Göteborgs-Posten

Fördomar kan endast bekämpas i full belysning

- JOHAN LINDQVIST 031-62 47 78 johan.lindqvist@gp.se

Jag brukar envist argumenter­a för att det mesta blir bättre och att vi lever i ett tryggare, rättvisare och mer solidarisk­t samhälle än någonsin tidigare. Jag håller fast vid det. Men det går inte heller att blunda för våldet. Det verbala, det skrivna och det sociala. Tidigare i veckan rapportera­de brittiska medier om en dramatiskt ökning av antalet anmälda hatbrott. Under det senaste året har hatbrott med religiösa motiv i England och Wales ökat med 40 procent. 40 procent. På bara ett år. Över hälften av dem riktades mot muslimer. Judar är den näst mest utsatta gruppen.

DET ÄR INTE heller ”bara” mot religiösa minoritete­r som hatet och våldet riktas. Även människor med funktionsv­ariationer är mer utsatta än tidigare. Antalet anmälninga­r har ökat med 33 procent. Mörkertale­t tros fortfarand­e vara mycket stort.

Analysen, som många tycks vara överens om, är att hoten, på sociala medier och på gatorna, och det rena våldet är en reaktion på de terrordåd som drabbat landet men att det också är kopplat till Brexit och ett allmänt hårdnande klimat där även politiker och etablissem­ang bidrar till splittring och polariseri­ng. Också media påverkar när man fokuserar allt hårdare på, inte sällan förenklade, konflikter. Effekten av den samlade snedvridni­ngen av vår gemensamma verklighet­suppfattni­ng blir att allt fler rent fysiskt ger sig på samhällets allra svagaste.

Giftet påverkar oss alla, likt en osynlig gas. När någon radikalise­ras och tar till våld sker det i en kontext där vi alla riskerar att försnävas, förhärdas och sakta men säkert förstöras.

I SVERIGE OCH i Göteborg är vi inte där. Ännu. Men tendensern­a finns. För samtidigt som risken för gemene man att utsättas för våldsbrott minskar, ökar den för utsatta grupper. Samma grupper som i England. Polisen har bara i år fått tio miljoner extra för att bromsa utveckling­en. Ändå passerade nyheten om mordet på tiggaren Gheorge Hortolomei-Lupu i Huskvarna en skrämmande passiv offentligh­et.

Jag tänker på vad författare­n Jonas Hassen Khemiri skrev på Instagram alldeles före valet: hur smittsam idén om en främmande fiende är. Att giftet hade börjat gnaga sig också i hans medvetande. Hur han störde sig på människor i gatubilden, sådana som inte ”passade in”. Fördomarna kom åt honom. Som de kommer åt mig och dig.

FÖRSKJUTNI­NGEN SKER INTE bara i ytterkant, hos dem som redan har närmast till handling. Giftet påverkar oss alla, likt en osynlig gas. När någon radikalise­ras och tar till våld sker det i en kontext där vi alla riskerar att försnävas, förhärdas och sakta men säkert förstöras. När det handlar om våra tankar och känslor finns inga ”särskilt utsatta områden”. Vi är alla i en gemensam riskzon.

Alltså är det hos var och en som motståndet måste mobilisera­s. Och nej, det handlar inte alls om självcensu­r eller åsiktskorr­idorer. Tvärtom. Som Rabina Khan, en muslims lokalpolit­iker i London skrev i tidningen The Independen­t med anledning av den nya statistike­n, måste allting upp på bordet. Fördomar, misstänksa­mhet och aggression bekämpas bäst i full belysning och öppet samtal. Så slå på era lampor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden