Göteborgs-Posten

Per-Uno Qvist

- Inger Norvinsdot­ter Borg och Bengt Qvist

Leg. sjukgymnas­t Per-Uno Qvist har avlidit i en ålder av 74 år. Närmast sörjande är hustrun Carola och sönerna Anders och Jan med familjer.

Per-Uno var född och uppvuxen i Göteborg. Han var mycket intressera­d av sport i sin ungdom och började spela fotboll i fotbollskl­ubben Facklan, för att senare satsa på basket i Bagaregård­ens juniorlag. Både 1962 och 1963 var Per-Uno med och vann JSM i basket. I mitten av 1960-talet mötte Per-Uno Carola från Varberg som läste till röntgensju­ksköterska i Göteborg. De gifte sig 1968 och fick strax där efter sin son Anders och några år senare sonen Jan.

Per-Uno och Carola hade blivit inspirerad­e av ”gröna vågen” och bestämde sig därför för att flytta till Dalsland, närmare bestämt Bäckefors. Efter att bott en kort tid i samhället fick de syn på Arket, en avstyckad lantbruksf­astighet med ett vackert hus och ladugård som var till salu. Huset var i stort behov av renovering, så de beslutade sig för att Per-Uno skulle bli ”hemmapappa” för att renovera huset och sköta barnen medan Carola arbetade på Dalslands sjukhus.

Per-Uno var den första hemmapappa­n i Bäckefors. Många blev förundrade över den göteborgsk­a familjen men de blev snabbt accepterad­e. Nu skulle det köpas in djur. Höns, några grisar, och så fick grannen ha sin häst hos familjen eftersom det fanns gott om plats i ladugården. De odlade potatis och olika grönsaker, som sig bör.

Tiden gick, barnen blev större och en dag stod huset färdigreno­verat. Nu var det dags för nya utmaningar. Per-Uno hade funderat på att utbilda sig till sjukgymnas­t, kom in på utbildning­en i Göteborg och blev klar 1980. Efter att ha arbetat några år i den offentliga vården var det dags att starta egen praktik i Vänersborg. Efter några år flyttade han praktiken till Trollhätta­n där han blev kvar tills han gick i pension.

Strax efter att han blev 50 år drabbades Per-Uno av en aggressiv reumatisk sjukdom som sakta bröt ner hans kropp. Men sjukdomen kom aldrig åt hans skarpa intellekt eller humor och optimism. Vi känner stor tacksamhet för denna varma och annorlunda sommar då vi varit så mycket tillsamman­s med alla barn, barnbarn, kusiner och vänner på vårt älskade Öresjö.

Den 9 augusti tog Per-Uno sin elcykel för att hälsa på sin granne. När han kom fram orkade inte hjärtat längre.

Saknaden är oändlig men det är med ljust minne vi minns dig, Per-Uno. Det är en ynnest att ha haft dig som bror. Du kommer alltid att finnas i våra hjärtan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden