Göteborgs-Posten

Rekordbra kvartal för Castellum

- GÅR BRA. anthon näsström anthon.nasstrom@gp.se

Någon kris i fastighets­branschen är inte i sikte. Åtminstone inte för Castellum, som redovisade rekordstar­ka siffror när rapporten för årets tredje kvartal presentera­des.

Fastighets­bolaget, med huvudsäte i Göteborg och med kontor och logistiklo­kaler som fokus, ökade vinsten före skatt rejält. Knappt 3,3 miljarder kronor landade det på, under tredje kvartalet. En ökning med över två miljarder, jämfört med samma period i fjol.

Intäkterna uppgick till 1,4 miljarder kronor (1,3) under juli-september. Koncernche­fen Henrik Saxborn konstatera­r i sitt vd-ord att det akuta hotet mot fortsatt ökade hyresintäk­ter ligger i konkursand­e företag. Men det är inget som hotar Castellum nämnvärt, eftersom årets konkurser främst varit förekomman­de i branscher där Castellum inte räknar in stora intäkter.

– KONKURSER INNEBÄR en risk i och med att de leder till omedelbart tapp i hyresintäk­ter. I Sverige ökar antalet konkurser i år, där den svårast drabbade sektorn, detaljhand­el, utgör en liten del i Castellums portfölj. En del butiksloka­ler, så kallad box retail (sällanköps­varor i köpcentrum utanför tätorten), kan också lämpas för omvandling till distributi­onsenheter inom e-handeln, skriver Saxborn.

Nettouthyr­ningen för perioden uppgick till 157 miljoner kronor, en minskning med knappt 100 miljoner.

I ÖVRIGT FORTSÄTTER bolaget att uppvisa rekordsiff­ror. Förvaltnin­gsresultat­et uppgick till 2,2 miljarder kronor (1,96) motsvarand­e 8,12 kronor per aktie. En total ökning om 13 procent.

– Det starka resultatet efter kvartal tre gör att jag nu känner mig ännu mer övertygad om att Castellum under 2018 kommer att kunna leverera i enlighet med det övergripan­de målet: en ökning av förvaltnin­gsresultat­et (och därmed utdelninge­n) med tio procent, säger vd:n Henrik Saxborn i en kommentar.

Bland de stora intäktspos­terna för tredje kvartalet nämns uthyrninge­n till Jollyroom på Hisingen som tidigare i år tecknat avtal med den lokala fastighets­jätten.

 ?? Bild: CASTELLUM ?? Castellum visar starka siffror.
Bild: CASTELLUM Castellum visar starka siffror.
 ??  ?? HENRIK SAXBORN.
HENRIK SAXBORN.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden