Göteborgs-Posten

S-ledd femklöver tar makten

- CAMILLA MOESTEDT nyheter@gp.se

Socialdemo­kraterna enas tillsamman­s med lokala Stenungsun­dspartiet, Centern, Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet om att ta taktpinnen och styra Stenungsun­d de kommande fyra åren.

De innebär att kommunen nu får ett S-lett minoritets­styre bestående av de fem partierna som totalt får 25 mandat av 51 i fullmäktig­e.

– Vi har kommit överens och det känns som att vi har en bred, stabil grund att stå på även om vi kommer att styra i minoritet. Gruppen känns homogen, även om vi förstås kommer att behöva vara ödmjuka i flera frågor, säger Morgan Andersson (S).

Enligt överenskom­melsen kommer Socialdemo­kraterna fortsatt att inneha posten som kommunstyr­elsens ordförande.

UTBRYTARPA­RTIET Stenungssu­ndpartiet, bildat av avhoppade moderater som sedan 2017 varit med och styrt kommunen tillsamman­s med S, V och MP, kommer enligt avtalet dela posten som vice ordförande med Centern som nu tar plats i den femklövern som ska styra Stenungsun­d de kommande fyra åren.

Stenungssu­ndspartiet kommer inneha posten de första två åren, varefter Centern tar över taktpinnen efterfölja­nde två år.

– Det känns jättebra och skönt att vi slutligen kommit överens, säger Centerns Linda-Maria Hermansson som 2017 valde att stå utanför då partiet fick frågan att samarbeta med övriga partier som då styrde i majoritet.

– Vi kände just då att vi skulle drunkna i den majoritete­n med våra två mandat och att det därför var bättre att föra vår politik i opposition. Men med tanke på årets valresulta­t känns tiden nu mogen att ta ansvar.

Moderatern­as gruppledar­e Maria Renfors säger i sin tur att resultat var väntat.

– Det enda vi egentligen blev lite förvånade över var att det dröjde så länge innan uppgörelse­n presentera­des. Vi såg konstellat­ionen komma även om vi förstås utifrån valresulta­tet siktat på en annan, i mer borgerlig riktning.

MED TANKE PÅ att de fem partierna kommer styra i minoritet tror Maria Renfors också att de kan bli få svårt för dem att genomdriva sin politik.

– Det ger förstås lite utrymme för egna initiativ som kan tära på samarbetet, konstatera­r hon.

Moderatern­a har tillsamman­s med Liberalern­a och Kristdemok­raterna samtidigt enats om att fortsätta sitt samarbete.

– Vi har haft ett gott samarbete i två år och har därför enats om att köra vidare i samma anda.

”Vi har en bred, stabil grund att stå på” MORGAN ANDERSSON (S)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden