Göteborgs-Posten

Polishelik­optrar viktiga verktyg

- Arkivbild: PER WAHLBERG MAGNUS VASELL magnus.vasell@gp.se

Åtskilliga göteborgar­e har reagerat på ljudet från polisens helikoptra­r som upplevs som störande, särskilt kvällstid. – Det finns förklaring­ar – folk får helt enkelt vänja sig, säger Dick Johansson, chef för det nationella polisflyge­t.

En helikopter tar sig knappast fram ljudlöst och under senare tid har allt fler göteborgar­e uppmärksam­mat att polisens helikopter syns – och hörs – allt oftare. Och det finns flera förklaring­ar.

Det handlar framför allt om att den tekniska utrustning­en i helikoptra­rna blivit så mycket bättre under senare år, något som används allt flitigare i insatserna mot den grova brottsligh­eten.

Ett exempel är att den optiska dokumentat­ion i form av bilder och film som tas från luften förbättrat­s. Ett annat att sensorerna i värmekamer­orna utvecklats påtagligt.

DICK JOHANSSON, SEKTIONSCH­EF för polisflyge­t i Sverige, gör en jämförelse.

– Ta tekniken som fanns i mobiltelef­onerna i början av 2000-talet och jämför den med dagens. Liknelsen och tidsaspekt­en är den samma när det gäller vår teknik. Det har hänt otroligt mycket de senaste åren och det innebär att vår dokumentat­ion blivit allt viktigare som bevis för våra utredande kolleger, säger han.

Enligt uppgifter till GP ingår flygningar­na i en omfattande och brottsföre­byggande insats som i nuläget går ut på att förhindra grovt våld mellan konstellat­ioner inom den gängkrimin­ella miljön i Göteborg.

GP får periodvis samtal från upprörda göteborgar­e – senast från Majorna – som menar att polisen flyger allt oftare, inte minst kvällstid.

MEN DICK JOHANSSON håller inte med.

– Oftare flyger vi nog inte – däremot kan vi med modern teknik användas effektivar­e mot den grova brottsligh­eten, säger han och fortsätter:

– Skjutninga­rna i Göteborg är ett bra exempel. Ökar den typen av brott så ökar också vår närvaro. Sker den bostadsomr­åden kvällstid så är det också där vi är i jakten på förövarna säger han.

Om helikopter­aktivitete­n i Majorna säger han:

– Jag beklagar givetvis om ljudet stör. Men är vi i tätbebyggt område sent på kvällen så finns det skäl till det och ytterst handlar det om att skydda allmänhete­n. Däremot kan jag inte kommentera skälen till vår närvaro, säger Dick Johansson.

HAN SÄGER DOCK att ambitionen ljudmässig­t är att störa så lite som möjligt.

– Vi försöker variera våra rutter till och från basen i Säve så att vi inte ska passera samma stråk varje gång. Är det skarpt läge tar vi dock rakaste vägen säger han.

För att förhindra brott är polisflyge­t uppe så mycket som möjligt.

– Vi vet att det har effekt. Den som planerar ett rån blir mindre angelägen om vi är i luften, säger han och fortsätter:

– Samma sak gäller när vi av olika anledninga­r kan misstänka grov brottslig aktivitet. Då har vi helikoptra­r i luften för att snabbt kunna vara på plats, säger Dick Johansson.

 ??  ?? LUFTÖVERVA­KNING. Med en allt modernare teknik blir polishelik­optern en viktig kugge i brottsbekä­mpningen.
LUFTÖVERVA­KNING. Med en allt modernare teknik blir polishelik­optern en viktig kugge i brottsbekä­mpningen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden