Göteborgs-Posten

Filmregiss­ören Milos Forman har dött

- BJÖRN BERGLUND OCH BEATRICE NORDENSSON

FILM Den tjeckisk-amerikansk­e filmregiss­ören Milos Forman, som bland annat gjort Gökboet och Amadeus, är död, uppger flera medier. Han blev 86 år. – Han hade en rå och brutal ärlighet, säger Stellan Skarsgård, som arbetat med honom.

Enligt den tjeckiska nyhetsbyrå­n CTK avled Forman, som bodde i USA, hastigt i går efter en kort tids sjukdom.

– Han avled i stillhet omgiven av sin familj och sina närmaste, säger hans fru Martina Zborilova-Forman till CTK.

Svenske skådespela­ren Stellan Skarsgård arbetade med Milos Forman i filmen Goya’s ghosts från 2006. Han tycker att Forman var en stor filmskapar­e och han nämner Taking off från 1971 som en av sina absoluta favoritfil­mer.

– Han hade en rå och brutal ärlighet och han lade sig inte i skådespela­rnas arbete. Jag kommer ihåg när Natalie Portman under inspelning­en frågade ”hur ska jag göra det här?” och Forman svarade ”det där är ditt jobb”, säger han. TT:S FILMRECENS­ENT Miranda Sigander säger att Forman var med och revolution­erade filmkonste­n på två platser under två olika perioder.

– Det är kul att han revitalise­rade den tjeckoslov­akiska filmindust­rin och sedan när han flyttade till USA var han en del av en revitalise­rande kraft i Hollywoodf­ilmen också. Han fick verka under en superintre­ssant period i amerikansk film, säger hon.

Hon beskriver honom som en stor satiriker vars filmer kommer att leva kvar länge.

– Han har gjort filmer som är riktiga jädra klassiker som alla har sett. Han har ju även fram till 2000-talet gjort filmer som är riktigt bra, kanske främst Man on the moon. Alla som lyckas få något vettigt ur Jim Carrey är ju bra på vad de gör. Han är en riktigt bra skådis, men det är inte alltid han får visa det. Men Milos Forman lyckades få fram det i den filmen. FILMRECENS­ENTEN Gunnar Rehlin beskriver Forman som en av de riktigt stora.

– Han var en av de stora nutidsregi­ssörerna som för evigt har skrivit in sig i filmhistor­ien med Gökboet och Amadeus, men man får absolut inte glömma filmerna han gjorde i Tjeckoslov­akien innan han flyttade. Det är filmer som fortfarand­e står sig.

Rehlin har intervjuat Forman flera gånger.

– Senast träffade jag honom i Prag för 10–12 år sedan. Han var ganska tuff, även i intervjuer. När jag var på inspelning­en av Ragtime i London hade jag glömt sätta på bandaren och bad honom att ta det igen och då blev han otroligt irriterad. Han var ingen som man satte sig på direkt.

 ??  ?? MILOS FORMAN.
MILOS FORMAN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden