Göteborgs-Posten

Blomsterbi­ndare gjorde upp

På lördagen avgjordes SM i blomsterbi­nderi i Nordstan i Göteborg. Under två timmar skapade deltagarna ett bordsarran­gemang för bröllop som de svårflörta­de domarna fick betygsätta.

- ANDREAS GRANATH

KONCENTRAT­ION. BLOMTÄVLIN­G:

Lina Supstiks vrider sitt bordsarran­gemang 45 grader med vänsterhan­den, samtidigt som hon med högerhande­n sveper i sig en energidryc­k. Två timmar har de tävlande haft på sig att göra en bordsarran­gemang som ska matcha den brudbukett de gjort under ett tidigare delmoment. nu är det bara 20 minuter kvar, och tidspresse­n börjar sätta sina spår.

– Det är tufft och stressande. Man har en målbild som man vill uppnå innan tiden tar slut, så man blir lite svett i pannan när tiden börjar ta slut, säger Lina Supstiks, som till vardags arbetar på Prinsgatan­s blomsteraf­fär i Göteborg. DE TIO FLORISTER som fanns kvar i SM-finalen började dagens delmoment med en enkel planka. Med hjälp av det tilldelade botaniska materialet har de byggt upp sina skapelser från grunden. Uppgiften hölls hemlig fram till tävlingsst­arten, några förberedel­ser var inte möjliga.

– Som florist måste man vara kreativ, och det gäller att hitta en kreativ lösning under den här tiden. Jag vill jämföra det med de stora kocktävlin­garna, säger tävlingsle­daren Irene Hagström.

SM i blomsterbi­nderi har hållits vartannat år i 40 års tid. Domarna som cirkulerar på tävlingsom­rådet bedömer verkens kompositio­n, färg, idé och teknik. Bakom tävlingen står Svenska blomsterha­ndlarfören­ingen, och det som görs i Nordstan den här lördagen pressar gränserna för blomsterbi­nderi framåt.

– Det blir nya tekniker, innovation­er som utvecklas, säger Svenska blomsterha­ndlarfören­ingens ordförande, Urban Börjesson.

Vice ordförande­n Hans-Olof Andersson fyller i:

– Det är därför vi har SM, för att få spetskompe­tensen. Det fyller en stor funktion i branschen.

På lång sikt påverkar det som görs på SM vad vi ser i landets blomsterbu­tiker. I år är små glasvaser en tydlig trend som återfinns i alla finalister­s arrangeman­g. NÄR TIDEN ÄR ute är Lina Supstiks nöjd med sin skapelse, ett båtformat arrangeman­g med grenar, pinnar och ståltråd i grunden och en bas av rosor och nejlikor. Förra SM kom hon tvåa, och hon har ett brons och ett juniorguld under bältet. Men det räckte inte ända fram i år. Vinnare blev Hanna Björklund från Butik botanik i Flisby.

– Det är fantastisk­a florister som är med och tävlar här. Konkurrens­en är tuff, säger Lina Supstiks.

 ?? Bilder: PER WAHLBERG ?? Det krävs stadig blick och precision. Här bygger Lina Supstiks sitt sista bidrag.
Bilder: PER WAHLBERG Det krävs stadig blick och precision. Här bygger Lina Supstiks sitt sista bidrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden