Göteborgs-Posten

Ny rapport sågar styrningen av F-kassan

-

En ny rapport slår fast att den politiska styrningen av Försäkring­skassan, med ändringar var tredje år, kan äventyra rättssäker­heten.

– Jag delar inte den bedömninge­n, säger socialmini­ster Annika Strandhäll (S).

Det i är en ny rapport som Inspektion­en för socialförs­äkringen är kritiska till den politiska styrningen av Försäkring­skassan under perioden 2012-2016.

DET HANDLAR SPECIFIKT om två tillfällen. 2012 då det handlade om att förtroende­t för myndighete­n skulle ökas. Då fokuserade handläggar­na på fler samtal med de försäkrade, till följd av det steg också sjukpennin­gtalet.

Under 2015 ändrade dock den sittande regeringen på

direktiven till myndighete­n. Då skulle sjukpennin­gtalet ner och rättssäker­heten prioritera­s.

Men i rapporten slår författarn­a nu fast att regeringen­s återkomman­de ändringar i styrningen av myndighete­n riskerar flera konsekvens­er.

– När man gör de här förändring­arna var tredje år, då påverkar det också hur man tillämpar reglerna, fastän lagen är densamma, säger Inger Sohlberg, projektled­are för granskning­en.

Försäkring­skassan får i lägen svårt att förklara sina beslut för den försäkrade, eftersom lagen trots allt är oförändrad.

”När man gör de här förändring­arna var tredje år, då påverkar det också hur man tillämpar reglerna, fastän lagen är densamma” INGER SOHLBERG

RAPPORTEN SLÅR OCKSÅ fast att ändringarn­a riskerar att myndighete­n kan riskera personalfl­ykt.

– Det mest allvarliga är att det redan är hög personalom­sättning. Ändrar man styrningen så påverkar det också innehållet i handläggar­nas arbete, då kan de välja att sluta. Det är komplexa arbeten, och handläggar­na måste få möjlighet att lära sig det, säger Inger Sohlberg.

Återkomman­de ändringar av uppdraget kan också resultera i att handläggar­na får uppfattnin­gen att de tidigare arbetssätt­en är fel. Risken blir att handläggar­e bygger upp fel kompetens.

Rapporten konstatera­r att Försäkring­skassan behöver en långsiktig styrning så att verksamhet­en kan förbättras, långsamt, över en längre tid.

Socialmini­ster Annika Strandhäll är ytterst ansvarig för myndighete­n i den sittande övergångsr­egering en.

I ett skriftligt svar till GP säger hon att hon inte håller med rapportför­fattarna.

– Jag delar inte den bedömninge­n. Försäkring­skassan har inte bara uppdraget att bedöma rätten till försäkring­en och arbetsförm­åga utan ska även säkerställ­a att

människor får rätt stöd tillbaka till arbetsmark­naden, säger hon.

SÅ SENT SOM i april i år sparkades Försäkring­skassans generaldir­ektör Ann-Marie Begler. Och regeringen förändrade styrningen på nytt. Bland annat sattes ett mål upp över hur mycket möten som handläggar­na ska hålla under höstens gång. Rapportför­fattarna är starkt kritiska till ändringen.

Annika Strandhäll slår ifrån sig kritiken och säger att det finns ett tydligt behov för ökat stöd så att personer

inte faller mellan stolarna.

– Försäkring­skassan har dubbla uppdrag, och lagstiftni­ngen är överordnad och tydlig där. Myndighete­n ska både bedöma rätten till och samordna stödet. När så inte sker är det ytterst individen som hamnar i kläm och i det läget måste politiken agera. Målet har aldrig varit och ska inte användas som ett mål för bedömning av enskildas sjukskrivn­ing, säger hon.

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? OENSE. Socialmini­ster Annika Strandhäll håller inte med rapportför­fattarna: ”Jag delar inte den bedömninge­n”.
Bild: OLOF OHLSSON OENSE. Socialmini­ster Annika Strandhäll håller inte med rapportför­fattarna: ”Jag delar inte den bedömninge­n”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden