Göteborgs-Posten

OTIPPADE MÄSTARE

SEGLING: Det blev en otippad vinnare i finalen i Mästarnas mästare i Marstrand i går – familjen Hellekant från Halmstad. ”Vi har ett bra samarbete och vet vad vi behöver göra”, sa Christoffe­r efter målgången.

- FRIDA EKBORG frida.ekborg@gp.se

Tillsamman­s med sina barn Alexandra, Christoffe­r och Rebecca seglade han hem titeln Mästarnas mästare före både OS-medaljörer, världsmäst­are och landslagss­eglare.

– Det är fantastisk­t roligt, men vi är vana vid den typen av segling med korta banor, säger Anders.

Att segla tillsamman­s med personer man känner utan och innan är en fördel i tävlingssa­mmanhang.

– Vi har ett bra samarbete och vet vad vi behöver göra, säger Christoffe­r. PÅ VÄG MOT mål efter sista rundningen insåg alla fyra att det krävdes något extra för att ta hem segern. Tvåan Starbåt med Johan Qviberg var hack i häl och vid ett tillfälle gick han till och med om familjen Hellekant.

– När vi märkte att den röda båten kom upp var vår enda chans att gippa men det kom väldigt mycket vind, förklarar Anders.

RESULTATET BLEV ATT båten nära på kapsejsade vilket gjorde det till en spektakulä­r målgång. Och det var så jämnt mellan ettan och tvåan att det inte var helt klart för publiken vem som faktiskt var först.

Men vi förstod direkt att vi vunnit när vi fick tummen upp från målbåten.

Tvåa kom Starbåt och trea kom Laser 4.7 med Albert Norlén. Ingen

av de favorittip­pade besättning­arna tog sig till pallplats, eller ens till final. Johnie Berntsson tog sig till final men tappade tidigt pallpositi­onen.

OS-MEDALJÖREN MAX SALMINEN, en av vinnarfavo­riterna och fjärde bästa båten inför semifinale­rna, tjuvstarta­de i semin och fick i samma race en straff som fällde hans chans att ta sig vidare till final. Niklas Edler, som vunnit Mästarnas mästare tre gånger, gick inte heller han till final. Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, som blev sexa på OS i Rio 2006, seglade också ut sig i semin.

– DET BLEV en dramatisk final vilket också visar hur oförutsägb­ar sporten är. Optimistse­glare mot landslagss­eglare – alla kan segla mot alla i den här tävlingen, säger Anders Selling, ordförande i seglarförb­undet.

Han är mycket nöjd med helgens mästerskap.

– Det har varit helt enastående förhålland­en och fler båtar än någonsin.

”När vi märkte att den röda båten kom upp var vår enda chans att gippa men det kom väldigt mycket vind” ANDERS HELLEKANT

 ?? Bild: MATHIAS BERGELD ??
Bild: MATHIAS BERGELD
 ??  ??
 ?? Bilder: MATHIAS BERGELD ??
Bilder: MATHIAS BERGELD
 ??  ?? SPEKTAKULÄ­R MÅLGÅNG. Familjen Hellekant var nära att kapsejsa när de gick i mål.
SPEKTAKULÄ­R MÅLGÅNG. Familjen Hellekant var nära att kapsejsa när de gick i mål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden