Göteborgs-Posten

”Ivana förstår sig inte på ryktena om att Donald skulle vara sexistisk. Det har hon aldrig märkt”

-

praktiken diktator genom att ha begränsat flertalet institutio­ner i landet.

Med på den odemokrati­ska resan finns hans fru, Rosario Murillo, som inför ett val förvandlad­e sig själv och maken från ateister till troende katoliker. Men sedan fortsatte hon sin egen bisarra religiösa resa där varje inslag präglas av hennes egen tolkning av andlighet. Hon talar, i egenskap av vicepresid­ent, dagligen till nationen i radio.

Parets storhetsva­nsinne har lett till att Kina finansiera­r en kanal rakt igenom landet. Den ska bli större än Panamakana­len. Arbetets miljöpåver­kan är omfattande och den näst största sjön i Latinameri­ka, Nicaraguas­jön, håller på att sprängas sönder. Facebooks egna uppgifter. Men det märkligast­e är ändå grundaren Mark Zuckerberg­s oskyldiga uppsyn.

Zuckerberg har odlat sin image av ett ungt globalt geni som egentligen bara skapade Facebook för att kunna hålla kontakt med sina gamla polare och de nyfunna vännerna på universite­tet. Genidraget att skapa Facebook hade ingenting med pengar att göra. Miljardern­a kanade liksom bara in i den där tratten där alla personuppg­ifterna också hamnade. Uppbyggnad­en av Facebookim­periet – med alla de spärrar för insyn som brukar omgärda konkurrens­utsatta storföreta­g – är en intrikat internatio­nell konstrukti­on som inte direkt tyder på att grundaren såg sig som en enkel amatör utan snarare som en man som till varje pris var beredd att skydda sin guldgruva.

Nu vill Zuckerberg fortsätta att framtona som en troskyldig ung man som inte alls begrep att hans livsverk kunde utnyttjas på ett sätt som röjde identitete­r på Facebookan­vändare samtidigt som varje uppgift som hamnade i orätta händer byggde upp hans extrema förmögenhe­t.

Frågan är om Zuckerberg lurar någon som lyssnar eller om de tror på hans ord när han ber om förlåtelse för att han inte fattat vad han sysslade med. Den amerikansk­a kongressen har just förhört honom, sedan väntar britterna. Där finns knappast politiker som accepterar en oskyldig attityd.

 ?? Bild: ANDREW HARNIK ??
Bild: ANDREW HARNIK
 ?? Bild: DAMIAN DOVARGANES ??
Bild: DAMIAN DOVARGANES

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden