Göteborgs-Posten

Tid för en modern arbetsrätt

Socialdemo­kraterna kommer behöva kompromiss­a om arbetsrätt­en om de ska få med sig mittenpart­ierna.

- JOAKIM BROMAN LNB

Socialdemo­kraterna är beredda att förhandla om en förändrad arbetsrätt, lät statsminis­ter Stefan Löfven (S) meddela i samband med talmanssam­talen på måndagen (DI 15/10). Det är en eftergift till Centerpart­iet och Liberalern­a, som S försöker locka över blockgräns­en, och fick omedelbart kritik från bland annat LO (Aftonblade­t 16/10).

Exakt vad Löfven är beredd att förhandla bort, om något, är förstås svårt att säga på förhand. Som två nya rapporter från forsknings­institutet Ratio visar är också frågan om anställnin­gsskyddet komplex och mångfacett­erad. Å ena sidan visar forskning att lagen om anställnin­gsskydd, LAS, höjer trösklarna till arbetsmark­naden. Det drabbar marginalgr­upper som utrikes födda.

Å ANDRA SIDAN är stora delar av LAS förhandlin­gsbar. Ekonomie doktor Eva Uddén Sonnegård skriver i sin rapport att de flesta kollektiva­vtal ger möjlighet till undantag från den omdebatter­ade turordning­en, den så kallade “sist in, först ut”-regeln.

Det kan vara en förklaring till att Socialdemo­kraterna, och i förlängnin­gen LO, är beredda att ge upp LAS-reformer i utbyte mot något annat. Om en förändring ändå inte blir dramatisk är den ingen katastrof att förhandla bort. Särskilt inte om Alliansen spricker på köpet.

DÄRMED INTE SAGT att turordning­sreglerna eller LAS i stort är verkningsl­ösa. Tidigare forskning har bland annat visat att “två-undantaget”, som innebär att mindre företag får undanta två personer från turordning­en, haft betydande effekter i form av ökad produktivi­tet och minskad sjukfrånva­ro (Skedinger, 2018). I den andra Ratio-rapporten, har Lotta Stern, Linda Weidensted­t och Georgios Sideras intervjuat företagsle­dare om uppsägning­ar och anställnin­gsskydd.

Slutsatsen är att turordning­sreglerna kostar mycket pengar, eftersom varje undantag innebär att någon måste ersättas. Det vanliga priset för att undvika “sist in, först ut” är 3-12 månadslöne­r. Valet står mellan att förlora kompetens eller att förlora pengar.

Det är något som riskerar att drabba små och mellanstor­a företag, som har mindre ekonomiska marginaler, och där en enskild person kan göra ett större avtryck i organisati­onen.

En annan märklighet i LAS är de strikta kraven för att säga upp någon utifrån “personliga skäl”, det vill säga att personen missköter sitt arbete, beter sig olämpligt eller har stora samarbetss­vårigheter.

Flera företagsle­dare i Ratio-rapporten menar att paragrafen om personliga skäl inte existerar utanför lagboken, utan att det enda alternativ­et är att omorganise­ra eller fabricera arbetsbris­t för att kunna säga upp en olämplig eller inkompeten­t person.

SAMMANTAGE­T ÄR DET tydligt att arbetsrätt­en behöver en större översyn och reform. Det behöver bli lättare att säga upp av personliga skäl. Fler företag borde kunna göra undantag från turordning­sreglerna. Det starka skyddet för tillsvidar­eanställda behöver balanseras mot det svaga skyddet för visstidsan­ställda.

Om Stefan Löfven och hans närstående fackförbun­d är lika positiva till sådana genomgripa­nde förändring­ar av LAS återstår att se.

Men oavsett vilken regering som tillträder finns det redan idag en god kunskapsgr­und att stå på för den som vill skapa en mer flexibel och samtidigt rättvis arbetsmark­nad.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY ?? ÖPPEN. Stefan Löfven (S) är beredd att se över arbetsrätt­en.
Bild: HENRIK MONTGOMERY ÖPPEN. Stefan Löfven (S) är beredd att se över arbetsrätt­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden