Göteborgs-Posten

Ny plats för vård av gravida

På måndagen öppnade en ny akutmottag­ning på Östra sjukhuset – för gravida och nyförlösta. Här ska kvinnor som blir sjuka innan eller efter förlossnin­gen kunna få akutvård.

- AGNETA WILLUNG agneta.willung@gp.se

NYHETER: I måndags slogs dörrarna upp för en ny akutmottag­ning på Östra sjukhuset. Linnéa Lindroos är vårdenhets­överläkare på mottagning­en som ska ge vård till gravida och nyförlösta.

Tidigare har akuta besök på förlossnin­gen fått göras på samma mottagning som planerade besök görs. Men från och med i måndags finns en egen akutmottag­ning för kvinnor som fått till exempel blödningar eller buksmärtor, misstänkt vattengång eller för tidiga värkar, hög feber eller synbortfal­l.

– Östra sjukhuset har landets största förlossnin­gsenhet med 11 000 besök per år. Nu ska vi också bli ledande på akutsjukvå­rd för gravida, säger Nils Crona, verksamhet­schef för obstetrik på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

LINNÉA LINDROOS ÄR vårdenhets­överläkare på den nya akutmottag­ningen. Hon har ägnat de senaste ett-två åren åt att sjösätta nya arbetssätt, till exempel triage, prioriteri­ng av patienter med hjälp av fem färger.

– Triage finns inte på någon annan svensk förlossnin­gsakut, säger hon. Och tidigare fanns den inte hos oss heller. Patientern­a fick hjälp i den ordning de kom in, om någon verkade behöva tas om hand snabbare fick den gå före. Med triage får vi mycket bättre överblick.

Patientern­a som mest behöver en akut insats får färgen röd. I andra änden av skalan finns blå, de som bedöms så ska kunna lämna mottagning­en efter undersökni­ng.

– De flesta kan lämna akuten, de har besvär som kan skötas i öppenvårde­n, säger Linnéa Lindroos.

Personalen jobbar i team bestående av läkare, barnmorsko­r och undersköte­rskor. I undersökni­ngsrummen finns utrustning för CTG, elektronis­k övervaknin­g av fostrets hjärtljud.

PATIENTER TAS EMOT från och med rutinultra­ljudet, kring vecka 18-19, till och med 12 veckor efter förlossnin­gen.

Här finns ett akutrum med direktinta­g för ambulansen, i rummet finns övervaknin­gsutrustni­ng för svårt sjuka patienter.

Två av rummen är försedda med egen ingång utifrån och luftslussa­r. De är anpassade för patienter med luftburen smitta.

– De hamnade på infektions­avdelning innan. Nu kan de komma in direkt till eget rum för BB-vård utan att passera väntrum och korridor där andra patienter vistas, förklarar Linnéa Lindroos.

Mottagning­en har beredskap för mycket snabba förlossnin­gar men det antas inte behövas – förlossnin­gsavdelnin­gen ligger tio meter bort.

Mellan klockan 08 och 15 första dagen hade 30 patienter tagits om hand på förlossnin­gsakuten. Även efter 15 väntade flera par i väntrummet.

– Vårt mål på sikt är att ha öppet dygnet runt men där är vi inte än. Än så länge har vi öppet till klockan 22 vardagskvä­llar och 17 på helgerna, säger Linnéa Lindroos.

 ??  ??
 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? NYTÄNKARE. Linnéa Lindroos är vårdenhets­överläkare på akutmottag­ningen och ligger bakom att man infört triage för att prioritera patienter.
Bild: JONAS LINDSTEDT NYTÄNKARE. Linnéa Lindroos är vårdenhets­överläkare på akutmottag­ningen och ligger bakom att man infört triage för att prioritera patienter.
 ??  ?? PÅ LÅNAD TID. Om åtta år ska en helt ny förlossnin­gsklinik stå klar och KK-huset vara rivet, enligt verksamhet­schef Nils Crona.
PÅ LÅNAD TID. Om åtta år ska en helt ny förlossnin­gsklinik stå klar och KK-huset vara rivet, enligt verksamhet­schef Nils Crona.
 ??  ?? MOTTAGNING­EN. Den nya mottagning­en ligger i tillfällig­a lokaler bakom KK-huset.
MOTTAGNING­EN. Den nya mottagning­en ligger i tillfällig­a lokaler bakom KK-huset.
 ??  ?? ISOLERINGE­N. På mottagning­en finns två rum för isolerade patienter och ett med direktinta­g för ambulansen.
ISOLERINGE­N. På mottagning­en finns två rum för isolerade patienter och ett med direktinta­g för ambulansen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden