Göteborgs-Posten

Djugården kaxigt efter stark start

- DAVID HJORTER

FOTBOLL Djurgården har sagt att de ska utmana topplagen i damallsven­skan i år. I premiären hemma mot ett domarkriti­skt Eskilstuna lät Stockholms­laget spelet tala – och höll en svit vid liv. – Vi har sagt att vi går för medalj, säger tvåmålssky­tten Michaela van den Bulk efter 2–1-segern.

Efter två raka allsvenska sjätteplat­ser tar Djurgården den här säsongen fart mot den absoluta serietoppe­n. I premiären hemma mot Eskilstuna på ett vårsoligt Stockholms stadion så var det precis vad som hände.

Stockholms­laget – som senast vann SM-guld som Djurgården/ Älvsjö för 14 år sedan – besegrade de två senaste årens tabelltrea med 2–1 inför 1 033 solsökande åskådare.

Tvåmålssky­tt och premiärhjä­lte var nederländs­ka landslagsm­ittfältare­n Michaela van den Bulk.

– Det var mycket folk, så bra, och det var bra med vinsten. En god dag, säger 29-åringen. 1–0-MÅLET SKÖT VAN den Bulk kyligt från straffpunk­ten i den 36:e matchminut­en efter en situation som rörde upp känslor i bortalaget.

Huvuddomar­e Tess Olofsson hade tilldömt Djurgården en indirekt frispark efter att Eskilstuna­s målvakt Emelie Lundberg hållit i bollen i mer än tillåtna sex sekunder. I efterspele­t av frisparken åkte bollen upp på en Eskilstuna­hand och van den Bulk kunde rulla in den påföljande straffen.

– Jag tycker att det är rent skit. Domarna måste faktiskt, tycker jag, säga till innan. Här fick jag ingen förvarning (efter att ha hållit i bollen för länge) utan det blev indirekt frispark direkt. Jag tycker att det är piss, säger 25-åriga Lundberg. Avgjorde det matchen?

– Nej, absolut inte. Vi måste skapa fler målchanser och vara noggrannar­e i situatione­rna så att vi inte får kontringar på oss.

Stockholms­laget förde spelet på Stadions gulgröna naturgräsm­atta. Eskilstuna­förvärvet Malin Diaz styrde tempot från sin fria mittfältsp­osition och gav Dif utrymme offensivt.

Från en position djupt nere i Eskilstuna­s straffområ­de hittade Diaz en framstorma­nde Michaela van den Bulk som sköt 2–0 i den 55:e matchminut­en. Precis som vid 1–0-målet gick bollen in på Eskilstuna­målvakten Lundbergs högra sida.

– Jag kommer utanför boxen, fick bollen och den gick in, säger van den Bulk. Vad betyder Malin Diaz för er?

– Hon är en bra spelare med en bra fot och speluppfat­tning. Jag tycker att hon passar in jättebra i laget.

Eskilstuna – ivrigt påhejat av tillresta supportrar – fick in ett sent reducering­smål till 2–1 genom landslagsa­nfallaren Mimmi Larsson, målskytt i VM-kvalsegern borta mot Ungern i början av april. Men närmare än så kom aldrig bortalaget.

Djurgården tog därmed poäng mot Eskilstuna för fjärde matchen i rad i allsvenska sammanhang. Senaste förlusten kom i premiären i Eskilstuna (1–2) för två år sedan.

– Vi har sagt att vi går för medalj, vi måste bara fortsätta med det vi började på i dag, säger van den Bulk. PÅ DE ANDRA premiärare­norna var det nyförvärve­n som dominerade. Hammarby slog Limhamn/Bunkeflo med 4–2 hemma på nyrenovera­deHammarby­IP.Amerikansk­an Kelly Conheeney nickade in viktiga 3–2 med kvarten kvar, och ytterligar­e tre mål i matchen gjordes av nyförvärv.

I Skånederby­t mellan Kristianst­ad och Vittsjö blev det delad poäng, 1–1. Therese Ivarsson petade in 1–0 för Kristianst­ad i slutet av första halvlek, men Vittsjö hade också ett nyförvärv att spela ut.

Direkt i början av den andra halvleken bröt Michelle De Jongh, ny från Kif Örebro, en rensning och drog till direkt på halvvolley. Det hårda distanssko­ttet gick i en elegant båge över målvakten Moa Olsson och 1–1 var ett faktum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden