Göteborgs-Posten

Utmaningar för Karlatorne­t

BYGGNATION: Karlatorne­t kommer vara som en skidåkare, som masten på en båt eller bakdelen på en häst. Det menar i alla fall dess upphovsman, den världskänd­a ingenjören Bill Baker. Hans cv får Karlatorne­t att likna ett Attefallsh­us.

- FILIP KRUSE filip.kruse@gp.se

NYHETER: Bygget av Karlatorne­t innebär flera stora utmaningar. Eftersom tornet ska fästas vid Rambergets sida krävs att graniten tål den enorma påfrestnin­gen – annars finns risker för skred, enligt Erik Beets, på ingenjörsf­öretaget VBK. I vår kommer den stora bottenplat­tan att gjutas – och då kan leran komma att bli ett problem. I dagens GP kan ni även läsa om tornets upphovsman, Bill Baker, som varit här på blixtvisit.

Bill Baker reser sig från bordet och låtsas hålla i två skidstavar. Knäna vajar från ena till andra sidan. Med armarna visar han hur belastning­en på stavarna skiftar beroende på åt vilket håll kroppen lutar. Så kommer även Karlatorne­t att fungera. Den världsberö­mda konstrukti­onsingenjö­ren är på besök i Göteborg för att delta i en konferens om arkitektur på Chalmers. Bill Baker är partner i Skidmore, Owings & Merril (SOM), som ritat Karlatorne­t. SOM är en av världens ledande arkitekt- och ingenjörsf­irmor och har säte i den stad som får betraktas om skyskrapor­nas vagga, Chicago.

– Om någon knuffar mig så kommer jag att ställa mig bredare med fötterna. Om jag är tvungen att stå med fötterna ihop så gör min längd att det blir vingligt. Det stämmer in även på höga byggnader. Det gäller att hitta proportion­erna mellan byggnadens höjd och hur slank den är. Karlatorne­t är precis i skärningsp­unkten där det är som mest effektivt.

KONSTRUKTI­ONEN AV Karlatorne­t innebär förenklat att kärnan av byggnaden, där trappor och hisschakt kommer att ligga, är husets ryggrad. Från ryggraden sträcker sig balkar ut och greppar tag i pelare som löper vertikalt längs med huskroppen, som armarna och stavarna hos en skidåkare. Det gör huset styvt och minskar rörelserna i vinden, något som är extra viktigt när syftet med byggnaden är bostäder. Ett extra par armar gör samma sak närmare marken, vilket gör konstrukti­onen mer robust. Det hela kan också liknas vid masten på en segelbåt, där vant och vantsprida­re gör att masten står pall för hårda vindar.

För två år sedan testades en modell av Karlatorne­t i en vindtunnel i London.

– Eftersom västliga vindar är vanligast i Göteborg så vred vi huset lite. Det är lite som hästar gör, som vänder baken mot vinden och låter luften passera längsmed kroppen. Eller som stäven på ett fartyg för den delen.

Få, om ens någon, har samma erfarenhet av att bygga högt som Bill Baker. Karlatorne­t kommer att bli Nordens högsta skyskrapa med sina 245 meter. Det bleknar i jämförelse med Bill Bakers – och världens – högsta hus, Burj Khalifa i Dubai. Det huset är mer än en halv kilometer högre än Karlatorne­t. Bill Bakers stora bidrag till ingenjörsk­onsten är just hur stommen och dess utskjutand­e balkar byggs. Konstrukti­onen kallas buttressed core och användes i bland annat Burj Khalifa. Karlatorne­t har en liten annan konstrukti­on även om många av principern­a är samma.

– Ja, det är mycket som är likt med Burj Khalifa. Konstrukti­onen är liknande men inte identisk.

Trots att Karlatorne­t är en knapp tredjedel av Burj Khalifas höjd så sträcker sig Göteborgsb­yggnaden längre ner i marken. Det är för att Göteborgsl­eran ovanpå berggrunde­n inte erbjuder speciellt mycket stöd för en tung byggnad ovanpå. Karlatorne­t blir i princip ett ”hus på styltor”, förankrat i Rambergets sluttande sida 60 meter under jord.

– Det är bra granit under huset men den finns långt ner. Därför har vi varit tvungna att påla oss ner till berget.

BILL BAKER LIGGER bakom fler skyskrapor är någon annan. Därför är det väl inte särskilt överraskan­de att just han sjunger höghusens lov. På frågan hur Karlatorne­t kommer påverka byggnadern­as omgivning så jämför han återigen med Burj Khalifa i Dubai.

– En hög byggnad är en markering som skapar identitet och värde för alla i närheten. I utveckling­en av Burj så tror jag att beställare­n tjänade mer på allt som byggdes runt om tornet. Alla fastighete­r i närheten som kunde se Burj ökade i värde.

Skyskrapor som Karlatorne­t byggs genom att betong pumpas upp och blandas högre och högre upp, i takt med att byggnaden växer. Det enda som måste hissas upp från marken är armeringsj­ärnen. I praktiken är Karlatorne­t en vertikal betongfabr­ik medan det byggs. Det är ett relativt nytt sätt att bygga höga hus. Teknikutve­cklingen har omkullkast­at många gamla sanningar, enligt Bill Baker.

– Om vi pratade om höghus 1990 så hade vi sagt att det handlar om stålkonstr­uktioner i Nordamerik­a som används som kontor. I dag är det fel på alla punkter. Det är ganska otroligt egentligen.

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? DJUPGÅENDE. Pålarna som ska köras ner i marken ska nå ner till 60 meters djup.
Bild: THOMAS JOHANSSON DJUPGÅENDE. Pålarna som ska köras ner i marken ska nå ner till 60 meters djup.
 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? PÅ SNABBVISIT. Bill Baker var i Göteborg för en Chalmersko­nferens men passade på att åka till Karlatorne­ts byggarbets­plats. ”Det är nervöst men tillfredst­ällande att se en byggnad växa fram”.
Bild: OLOF OHLSSON PÅ SNABBVISIT. Bill Baker var i Göteborg för en Chalmersko­nferens men passade på att åka till Karlatorne­ts byggarbets­plats. ”Det är nervöst men tillfredst­ällande att se en byggnad växa fram”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden