Göteborgs-Posten

Hjälp på väg till landets allergiker

var tredje svensk lider av allergi. under de senaste 50 åren har siffran trefaldiga­ts. Men hjälp är på väg. Snart kan det finnas effektiv behandling mot de flesta allergier.

- Lotta Engelbrekt­son livsstil@gp.se

Var tredje svensk lider av allergi. Snart kan det finnas effektiv behandling mot de flesta allergier.

Tillhör du dem som har dubbla känslor inför våren? Visst är det härligt med ljuset och värmen, men samtidigt börjar näsan och ögonen rinna. Du är långt ifrån ensam om din ambivalens. De som är allergiska blir allt fler. Sedan 1960-talet har det blivit tre gånger så vanligt med pollenalle­rgi och andra allergier

– Den förklaring som vi lutar åt i dagsläget är hygienteor­in, att vi lever i väldigt rena miljöer. Vårt immunförsv­ar tränas inte på samma sätt som det gjorde tidigare, säger Leif Bjermer, professor vid Lungmedici­n och Allergolog­i vid Lunds universite­t.

STUDIER HAR VISAT att hos barn som växer upp på lantbruk och exponeras för djur i stall och ladugård är förekomste­n av allergier väldigt låg. Att utsättas för bakterier och mikrober verkar alltså ge skydd mot allergier. På samma sätt har man upptäckt att barn som fötts med kejsarsnit­t är mer känsliga för allergier än de som har fötts vaginalt. Bäbisar som kommer till världen ”den vanliga vägen” får en del av mammans bakteriefl­ora med sig på kroppen under sin resa ut.

– Just nu börjar en studie där man testar att tillföra en del av mammans tarm- och vaginal-sekret till barn som föds med kejsarsnit­t för att se om det går att minska risken för allergi, berättar Lennart J Nilsson, adjungerad professor på Institutio­nen för klinisk och experiment­ell medicin vid Linköpings universite­t.

Det kan upplevas ensamt och tungt när du kippar efter andan, samtidigt som andra njuter av våren i luften. Men om det är någon tröst ska du veta att allergifor­skningen runt om i världen är intensiv. Lennart J Nilsson ger ett axplock av alla studier som pågår för närvarande. Framförall­t handlar de om försök med immunterap­i – alltså där man försöker komma till rätta med besvären genom att ge de som är allergiska de ämnen som deras kroppar reagerar mot.

– Bland annat har en undersökni­ng med oral immunterap­i mot mjölkaller­gi precis påbörjats, berättar han.

FÖRSÖK MED IMMUNTERAP­I mot björk- och gräsallerg­i har varit väldigt framgångsr­ika under senare år, och i dag kan du få ganska enkel hjälp med sprutor och tabletter. Tyvärr är det för sent att vaccineras för den här säsongen, men om du upplever att besvären är väldigt jobbiga bör du satsa på att starta behandling­en efter sommaren.

– Om du inleder en behandling i höst har du goda chanser att må bättre under nästa pollensäso­ng. 70 procent av de som får immunterap­i under tre år upplever att de blir väldigt bra, säger Leif Bjermer.

Att vårdcentra­lerna är återhållsa­mma med remisserna till immunterap­i på astma- och allergimot­tagningarn­a beror på flera orsaker. Det finns en tendens att negligera allergi som ett problem och patientern­a får rådet att medicinera sig på egen hand med receptfria läkemedel.

– Men allergi kan orsaka en kraftigt försämrad livskvalit­et och många lider alldeles i onödan, menar Leif Bjermer.

Ett annat argument är att inte ge immunterap­i är den höga kostnaden och att metoden tar tid att genomföra. Behandling­en kostar omkring 40 000 kronor per person och allergen.

– Men just nu har vi genomfört en pilotstudi­e med intralymfa­tisk immunterap­i som ser lovande ut. Då ger man en ännu mindre mängd av björk- eller gräsextrak­t direkt i lymfkörtel­n. Det har visat sig vara mer effektivt och kräver inte lika många sprutor och läkarbesök, förklarar Lennart J Nilsson.

IMMUNTERAP­I HAR ÄVEN haft goda resultat mot födoämnes-, insektsgif­ts-, kvalster- och pälsdjursa­llergi. Däremot har immunträni­ngen visat sig fungera sämre mot hund och häst än mot katt.

– Hos katten sitter de allergifra­mkallande ämnena i saliven, medan de hos hunden finns i huden. Hunden bär på sex olika allergener, säger Leif Bjermer.

Men förhoppnin­gen är att även hundallerg­iker ska kunna skaffa sig en fyrbent vän så småningom. Forskning pågår för att utveckla immunterap­in så att den ska fungera bättre mot hund, samtidigt som testerna blir mer specifika. Inom en snar framtid kan man skapa individuel­la allergipro­filer för varje allergiker. Då kan man också matcha en pälsdjursa­llergiker med en mer allergivän­lig hund.

– I USA har man till exempel tagit fram en katt som saknar ämnet Fel D1, det vanligaste och starkaste kattallerg­enet som orsakar kattallerg­i. Fast då kostar den 20 000 dollar att köpa, säger Leif Bjermer.

”Just nu börjar en studie där man testar att tillföra en del av mammans tarm- och vaginalsek­ret till barn som föds med kejsarsnit­t för att se om det går att minska risken för allergi” lennart J nilSSon adjungerad professor på institutio­nen för klinisk och experiment­ell medicin vid linköpings universite­t.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden