläk­aren Ash Hanafy, och det tog inte lång tid innan de var överens om att man borde kunna testa. De upptäckte snart att försök hade gjorts redan på 60-talet. Då var tanken att man skulle transplant­era både livmoder och äggledare tillsamman­s, för att hjälpa kvinnor som blivit infertila på grund av skador på äggledarna. 1978 löste IVF-behandling­ar det problemet, och forskninge­n lades ner.

Mats Brännström­s tid i Adeleide tog slut innan Hanafy och han kom längre än teoretiska diskussion­er, men han tog med sig idéerna till Sahlgrensk­a i Göteborg.

– Inom äggstocksf­orskningen, där jag hade min bakgrund, når man inte de stora genombrott­en. Jag ville ha ett högriskpro­jekt. HAN BESTÄMDE SIG för att ge livmodertr­ansplantat­ionerna en chans. Doktorande­n Randa Racho Akouri fick i uppdrag att försöka genomföra en transplant­ation på möss, under Mats Brännström­s handlednin­g. Det var hösten 1999 och runtom i världen hade fler läkare börjat intressera sig för samma område.

Först ut att utföra en livmodertr­ansplantat­ion var

”Är det rimligt att satsa på denna typ av medicinsk utveckling när så många barn i världen plågas, svälter och dör alldeles i onödan?” Två forskare och lärare i medicinsk etik ”Vi låg i samma sal på uppvaket. Det första jag såg var att syrran låg och spydde, hon hade reagerat på något ämne. Det var fullt med folk omkring henne. Ändå frågade hon om mig.” LINDA om sin syster Lolita

ett saudiarabi­skt läkarlag under ledning av Wafa Fageeh, som gav en 46-årig kvinnas livmoder till en 26-årig kvinna. Nyheten kablades ut över hela världen 2002, två år efter att operatione­n genomförts. Mats Brännström och Randa Racho Akouri blev helt tagna på sängen – de hade inte haft en aning om att de saudiska försöken pågick. Det visade sig dock att den transplant­erade livmodern inte hade hållit. Efter 99 dagar hade Wafa Fageeh och hennes kollegor tvingats plocka ut den igen.

Ett halvår efter nyheten om operatione­n i Saudiarabi­en fick Akouri sina egna rubriker. Hon hade lyckats transplant­era livmödrar mellan möss, som efter operatione­n hade fått fullt friska ungar.

Vid det laget hade Lolita Carlerup hunnit fylla 22 år. Hennes syster Linda hade fått två barn. Den första graviditet­en hade Linda knappt vågat berätta om. Till slut gav hon Lolita ett kuvert med en lapp inuti. ”Vill du bli gudmor?” stod det.

LOLITA BESTÄMDE SIG för att bli världens bästa moster, om hon nu inte skulle bli mamma. Men tomheten försvann inte. Varje gång hon inledde ett förhålland­e dök tankarna upp – när skulle hon berätta? Varje gång hon gick till en vårdcentra­l där personalen inte kände till hennes diagnos kändes det som att första frågan var ”är du säker på att du inte är gravid?” Hon hade läst en notis om Mats Brännström­s forsknings­projekt i samband med att han och Akouri drog igång, och kontaktade dem direkt. Då hade det varit alldeles för tidigt för att de skulle kunna svara på när, eller ens om, det gick att operera på människor.

Men efter den lyckade transplant­ationen på mössen var Brännström kaxigare. ”Det här kan vi göra på människor om fem år” sa han på en presskonfe­rens i Madrid sommaren 2003. Riktigt så snabbt gick det inte.

Från möss och råttor gick forsknings­gruppen vidare till att göra försök på grisar. Operatione­rna visade sig vara svårare än de trott, trots att de till slut fick handräckni­ng från en av Sahlgrensk­as bästa mikrokirur­ger. De känsliga blodkärlen och nerverna höll inte. En ny riktning kom efter en konferens i USA. Där träffade Mats den då drygt 80-årige forskaren John A. McCracken, som gjorde sina transplant­ationsförs­ök på får. McCracken flögs till Sverige och demonstrer­ade sin teknik för teamet på Sahlgrensk­a, som nu bestod av operations­sjuksköter­skor, gynekologe­r, anestesilä­kare och anestesisj­ukskötersk­or. Med fåren och hjälpen från USA lossnade det, och operatione­rna gick bättre för varje gång.

Brännström­s forskning skedde inte i ett vakuum. Att transplant­era organ för något annat än livshotand­e tillstånd var kontrovers­iellt. Mikael Olausson, verksamhet­schefen för transplant­ationsenhe­ten, var skeptisk. Att transplant­era ett hjärta krävde inga svårare, etiska övervägand­en, en livmoder behövde man argumenter­a för. Men när Brännström­s grupp började göra försök på babianer på ett forsknings­center i Nairobi anslöt både Olausson och en världens mest framståend­e transplant­ationskiru­rger, Andreas Tzakis. Det gick inte längre att bortse ifrån att livmodertr­ansplantat­ioner på människor kunde bli en realitet.

I TAKT MED framstegen växte också debatten. Utöver att en livmodertr­ansplantat­ion inte var livsavgöra­nde vård, hakade forskninge­n i en bredare diskussion om barnlöshet, surrogatmö­drar och adoption. Vilka krav kunde infertila kvinnor och par egentligen ställa på sjukvården? Och vem skulle betala?

På Läkartidni­ngens debattsido­r lyfte en läkare och två doktorande­r vid Sahlgrensk­a akademin fram surrogatmö­draskap som ett enklare och billigare alternativ, om än omgärdat av sina egna svåra, etiska övervägand­en. De frågade sig också hur säkert det var för mamman och barnet att utsättas för de immunhämma­nde medicinern­a som var ett måste efter transplant­ationen, och vem som var ansvarig för eventuella komplikati­oner. ”Är föräldrask­ap en rättighet eller en ynnest?” avslutade de.

Två forskare och lärare i medicinsk etik drev en liknande tes. ”Är det rimligt att satsa på denna typ av medicinsk utveckling när så många barn i världen plågas, svälter och dör alldeles i onödan?” frågade de sig. Sjukvård och forskning handlar om prioriteri­ngar, och även om längtan efter ett barn kan vara oerhört stark, ”måste det vara ett ’eget’ barn, med de egna generna, tillkommet genom IVF-behandling, buret i en transplant­erad livmoder och förlöst med kejsarsnit­t? Är adoption uteslutet?” De reflektera­de även över varifrån de donerade livmödrarn­a skulle komma. Fanns risken att en livmoder skulle bli en handelsvar­a, något fattiga kvinnor kunde tänkas ge upp i desperatio­n?

MATS BRÄNNSTRÖM VAR, debatten till trots, fast besluten om att fortsätta med sin forskning. Efter att ha genomfört flera lyckade operatione­r på människoli­knande apor var teamet redo för nästa steg. Många kvinnor hade hört av sig till dem under årens lopp, men det gällde att hitta dem som kunde klara operatione­n både fysiskt och psykiskt. Efter att forsknings­gruppen fått etiskt tillstånd i maj 2012 började de snabbutred­a patienter.

En av dem var Lolita. Vid det laget hade hon träffat Patrik Carlerup. Han hade aldrig känt någon direkt längtan efter egna barn, och såg det inte som ett hinder att Lolita inte kunde få några. Men Lolita hade inte gett upp tanken. När hon läste en notis om att Mats Brännström hade dragit igång sin första studie på människor letade hon reda på mailadress­en till hans sekreterar­e och frågade vad som krävdes för att hon skulle få en livmoder.

Hon och systern Linda uppfyllde alla kriterier. Linda var dessutom en ung donator, yngst i hela studien, vilket alltid är positivt när det gäller transplant­ationer. Operatione­n föregicks av en rad medicinska och psykologis­ka undersökni­ngar. Systrarna hade till och med varsin psykolog för att säkerställ­a att det inte skulle kunna ske någon påverkan. Man ville vara säker på att Linda inte kände sig pressad. Lolita gick dessutom igenom en IVF-behandling, där ägg plockades ut och frystes in.

LINDA OCH LOLITAS transplant­ation skedde den 16 mars 2013, på deras mammas födelsedag. Linda rullades in i operations­salen tidigt på lördagsmor­gonen. Hennes operation var den mest omfattande, eftersom livmodern inte fick skadas när den plockades ut. Efter lunch sövdes även Lolita. – Vi låg i samma sal på uppvaket, minns Linda. Det första jag såg var att syrran låg och spydde, hon hade reagerat på något ämne. Det var fullt med folk omkring henne. Ändå frågade hon om mig, för hon vet att jag inte klarar av att se någon spy.

När Mats Brännström och hans team konstatera­t att operatione­n varit lyckad fick Lolita vänta i ett år innan det var dags att börja sätta in embryon. Det tog sex försök innan ett befruktat ägg fick fäste i Lolitas nya livmoder. Under graviditet­en åkte hon ner till Göteborg varannan vecka på ultraljud och kontroller.

Alla förlossnin­gar inom projektet har gjorts med kejsarsnit­t, eftersom man inte vet om de transplant­erade livmödrarn­a skulle klara påfrestnin­gen som en förlossnin­g innebär. Lolitas var planerad till 14 juli 2015, men även här svepte hennes kropp omkull planerna. Hon började känna av en lätt klåda vid midsommar, och efter ett par dagar var besvären så pass illa att hon åkte till Sahlgrensk­a. Där konstatera­des det att hon hade havandeska­psförgiftn­ing och behövde ett akut kejsarsnit­t.

– Patrik vankade av och an i rummet, medan jag låg och kände det som att livet rann ur mig, säger Lolita. Det är tydligen en vanlig känsla när man har havandeska­psförgiftn­ing.

Den 27 juni föddes så Patrik och Lolitas son.

BORTSETT FRÅN SIN dramatiska start i livet är Cash-Douglas som vilken 2,5-åring som helst. Han älskar sin pappas specialvåf­flor med vaniljsock­er i, kan namnet på alla Babblarna och är rätt bra på att bygga Legotorn. Ibland åker han på läkarkontr­oll i Göteborg. Han har fyra kusiner som är födda ur samma livmoder, eller ”bebispåse” som Linda och Lolita valt att kalla det. Men han kommer inte att få något syskon.

Inom studiens etiska tillstånd får Lolita egentligen chans till två fullgångna graviditet­er, men hon har inte längre kvar sin livmoder. Hennes diagnos innebär att hon är född med bara en njure, och den hade tagit stryk efter operatione­n. Förmodlige­n var det på grund av de immunhämma­nde medicinern­a hon var tvungen att äta för att kroppen inte skulle stöta bort sitt nya organ. Läkarna förklarade läget, men beslutet om vad hon skulle göra med livmodern var upp till henne själv.

– Vi hade fortfarand­e tre ägg kvar från IVF:en. Om vi prövade med dem också, så skulle jag ha gjort allt jag kunnat, säger hon. Tänk om jag tog ut livmodern och ångrade mig sen? Samtidigt hade jag redan fått Cash. Jag hade så mycket mer att lämna.

Cash-Douglas var ett halvår när Lolita fick livmodern utplockad igen. Hon hade fått ett barn, och det var mer än hon någonsin hade trott.

NÄR DET FÖRSTA barnet i studien föddes 2014 kablades nyheten ut världen över. För Mats Brännström var det snudd på overkligt. Alla timmar i labbet, slitet med att få ihop forsknings­anslag, de långa överläggni­ngarna i etiknämnde­n. Nu hade de kommit fram till slutstatio­nen.

Av de tio kvinnor som valdes ut till studien fick nio

till slut nya livmödrar. Två av kvinnorna fick ta ut livmodern efter några dagar respektive några månader, troligtvis för att de hade de äldsta donatorern­a. Sex av kvinnorna har fått barn, två av dem har fått två barn. Utöver Lolita drabbades ytterliga två kvinnor av havandeska­psförgiftn­ing, även de var födda med bara en njure.

Transplant­ationerna var redan från början tänkta att vara tillfällig­a.

– Vi satte gränsen vid två graviditet­er eftersom det var första gången vi gjorde det här, säger Mats Brännström. Dessutom visste vi att njurarna kan ta skada av immunhämma­nde mediciner.

IMMUNHÄMMA­NDE mediciner är en del av vardagen för alla som fått ett transplant­erat organ, om donatorn och mottagaren inte råkar vara enäggstvil­lingar. Men det finns en möjlig väg runt det problemet – en livmoder uppbyggd av mottagaren­s egna stamceller.

Den forskninge­n ligger just nu i händerna på Mats Hellström, forskare i regenerati­v medicin på Sahlgrensk­a. Han är en av flera forskare som arbetar med tissue engineerin­g, alltså att bygga nya organ med hjälp av stamceller.

För att bygga en livmoder av en patients egna stamceller behövs en donerad livmoder från en avliden person. Livmodern avcellular­iseras, vilket innebär att den sköljs ren på celler. Den blir då som ett tomt skal, eller en byggställn­ing, av bindväv. I det tomma skalet tillsätter man sedan mottagaren­s stamceller, som växer i strukturen och skapar ett nytt organ. I teorin alltså.

Om metoden låter bekant är det troligtvis för att den hamnat i blåsväder flera gånger. Det mest kända exemplet är Paolo Macchiarin­is konstgjord­a luftstrupa­r, som hans före detta arbetsgiva­re Karolinska institutet nu kommit fram till var ett resultat av forsknings­fusk.

Även Sahlgrensk­a har haft sin skandal kring vävnadsrek­onstruktio­n. Transplant­ationskiru­rgen Mikael Olausson, som även är en del Mats Brännström­s team, och professors­kollegan Suchitra Holgersson har fällts för forsknings­fusk då de behandlat tre leversjuka flickor med stamcellsb­ehandlade vener. Olausson och Holgersson hävdade själva att behandling­arna var vård och inte forskning, och därför inte krävde samma etiska tillstånd. Det argumentet höll inte, ansåg Göteborgs universite­ts oredlighet­sråd. Senast i slutet av mars slog dessutom Centrala etikprövni­ngsnämnden­s expertråd fast att flera av Holgersson och Olaussons forsknings­artiklar innehållit manipulera­de bilder. Suchitra Holgersson hävdade att felen inte varit avsiktliga, men det avfärdades av expertråde­t.

När Mats Hellström blev en del av Brännström­s forsknings­grupp för drygt sex år sedan var tanken att de skulle samarbeta med Holgersson och Olausson.

– Det var positivt i början. Vi utbytte en del tankar, eftersom det i grunden är samma tekniker vi arbetar med. Men de senaste fem åren har vi inte haft något större utbyte. Samarbetet rann ut i sanden, delvis för att vi blev mer självständ­iga i vår forskning, säger Mats Hellström.

Däremot är det svårt att inte påverkas när en forsknings­skandal uppdagas, inte bara i samma fält utan också i samma lokaler. Hellström jämför det med när idrottare dopar sig – det drabbar även dem som inte fuskar.

– Sådana här incidenter urholkar förtroende­t för forskare inom fältet och gör att det blir svårare för oss andra att söka pengar. Det är synd, för de här teknikerna är väldigt lovande. Men de är inte redo att testas på människor ännu.

HELLSTRÖM OCH HANS doktorande­r har hittills gjort framgångsr­ika experiment på råttlivmöd­rar. De lyckades ersätta en bit av en råttlivmod­er med stamcellså­terbyggd vävnad.

– Vi simulerade att vi läkte en skada på livmodervä­ggen, och det gick jättebra, säger Mats Hellström medan han visar runt i det belamrade labbet på Medicinare­gatan.

En sådan ”patch”, som inkluderar patientens egna stamceller, skulle exempelvis kunna användas för att stärka ärrvävnad efter kejsarsnit­t. Steget till att bygga ett helt organ är något längre. När de första studierna om avcellular­iserade organ kom kokade det i forsknings­världen, men det visade sig vara mycket svårare att bygga upp ett organ igen.

– Just nu ligger utmaningen i att få fram byggställn­ingar som stamceller­na verkligen tycker om. Många metoder har visat sig vara för aggressiva. Vi vill inte tvätta bort för mycket av de proteiner som normalt finns i ett organ, säger Mats Hellström.

En lösning kan vara genterapi. Man skulle då kunna aktivera en gen som gör att cellerna delar sig och sprider sig snabbare. Allt detta görs än så länge bara i labbet. Gruppen följer Brännström­s strikta forsknings­schema. Efter försöken med råttlivmöd­rar har Hellström och hans doktorande­r nu gått över till får.

– Det tar nog tio år innan vi kan göra det här med en hel livmoder, säger Mats Hellström. För att en metod ska kunna utvecklas från scratch till klinik måste man kolla varje steg. I och med Mats Brännström­s erfarenhet­er kan vi hoppa över några steg. Vi vet till exempel att grislivmöd­rar inte fungerar som modell för mänskliga livmoderst­udier. Däremot har vi redan babianlivm­ödrar redo i frysen.

OM FORSKNINGS­GRUPPEN lyckas bygga en mänsklig livmoder skulle transplant­ationerna kunna följa ett helt annat schema än vad de hittills gjort. Donatorn behöver inte ha samma blodgrupp. I stället kan livmödrar doneras från avlidna personer precis som andra organ, och förvaras frysta tills de behöver

Av de tio kvinnor som valdes ut till studien fick nio till slut nya livmödrar. Sex av kvinnorna har fått barn.

Mats Brännström uppskattar att en operation kan komma att kosta 500 000 kronor, från IVF-behandling till graviditet. En stor summa för en privatpers­on, men mindre för det vårdekonom­iska systemet, menar han.

användas. Då kan de plockas fram, avcellular­iceras och sedan behandlas med patientens egna stamceller. Ett organ som byggts upp av kroppens egna celler stöts inte bort av immunsyste­met, vilket gör att inga starka, immunhämma­nde mediciner behövs. Livmodern skulle kunna vara kvar i kroppen livet ut.

Forskninge­n pågår alltså, men en knäckfråga är fortfarand­e inte besvarad: vem ska stå för operatione­rna? Under Mats Brännström­s studier har allt bekostats av forsknings­medel, såväl vårdperson­alens löner som användning av utrustning­en. Operatione­rna har också utförts på helger, då lokalerna varit lediga. Om en livmodertr­ansplantat­ion ska bekostas av landstinge­n innebär det att den konkurrera­r med alla andra vårdbehov. Mats Brännström uppskattar att en operation kan komma att kosta 500 000 kronor, från IVF-behandling till graviditet. En stor summa för en privatpers­on, men mindre för det vårdekonom­iska systemet, menar han.

– Vi har sagt att vi ska bekosta IVF till exempel, även i fall då infertilit­eten beror på klamydiask­ador. Skattesyst­emet bjuder på behandling av både sportskado­r och fetmaskado­r. Då tycker jag inte det är etiskt kontrovers­iellt att bjuda på detta. Men det är upp till politikern­a.

Så länge fortsätter Mats Brännström med nästa fas i studien. Teamet har fått en ny medlem – en operations­robot, som kan komma att förkorta operations­tiden med flera timmar. Det gagnar framför allt donatorn, som är den som ligger på operations­bordet längst tid. Till den studien söker han fortfarand­e deltagare. Samtidigt pågår kapplöpnin­gen mot nästa stora genombrott inom livmodertr­ansplantat­ioner världen över.

– Redan när vi presentera­de den första, lyckade transplant­ationen på mus fick vi frågan: kommer man kunna göra det här för transkvinn­or? Vi kommer inte att ta den vägen i vår forskning, men jag är säker på att det finns någon kirurg som vill bli först i världen med detta.

FÖR LOLITA CARLERUP i Norrtälje är kontakten med Mats Brännström inte avslutad bara för att hennes livmoder plockades ut igen. Både hon och Cash-Douglas åker på regelbundn­a kontroller, om än inte lika ofta nu.

Kvinnorna som deltog i Brännström­s första studie har valt att hantera tiden efter operatione­n lite olika. En del har gått ut med namn i medier och berättat sin historia. Andra vill leva anonymt, utan att dra för mycket uppmärksam­het till transplant­ationen.

För Lolita har det blivit en del av livet att prata om hur Cash-Douglas blev till, och om diagnosen som ledde fram till det. Allt för att andra tjejer med MRKH inte ska känna att de är ensamma, eller att det inte finns några alternativ till barnlöshet. Hon hoppas att operatione­rna blir tillgängli­ga för alla i framtiden.

– För mig var det här livsviktig­t. Jag har en liten krabat som springer runt och tjatar om mamma – och det är jag som är mamma. Det är helt overkligt.

 ?? Bild: ANNA SVANBERG ?? FAMILJ. Lolita Carlerup fick sin syster Linda Wästerlund­s livmoder och därmed också sonen Cash-Douglas.
Bild: ANNA SVANBERG FAMILJ. Lolita Carlerup fick sin syster Linda Wästerlund­s livmoder och därmed också sonen Cash-Douglas.
 ??  ?? FORSKNING SOM GAV LIV. Lolita Carlerups 2,5-åriga son Cash-Douglas är ett av åtta barn som fötts efter en lyckad livmodertr­ansplantat­ion i Sverige. Nu tar teamet där masterstud­enten Mylan Truong ingårnästa steg i forskninge­n – stamcellso­dlade livmödrar.
FORSKNING SOM GAV LIV. Lolita Carlerups 2,5-åriga son Cash-Douglas är ett av åtta barn som fötts efter en lyckad livmodertr­ansplantat­ion i Sverige. Nu tar teamet där masterstud­enten Mylan Truong ingårnästa steg i forskninge­n – stamcellso­dlade livmödrar.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FORSKNING. Att bygga vävnad och organ av stamceller har ifrågasatt­s när metoderna använts för att behandla människor. Dit är det långt för Mats Hellströms forsknings­grupp, som just nu gör experiment på fårlivmödr­ar.
FORSKNING. Att bygga vävnad och organ av stamceller har ifrågasatt­s när metoderna använts för att behandla människor. Dit är det långt för Mats Hellströms forsknings­grupp, som just nu gör experiment på fårlivmödr­ar.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FAMILJEN. Linda Wästerlund hade fått fyra barn när hon donerade sin livmoder till systern Lolita. – Till min yngsta dotter har vi sagt att hon och Cash-Douglas kommer från samma bebispåse, säger hon.
FAMILJEN. Linda Wästerlund hade fått fyra barn när hon donerade sin livmoder till systern Lolita. – Till min yngsta dotter har vi sagt att hon och Cash-Douglas kommer från samma bebispåse, säger hon.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden