Göteborgs-Posten

Dynamisk vikingasag­a för barn

FILM: Skitväder, fukt och geggamoja. ”Vi fick hjälpas på plats med fara för våra liv” berättar Peter Haber om den strapatsri­ka, men bitvis också underbara, inspelning­en av filmen Halvdan viking.

- SAMSPELT TRIO. MARIA DOMELLÖF-WIK maria.domellof@gp.se

– Jag vill bara påpeka att skägget i rollen är mitt eget, säger Peter Haber inför premiären av den påkostade familjefil­men Halvdan viking. Där syns han som smeden Björn, som tar hand om pojken Halvdan. Han är också bäste vän till uppfinnare­n Espen i Claes Månssons dråpliga tappning.

Huvudrolle­rna spelas av Vilgot Hedtjärn och Ellinea Siambalis. Även Nina Zajani medverkar i äventyret fritt efter Martin Widmarks mustiga bokserie med rövarhisto­rier från vikingatid­en. Där befinner sig Öst- och Västbyn på randen till krig. Hoppet står till Halvdan i den fattiga Östbyn och hans nyfunna vän Meia, prinsessa i Västbyn där de fått det betydligt bättre ställt och håller på att kristnas.

Inför inspelning­en byggdes en hel vikingamil­jö upp på Vargön utanför Trollhätta­n. Peter Haber lärde sig smide.

– Eller i alla fall handgreppe­n så att det ser ut som att jag behärskar dem ...

Skådespela­ren, annars starkt förknippad med sina insatser som Martin Beck och ”Sunes pappa”, lockades av att göra något nytt.

– Jag har arbetat inom de flesta genrer men inte vikingagen­ren. Inte förrän nu.

Rollen som bonuspappa till Halvdan viking gav honom också möjlighet att ösa ur sitt inre:

– Jag har varit både bonuspappa och biologisk pappa själv, och haft anledning att fundera över samma saker som Björn: vilken frihet man

har och vilka begränsnin­gar det finns i den föräldraro­llen.

HAN UPPSKATTAR ATT samtliga scener filmats utomhus i stället för i studio:

– Att allt är byggt på plats ger mer grund och djup. Det finns ingen greenscree­n, inget fejk. Byn med naturen runt omkring gör att miljön känns enkel och jordnära.

Även om Peter Haber beskriver inspelning­en som ”bitvis underbar”, var allt inte lika härligt:

– De dagar då vi skulle spela in scenerna i vår fattiga by blev det skitväder, fukt och geggamoja. Jag och Claes Månsson fick hjälpas på plats. Med fara för våra liv leddes vi till inspelning­splatsen i våra icke-fotriktiga vikingastö­vlar.

FILMEN, SOM GÅR upp på svenska biografer 26 oktober, har en budget på 37 miljoner kronor vilket är generöst med svenska mått mätt. Fotograf är flerfaldig­t Guldbaggeb­elönade Peter Mokrosinsk­i och Oscarsnomi­nerade sminkteame­t Eva von Bahr och Love Larsson ligger bakom vikingarna­s lagom råbarkade utseenden.

Äventyret har också en oväntad feministis­k udd.

– Även kvinnliga hövdingagr­avar har hittats, och rent historiskt vet vi faktiskt inte riktigt vad som utspelade sig på vikingatid­en. Därför kändes det kul att ha en annan infallsvin­kel, säger regissören Gustaf Åkerblom.

– Meia är en cool tjej som inte

accepterar att andra bestämmer över henne. Det är klart att hon fanns där då också, på vikingatid­en, säger producente­n Jessica Ask.

ELLINEA SIAMBALIS, TUFF i rollen som Meia, uppskattad­e scenerna mot Nina Zanjani:

– Det blev en härlig kemi mellan oss, det kändes som att vi blev mor och dotter på riktigt.

För Ellinea var den scen som utspelar sig under vatten absolut svårast att spela in:

– Jag gillar inte ens att vara under vatten och har svårt för att hålla andan. Men det var bara att härda ut – det ser ändå bra ut i filmen ...

– Vikingatid­en är i grunden ganska lik vår tid, tycker Vilgot Hedtjärn som spelar Halvdan.

– Det var mest kläderna som var annorlunda. Och så fick vi vårda språket lite. Annars kunde ganska mycket av det vi gjorde lika gärna utspelat sig på en skolgård i dag, eller ja kanske ... i skogen.

”Även kvinnliga hövdingagr­avar har hittats, och rent historiskt vet vi faktiskt inte riktigt vad som utspelade sig på vikingatid­en.” GUSTAF ÅKERBLOM

 ??  ?? Vilgot Hedtjärn och Ellinea Siambalis spelar med Peter Haber i filmen Halvdan viking.
Vilgot Hedtjärn och Ellinea Siambalis spelar med Peter Haber i filmen Halvdan viking.
 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ??
Bild: JONAS LINDSTEDT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden