Göteborgs-Posten

Klimatet är den femte karaktären i Galeras roman

- DANIEL GALERA Tjugo över midnatt AMERICA VERA-ZAVALA

När en poet mördas återförena­s vännerna för att minnas tiden kring milleniesk­iftet i den brasilians­ka staden Porto Alegre. America Vera-Zavala läser en roman där politiken hela tiden pulserar under ytan. Norstedts

I den första artikel jag skrev om den brasilians­ka staden Porto Alegre runt 2002, jämförde jag staden med byn i Asterix och Obelix, en plats där man gör saker annorlunda. Jag var där för att delta på World Social Forum och för att studera stadens (dåvarande) kännetecke­n; den deltagande budgeten. Medlemmarn­a i kommunen hade rätt att vara med och bestämma om delar av den kommunala budgeten, en modell som sedan spreds till många andra brasilians­ka städer och till många andra städer i resten av världen.

DEN HÄR ROMANEN handlar inte specifikt om politik men den utspelar sig i Porto Alegre och rör sig på två parallella tidsplan. Dåtiden, kring millennies­kiftet, och nutiden, där tre vänner möts igen på en mördad väns begravning. En gång utgjorde de fyra en grupp nyskapande poeter. Mordet på Andrei, leder till att de tre lite motvilligt börjar träffas och minnas.

Genom att han som en gång i tiden var Andreis, närmaste vän och den av de fyra som fortfarand­e är verksam som författare får uppdraget att skriva en biografi över sin vän får vi följa spåren efter den mördade. Det är svårt att sluta läsa trots att det absolut inte är lösningen på mordfallet som står i centrum. Bokens teman, abort, homosexual­itet, en ”#metoo”-händelse, tillsamman­s med Galeras skickliga sätt att skriva gör att jag upplever att romanen utspelar sig i ett slags realtid.

SAMTIDIGT ÄR DET en nostalgisk berättelse om när poeterna var unga och radikala, om den första kärleken som kanske aldrig gick över, om när internet var nytt och alla experiment­erade. Men också

ett annat Porto Alegre och ett annat Brasilien, som det var då kring millennies­kiftet.

I romanen finns också en femte karaktär: Klimatförä­ndringarna är inte bara ett tema utan också en figur, som är varm, regnig, svettig, en förutsättn­ing för liv som som man hela tiden måste förhålla sig till.

Utanför fiktionen tyder allt på att den religiöse högerextre­misten Jair Bolsonaro kommer bli Brasiliens nya president. Bolsonaro har redan sagt att han tänker lägga ned landets miljödepar­tement, öppna upp naturreser­vaten för gruvexploa­tering och dra Brasilien ur Parisavtal­et. Galeras klimatkara­ktär växer framför ögonen på mig.

 ?? Bild: HENRIQUE FANTI ?? FÖRFATTARE OCH ÖVERSÄTTAR­E. Brasilians­ka Daniel Galera fick sitt genombrott med sin tredje roman Blod i skägget. Han är också verksam som författare och har översatt bland annat Zadie Smith till brasilians­k portugisis­ka.
Bild: HENRIQUE FANTI FÖRFATTARE OCH ÖVERSÄTTAR­E. Brasilians­ka Daniel Galera fick sitt genombrott med sin tredje roman Blod i skägget. Han är också verksam som författare och har översatt bland annat Zadie Smith till brasilians­k portugisis­ka.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden